Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образованието е не само знания, то ни прави по-добри хора

| обновено на 17.07.24 в 17:09

Жулиета Александрова Симеонова е на 26 години, от Стара Загора. В разговорът ни гласът й звучи спокойно, говори  сладкодумно, сякаш разказва приказка.  И наистина е така – описва ни живота си дотук и успеха, постигнат с лекота, без напрегната упоритост или битка на инат… Средното си образование завършва в училище „Максим Горки“ в Стара Загора.  Приета е още на първо класиране  в паралелка с изучаване на испански език. Благодарна е,  защото тези знания я отвеждат по – късно в българското училище в испанския град Аликанте.  Днес е дипломиран педагог със специалност „Информационни технологии“ от Тракийския университет в Стара Загора. Омъжила се по време на следването, завършила и тогава станала майка - доста нетипично за представите на ромския етнос. 

И започва приказката на Жулиета Симеонова – имало едно време едно щастливо семейство, с две дъщери. Родителите били със средно образование, но убедено настоявали пред момичетата си колко ценно е да учат и да знаят.

Както във всяка приказка – намесва се любовта. Съпругът на Жулиета винаги я е подкрепял, а някъде по пътя дори успяла да увлече и него – днес той изучава втора година „История и български език“ във ВТУ.

Още в детството й приятелите на Жулиета  от ромската махала я наричали „Професорката“.  Дали успява да повлияе на по-младите от нея….Да, ня някои. Допитват се до нея, майки се интересуват в кое училище е по-добре да продължат децата им...И още веднъж Жулиета подчетава  колеко е важна подкрепата на семейството!

Съвсем наскоро Рая, дъщеричката на Жулиета, навърши 1 годинка. Според традицията на ромския етнос да станеш майка за първи път на 25 години е една доста късна възраст. Хората от нейния етнос не рабирали защо ...

 Крачка по крачка Жулиета Симеонова постига това, което иска – образование, семейство, дете, ще започне и работа… Има всичко, което желае нейният етнос.  Но в една различна последователност, по друг начин, водена от принципа „Всяка нещо идва с времето си“. И е убедена, че по – сериозни законодателни мерки за задължително образование могат да променят поведението на мнозинството от нейния етнос. И всички да  превъзмогнем комплекси, да се преборим с предразсъдъци…

Това е животът дотук на Жулиета Александрова Симеонова, на 26 години, от Стара Загора. Един различен разказ за "Пътят към успеха" – без напрежение в отношенията в семейството, без сблъсък с учители и съученици или състуденти, без обида и огорчение, а с разбиране към другия. Защото образованието ни дава не само знания, а ни прави и по-добри хора.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Нищо не е толкова страшно, когато имаш приятели

Митко Илиев е от Стара Загора. Завършил е Националната спортна академия с две бакалавърски степени – Треньор по смесени бойни изкуства и Педагогика на обучението по физическо възпитание. От 17 години се състезава. Първо – с карате киокушин, после –..

публикувано на 13.06.24 в 16:32

Да преследваш целта, дори когато си на крачка да се откажеш!

Мариела Костова Рашева е на 34 години. Родена е и живее в с. Зимница. Срещата ни с нея е в Начално училище „Паисий Хилендарски“. Работи тук от 6 години. Първо започнала като помощник на учителя, харесала работата и решила да продължи да учи...

публикувано на 16.05.24 в 14:30

Успехът е само стъпка в дирята на поколенията

Днес Ви представяме семейство Любо и Галина Пенкови. Те са от Сливен, развиват собствен бизнес с билки у нас и в няколко европейски страни, родители са на две деца. Тяхната история не е обичайната за ромския етнос . За да я опишем така днес,..

публикувано на 19.04.24 в 11:45

Когато мечтите са величина с променлив успех е нужен кураж

 Ще Ви представим една млада жена, чиято история е малко по-различна. Румяна Михайлова е на 24 години, израснала в ромската общност на старозагорското село Паничерево. Това е селото със 100  годишния дъб в двора на местното училище и..

публикувано на 15.03.24 в 09:30

На челото на човека не пише какъв е!

Първият разказ е  за Антоанета Алексиева Стефанова, на 37 години, от Стара Загора. Подтиквана от родителите си, завършва 12-и клас в Средно училище „Христо Смирненски“ в ромския квартал на Стара Загора. После става част от Сдружение „Свят без граници“ и..

публикувано на 19.02.24 в 16:31