Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за рак на гърдата и простататаЛекарите от младежката секция на Районната колегия на Български лекарски съюз започват поредица от безплатни профилактични прегледи в Стара Загора. На 21 април ще бъдат прегледите за рак на простатата. Скринингът за рак на шийката на матката и рак на гърдата ще се проведе на 22 и на 29 април. Безплатните прегледи за значимите очни заболявания глаукома, катаракта и макулна дегенерация на хора над 60-годишна възраст се планират за 29 април, като телефонът за записвания ще бъде публикуван в интернет страницата на организацията до няколко дни. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ председателят на младежката секция на Районната колегия на Български лекарски съюз д-р Атанас Славов. Той добави, че през месец март са се провели безплатни профилактични прегледи за гръбначни изкривявания в част от училищата в Казанлък и Павел баня от специалиста по рехабилитационна медицина д-р Гергана Гечева.

Стремежът ни е да заострим общественото внимание върху значимостта на ранната диагностика, подчерта д-р Славов. По този начин могат да се предотвратят усложнения, инвалидизация и смърт. Председателят на младите лекари припомни, че учредяването на младежката секция в Стара Загора беше в края на ноември миналата година, когато 31 лекари се обединиха и създадоха първата извънстолична младежка секция на БЛС.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с д-р Атанас Славов.


БНР подкасти:

Още от категорията

Все повече деца се пристрастяват към екраните

Екранната зависимост е дигитален хероин, който спира развитието на децата и може да причини скрита епилепсия. Това твърди специалистът по невробиология и ръководител на Центъра за приложни невронауки доц. Стоян Везенков. Изследвания..

публикувано на 03.06.23 в 12:23

Пилатес и ин йога за физически и душевен баланс

Името ин йога идва от концепцията за ин и ян – ин като противовес на ян, пасивно вместо активно. Особено в нашето ежедневие с преобладаваща ян енергия, имаме нужда от този баланс и можем да си го дадем с практиката. Това обясни в здравното..

публикувано на 27.05.23 в 12:05

Какво е кенгуру-грижа и има ли почва у нас?

Недоносените бебета трябва да започнат кенгуру-грижа веднага след раждането, както и да се осигури контакт кожа-до кожа, без да бъдат поставяни в кувьоз, гласят новите препоръки на Световната здравна организация  за грижата за бебетата родени..

обновено на 26.05.23 в 09:47

Самоусъвършенстване и възможности за реализация

Всеки крие определен капацитет от възможности, които рано или късно в процеса на самоусъвършенстване и реализация влизат в сила по един или друг начин. Необходимо е подрастващият да проумее това и да се стреми да го използва максимално,..

публикувано на 20.05.23 в 12:00
Казанлък

За девета поредна година в Казанлък ще се състои традиционния фестивал „Здравей, здраве“

За девета поредна година в Казанлък ще се състои традиционния фестивал „Здравей, здраве“. Тазгодишното издание ще се проведе на 20 и 21 май в парк „Тюлбе“.Това каза за радио Стара Загора Нина Бойчева – координатор на фестивала за Казанлък...

публикувано на 16.05.23 в 16:15

РЗИ - Стара Загора отбелязва Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Европейска седмица на изследване за ХИВ, вирусен хепатит B (HBV), вирусен хепатит C (HCV) и сексуално предавани инфекции (СПИ) се провежда в периода  15-22 май 2023г ., отбелязваме Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН..

публикувано на 15.05.23 в 16:33

Въглехидратен махмурлук - ежедневна опасност в менюто ни

Въглехидратният махмурлук има много сходни симптоми като този, причинен от злоупотребата с алкохол: раздразнителност, главоболие, загуба на енергия. Но докато при алкохолният неразположенията се появяват почти веднага и може да се направи категорична..

публикувано на 14.05.23 в 12:14

Здравните специалисти отбелязват 20 години от обединението си

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи отбелязва 20 години от създаването си с редица събития. Кампанията се реализира под мотото „Даряваме здраве и връщаме вашите усмивки“. В област Стара Загора в асоциацията членуват..

публикувано на 13.05.23 в 12:23

Девет години сътрудничество на затворите с "Анонимни алкохолици"

С цел популяризиране на дейността и запознаване на затворническата общност с идеята на организацията „Анонимни алкохолици“ (АА), както и отбелязване на девет години от началото на сътрудничеството на затворите с АА, ще бъде организирана открита..

публикувано на 12.05.23 в 15:56

35% прогнозен ръст на инсулт в Европа до 2030 година

Община Стара Загора е сред 100 - те общини, които се включиха в националната кампания "Живот след инсулт" по повод 9 май - Европейски ден за информираност за инсулта.  Кампанията се организира от Асоциацията за инсулт и афазия, с която ръководството..

публикувано на 09.05.23 в 17:07