Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последни часове за номинации в националната анкета "Музикант на годината 2023"

Текат последните часове за изпращане на номинации в националната анкета "Музикант на годината 2023" на предаването "Алегро виваче" по програма "Хоризонт" на БНР. До 20 февруари всеки може да направи по едно предложение във всяка от петте категории:

Музикант на годината

Млад музикант на годината

Ансамбъл на годината

Музикален проект на годината

Музикален педагог на годината

Предложенията се подават в платформата muzikant.bnr.bg и ще бъдат валидни само с две имена и телефон на подателя. Броят номинации, получени за един кандидат, не е от значение.

33-тото  издание на националната анкета "Музикант на годината 2023" стартира с нов регламент и ще премине в три етапа:

На първия етап, който приключва на 20 февруари, се подават номинациите в петте категории. 

На втория етап седемчленно специализирано жури ще разгледа всички предложения и ще избере сред тях финалните номинации в петте категории. Имената на номинираните ще бъдат обявени на 27 февруари в ефира на предаването "Алегро виваче" по програма "Хоризонт".

В третия етап от 1 до 31 март 2024 г. слушателите ще могат да гласуват за номинираните музиканти, ансамбли и проекти. Събралите най-много гласове в съответните категории ще станат ясни на тържествена церемония, на която ще получат призовете.

Носители на приза "Музикант на годината" през годините са били диригентите проф. Васил Арнаудов, Емил Табаков, Росица Баталова, Йордан Камджалов и Найден Тодоров (двукратен), оперните певци Гена Димитрова, Райна Кабаиванска (двукратен), Анна Томова-Синтова, Красимира Стоянова, Мария Цветкова-Маджарова и Кирил Манолов, цигуларите Минчо Минчев, Васко Василев, Светлин Русев, Веско Ешкенази и Мичо Димитров, пианистите проф. Виктор Чучков, Людмил Ангелов и Надежда Влаева, бандонеонистът Стоян Караиванов, клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров, композиторът проф. Иван Спасов, кавалджията Теодосий Спасов (двукратен), перкусионистката Татяна Колева, Националният филхармоничен хор "Светослав Обретенов" и хор "Бодра песен" - Шумен. В специализирани издания на анкетата "Млад музикант на годината" за 2008 и 2020 г. слушателите отличиха съответно перкусионистката Василена Серафимова и диригента Димитър Косев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!