Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Виенски музей пази част от архива на Български есперантски театър

4
Петър Василев
Снимка: личен архив

БЕТ с това име познават по света Български есперантски театър. Той е основан през 1958 година от Кирил Дражев. Десетки са изиграните  представления пред международна публика. Зрители от над 30 държави бурно са аплодирали уникалната в световен мащаб формация, сдружила в програмата си пиеси от български автори, световни класици и произведения на есперанто.

Любопитен факт е, че по време на Втората световна война Адолф Хитлер забранява използването на създаденият от Лазар Лудовик Заменхоф език.

Творческият път на Петър Василев, един от най-дълголетните български актьори, е свързан с този политически неутрален език. "Моят баща, който е роден в  старозагорското село Сладък Кладенец през 1911 година, живя 98 години. От тях 75 са посветени на театъра. Освен, че беше актьор в Народния театър, преди това за кратко е работил във Варна, Пловдив и Русе, беше много добър есперантист", подчерта дъщеря му Румяна Василева.

Петър Василев научава езика в началото на кариерата си, в средата на 30-те години на XX век, когато на българското Черноморие идват германци, чехи и австрийци, между които и много есперантисти. Те го "запалват" по международния език. След края на Втората световна война, когато светът бавно започва да се нормализира, Петър Василев, вече утвърден актьор, е поканен в трупата на Българския есперантски театър. Театърът пътува по дестинации, които днес не биха впечатлили