Проучването на Черно море - трамплин за развитието на подводната ни археология


Black Sea M.A.P - един от най-големите интердисциплинарни морски археологически проекти може да бъде началото на бързото развитие на подводната археология в страната ни , каза за радио Бургас  доц. д-р Людмил Вагалински , директор на Националния археологически институт с музей към БАН. Той е ръководител от българска страна на тригодишния проект, който се финансира от Фондация „Експедиции и образование“. 
Той се изпълнява от специалисти от  Центъра за морска археология към Университета на Саутхамптън (Великобритания), Центъра за подводна археология  в Созопол и Националния археологически институт с музей при БАН, Университета на Кънектикът, (САЩ), Научноизследователския институт за морска археология към Университета Södertörn (Швеция) и Гръцкия център по морски изследвания . Първото голямо подводно археологическо проучване на българската акватория на Черно море вече и има своите  резултати. 
Целта е да се направи карта на подводното културно наследство на страната ни и да се опише праисторическото и историческото антропологическо въздействие върху околната среда в региона. Работата на терен стартира в началото на септември и ще продължи до 13 октомври. Повече за уникалното по мащаб и амбиции изследване на Черно море разказва следващия репортаж:
чуйте звуковия файл


ВИЖТЕ ОЩЕ

Четири училища в Бургаско са преустановили занятия заради висока заболеваемост

Четири училища в Бургаско са преустановили занятия заради висока заболеваемост. От Регионалната здравна инспекция посочиха, че поради грип и остри респираторни заболявания отсъстват над 30% от учениците, както и много учители. Това именно налага спиране на учебния процес от 23 до 26 януари. Става въпрос за ОУ "Н.Й. Вапцаров" в с. Факия, ОУ "Св...

публикувано на 23.01.18 в 16:41

Намалят безработните, увеличава се броя на работните места

През 2017-та са намалели регистрираните безработни в шестте бюра по труда в региона, отчетоха от Агенцията по заетостта. Спадът е с 16,7% . По равнище на безработица Бургас е на четвърто място след София, Габрово и Варна. В регионален мащаб безработицата е най-малко в Бургас, Приморско и Несебър. През миналата година в бюрата по труда са..

публикувано на 23.01.18 в 15:59

Плащаме данъци и осигуровки и чрез ПОС терминал (обновена)

Данъци и осигуровки ще могат да се заплащат и през ПОС – терминали. Това обявиха от приходната агенция в Бургас. ПОС терминалите ще са виртуални и физически. Първият ще е на страницата на НАП, а вторият – в касовите салони. Те все още са в тестов период, но предстои да заработят през февруари. Данъчната кампания изтича на 30 април. Още..

обновено на 23.01.18 в 13:42

Учител в ППМГ: Не по-малкият брой на учениците, а новата гимназия, е причината за закриването на паралелки

Между 80% и 90% от учениците от седми клас продължават образованието си в Природо-математическата гимназия в Бургас. Ако се съкрати една паралелка, те няма да имат възможност да продължат да учат на същото място. Това обясни за БНР – Бургас преподавателят по история там Веселка Бъклева.  "От 4 паралелки в момента, ще паднат на три. Трябва да се..

публикувано на 23.01.18 в 13:23

Бургазлии не искат "синя зона" по бул. "Мария Луиза"

Бургазлии не искат "синя зона" по булевард "Мария Луиза", показа анкета на БНР-Бургас. Според повечето наистина в района има хаос с паркирането, но ако стане то платено пак няма да се регулира престоят на превозни средства. Според други пък булевардът е много натоварен и не е удачно там да има "синя зона". Малцина бяха тези, за които предложението е..

публикувано на 23.01.18 в 12:43

Й. Ананиева :Новата гимназия в Бургас няма нищо общо с решението за намаляване на броя на паралелките

Създаването на новата иновативна  гимназия в Бургас няма нищо общо с решението за намаляне на броя на паралелките в бургаските училища, категорична беше зам.- кметът по образование Йорданка Ананиева. Подобни опасения имат родители от Математическата гимназия. Редуциране на броя трябва да се направи след приема, както се случва всяка година, а не сега,..

публикувано на 23.01.18 в 12:22

Национален форум за дебати ще се проведе в Бургас

Национален дебатьорски форум ще се проведе от 2 до 6 март в Бургас. Събитието е отворено за всеки заинтересован млад човек. През годините то предизвика сериозен интерес сред студенти, ученици и учители от цялата страна.  Участниците ще преминат през интерактивни обучения по дебати, аргументация, критично мислене и говорене пред публика,..

публикувано на 23.01.18 в 11:23