Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виенски музей пази част от архива на Български есперантски театър

4
Петър Василев
Снимка: личен архив

БЕТ с това име познават по света Български есперантски театър. Той е основан през 1958 година от Кирил Дражев. Десетки са изиграните  представления пред международна публика. Зрители от над 30 държави бурно са аплодирали уникалната в световен мащаб формация, сдружила в програмата си пиеси от български автори, световни класици и произведения на есперанто.

Любопитен факт е, че по време на Втората световна война Адолф Хитлер забранява използването на създаденият от Лазар Лудовик Заменхоф език.

Творческият път на Петър Василев, един от най-дълголетните български актьори, е свързан с този политически неутрален език. "Моят баща, който е роден в  старозагорското село Сладък Кладенец през 1911 година, живя 98 години. От тях 75 са посветени на театъра. Освен, че беше актьор в Народния театър, преди това за кратко е работил във Варна, Пловдив и Русе, беше много добър есперантист", подчерта дъщеря му Румяна Василева.

Петър Василев научава езика в началото на кариерата си, в средата на 30-те години на XX век, когато на българското Черноморие идват германци, чехи и австрийци, между които и много есперантисти. Те го "запалват" по международния език. След края на Втората световна война, когато светът бавно започва да се нормализира, Петър Василев, вече утвърден актьор, е поканен в трупата на Българския есперантски театър. Театърът пътува по дестинации, които днес не биха впечатлили никого. Неговите артисти са чакани гости на световните есперантски конгреси във Виена, Лондон, Атина, Будапеща, Хамбург, Копенхаген, Париж...

Ангажиментите урежда техният ръководител Кирил Дражев, стар есперантист, живял преди Втората световна война във Франция. "Той беше много енергичен човек, пробивен, контактен, темпераментен и успяваше с голяма лекота да подсигури пари и участия", спомня си Румяна Василева. "Аз съм говорила със стари есперантисти, при пътуванията си из Европа, и те само като чуят Български есперантски театър "О, да! Гледахме в Лондон "Мандрагора" от Николо  Макиавели, гледахме "Свекърва" в Хелзинки, гледахме "Дванайсета нощ" от Шекспир в Будапеща и т.н и т.н."

Благодарение на Румяна Василева във Виена са част от спомените за Българския есперантски театър. 

"Така се стекоха обстоятелствата, че бях принудена да предам архивните документи, по отношение на Българския есперантски театър, в Музей Есперанто във Виена, който е филиал на Националната им библиотека. Преди две години тя отбеляза много тържествено своя 600 годишен юбилей. Баща ми искаше всичко което притежава за театъра да остане в България. До 1989 година Българският есперантски съюз имаше помещения, канцеларии, библиотека, архив, но после помещенията поетапно бяха реституирани. Така е след промените, не може да се разчита на никого. А този уникален театър жънеше слава за България. Грехота е, да не остане никаква памет за него. Отидох във Виена. Свързах се с уредниците на Музей Есперанто. Те ми показаха в експозицията си афиш от гостуването на БЕТ в австрийската столица, от 1970 година. И така, на няколко етапа занесох снимки, програми, афиши, дори занесох и гримовете на баща ми, а при последното гостуване подарих и фотоапарат, купен в Прага, през 1938 година."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Млади радиолюбители разработиха проект за независимо електрозахранване на комуникациите при бедствия и аварии

В Световния ден на радиолюбителя - 18.04, ще ви срещнем с инж. Георги Воденичаров, преподавател в Професионалната гимназия по електротехника и технологии "Г.С. Раковски" в Стара Загора  и Мариян Вълчанов, ученик от 11 клас. Инж...

публикувано на 18.04.24 в 09:35

80 години от "Черния Великден"

На днешния 17 април се навършват точно 80 години от най-жестоката бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На 17 април 1944 година,  по обед,  350 американски бомбардировачи, придружавани от изтребители „Тъндорболт“ и „Мустанг“,..

публикувано на 17.04.24 в 07:05

Чирпанлия представлява старозагорци при изработването на Търновската конституция

  В Деня на Българската конституция ще си припомним за един от онези избраници, които имат честта да представляват своя край и съграждани при изработването на основния закон за дейност на възродената българска държава след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 16.04.24 в 07:55

Деца помагат на деца

Деца помагат на деца – едва ли това е изненада за родителите, които възпитават добродетелност и емпатия у своите наследници. Извън семейството, фондация „Благотворител“ дава възможност на ученици от цялата страна да представят идея за..

публикувано на 14.04.24 в 11:45

Щъркели гостуват в градината на фотографа Александър Иванов

Александър Иванов един от най-разпознаваемите български фотографи . Художникът на светлината от години снима България от птичи поглед. Хиляди са кадрите му направени от мотоделтапланер и парапланер, намерили място в албумите му. След нашествието на..

публикувано на 10.04.24 в 12:13

Международен ден на безопасната игла

10 април е Международен ден на...безопасната игла. Днес се навършват 175 години от патентоването й. Заслугата е на американеца Уолтър Хънт . Патентът на парчето огъната медна тел с обезопасяващ накрайник първоначално е наречена  "карфица за дрехи"...

публикувано на 10.04.24 в 11:30

Време ли е за смяна на автомобилните гуми?

Температурите се задържаха вече две седмици над 10 градуса и шофьорите започнаха да сменят гумите си. През последния месец в Стара Загора, гумаджийниците имат много работа, каза Цветан Зафиров – собственик на автосервиз. „Сред..

публикувано на 08.04.24 в 15:08

Международен ден на ромите отбелязваме днес

8 април е обявен за Международен ден на ромите и по думите на д-р Велчо Кръстев се празнува от всички тях. Дългогодишното му изучаване на ромските традиции, бит, култура и история показват, че етносът е бил винаги рамо до рамо с българите. Посочва, че..

публикувано на 08.04.24 в 14:27

Хасково приветства пролетта с латино фиеста

Три танцови школи  - от Хасково, Стара Загора и Димитровград се включват в международна латино фиеста, посветена на световния ден на салсата на 6 април в Хасково. Срещата на всички, които обичат кубинската музика и танци е от 16,00 часа на пл...

публикувано на 04.04.24 в 14:47

Откриха въжената градина в Стара Загора

Въжената градина в старозагорския парк „Митрополит Методий Кусев“ отвори врати тази сутрин. Съоръжението е предназначено за деца до 14-годишна възраст, високи над 130см. Малчуганите, които искат да посещават въжената градина преминават през..

публикувано на 03.04.24 в 13:35