С пясък от Перла спасяват Северния плаж в Приморско

 

Според учени от БАН само насипване на пясък на Северния плаж в Приморско ще спаси туристическия сезон през тази година. Идеята им е преди летния сезон, да се отнеме пясък от акваторията на пристанище Перла и да се прехвърли на Северния плаж. Те гарантират, че удълбаването ще бъде безопасно и дори полезно.

Плажът буквално изчезва с всеки изминал ден. Зимните бури  през миналата година оставиха една от най-красивите ивици по южното Черноморие под вода и активираха процеси на поглъщане на брега от морето.

Заради сериозността на ситуацията кметът на града д-р Димитър Германов в средата на миналия месец изпрати писмо до Българската академия на науките, с което поиска становище и варианти за решаване на проблема. В отговор на искането му, в Приморско пристигнаха представители на Института по Океанология, за да  представят своите идеи за спасяването на плажа.  Доц. д-р Стоян Керемедчиев изрази съжаление, че в последните две десетилетия никой не се съобразява с природните особености при извършване на строителни дейности и така човешката дейност активира процеси, които трудно могат да бъдат контролирани.  В случая със Северния плаж проблемът е много стар и досега временно е бил решаван с възстановяване на отнетия от морето пясък чрез насипване.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Да се изгради ли многоетажен паркинг в к-с "Братя Миладинови"?

Община Бургас предлага изграждането на многоетажен паркинг на терен в к-с "Братя Миладинови", на бул. "Демокрация". Той не  се намира в непосредствена близост до жилищни сгради. Става въпрос за неизползваема от години площадка пред сграда на Медицинския колеж. Според предварителните проучвания, там може да бъде построен многоетажен паркинг за..

публикувано на 18.11.19 в 14:50

Булевард Демокрация на 18 ноември

Доставят безплатните противогрипни ваксини за пенсионерите в кабинетите на личните лекари. 7 хиляди дози са предвидени за трите области Бургас, Ямбол и Сливен. Любима Бургазлиева от Регионалния фармацевтичен съюз с  подробности за кампанията, която се провежда за първа година. Синдикатите подготвят обща национална протестна демонстрация за..

публикувано на 18.11.19 в 14:49

Три дни без вода в Бургас, Несебър, Поморие, Айтос, Карнобат и Руен

Населените места, които са водоснабдени от система „Камчия” ще останат без вода за почти три дни. Това се налага поради есенно - зимната профилактика на съоръженията на „Камчия”, информират от  ВиК Бургас. В Бургас и общините, които се намират в северната част на областта (Айтос, Карнобат, Несебър, Камено, Сунгурларе и Руен), водата ще бъде спряна от..

публикувано на 18.11.19 в 13:53

Общината обособи нова зона за игра в к-с "Зорница"

Общината изгради нови детска площадка  между блоковете с номера 11 и 13 в к-с "Зорница". Тази нова зона в "Зорница" е изградена върху бетонова основа. Тя е по-трайна от асфалта и върху нея лесно могат да се добавят нови модули. На площадката вече има люлки и пързалка, от вчера там са новите игри върху настилката. Но има и достатъчно място децата да..

публикувано на 18.11.19 в 11:19

Айтос избира спортист, треньор и отбор на годината

Време е да изберем спортист, треньор и отбор на Община Айтос за 2019 година, съобщава администрацията. . Номинациите на спортните клубове са вече факт. Гласуването ще продължи точно един месец, а в края на. декември ще бъде церемонията за награждаването. Община Айтос традиционно организира надпреварата на най-добрите в спорта, но Вие, гражданите..

публикувано на 18.11.19 в 10:42

Спират водата в Българово за планов ремонт

"Водоснабдяване и канализация" ЕАД–Бургас предупреждава, че в Българово ще се извършва  планов ремонт. Това е причината да бъде спряно водоподаването  на 19 ноември след 18:00 часа. Градът ще бъде без вода на 20 ноември. 

публикувано на 18.11.19 в 09:49

Лошите условия на труд са далеч по-тревожна тенденция от фалшивите болнични

Наличието на фалшиви болнични е факт, но има по-тревожни тенденции в тази посока. Това коментира пред БНР-Бургас областният председател на КНСБ Здравко Тошков. Лошите условия на труд са далеч по-сериозна нередност, поясни той: "Да вземем пример един цех или хале, което не е остъклявано. Няма никакво отопление. Хората, които работят там са..

публикувано на 18.11.19 в 08:58