Проучването на Черно море - трамплин за развитието на подводната ни археология


Black Sea M.A.P - един от най-големите интердисциплинарни морски археологически проекти може да бъде началото на бързото развитие на подводната археология в страната ни , каза за радио Бургас  доц. д-р Людмил Вагалински , директор на Националния археологически институт с музей към БАН. Той е ръководител от българска страна на тригодишния проект, който се финансира от Фондация „Експедиции и образование“. 
Той се изпълнява от специалисти от  Центъра за морска археология към Университета на Саутхамптън (Великобритания), Центъра за подводна археология  в Созопол и Националния археологически институт с музей при БАН, Университета на Кънектикът, (САЩ), Научноизследователския институт за морска археология към Университета Södertörn (Швеция) и Гръцкия център по морски изследвания . Първото голямо подводно археологическо проучване на българската акватория на Черно море вече и има своите  резултати. 
Целта е да се направи карта на подводното културно наследство на страната ни и да се опише праисторическото и историческото антропологическо въздействие върху околната среда в региона. Работата на терен стартира в началото на септември и ще продължи до 13 октомври. Повече за уникалното по мащаб и амбиции изследване на Черно море разказва следващия репортаж:
чуйте звуковия файл


ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаски деца спасиха от изсичане 78 дървета

Началото на каузата "Стара хартия за нова книга" е поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите Книжен център "Гринуич" и "ЕКОПАК България" АД и партньорите на "Стара хартия за нова книга" се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има..

публикувано на 25.09.17 в 15:46

Общината има проекти за осветлението в кварталите, търси пари

Община Бургас търси  пари за осветление в комплексите Славейков и Зорница. Зам-кметът по строителство Чанка Коралска посочи, че проекти имат, но се търсят начини за финансирането им: "За осветлението в кв.“Изгрев“ имаме одобрение от националния доверителен екофонд в размер на 1 милион лева и очакванията са много скоро през Управителния съвет на..

публикувано на 25.09.17 в 12:36

Съботното православно училище отново отваря врати

Съботното училище към храм "Свети Атанасий" отново приема ученици, които искат да научат повече за православните традиции. Заниманията са безплатни и се провеждат от 9.00 до 12.20 ч. в специален кабинет, в който учителите Атанасия Петрова и Таня Христова ще въвеждат децата в християнските ценности. Учениците ще участват в конкурси за написване на есе,..

публикувано на 25.09.17 в 11:40

Европейският ден на езиците ще бъде отбелязан с радиоигра и Панаир на езиците

Европейската комисия в България се включва в отбелязването на 26 септември — Европейския ден на езиците — с две събития през следващите дни: радиоигра „Познай езика!‟ по БНР и Панаир на езиците. Тази година проявите, организирани от Европейската комисия в България в партньорство с мрежата на културните институти на държавите — членки на ЕС (EUNIC),..

публикувано на 25.09.17 в 11:36

49 работни места за младежи по програма "Старт в кариерата" обяви Бюрото по труда

49 свободни работни места са обявени по програмата „Старт на кариерата“ в Бюрото по труда в Бургас. В момента се провежда процедурата за кандидатстване за заетост през 2018 г., съобщи Живко Янакиев, директор на бургаското бюро: „От които областната администрация има две, в общини Бургас и Средец по места шест, и останалите 41 места са от различни..

публикувано на 25.09.17 в 09:08

Бургазлии искат градът да бъде по-осветен вечер

На много места в Бургас  уличното  осветление  не  гарантира  спокойно придвижване в  късните часове.  Гражданите  посочват,  че  имат претенции  към  ефективността  и  височината на осветителните  тела.  "…Вървейки, човек се страхува…Това, което са полилей ли е, абажур ли е, вечерта не се вижда…С тази мижава, бледа светлина измислена, ако е малко..

публикувано на 25.09.17 в 08:33

Бургаски родители избрали домашно обучение за децата си

Три семейства от Бургас са изявили желание да обучават децата си в домашни условия, без да ги пращат на училище. Законът дава такава възможност , но при определени изисквания, коментира директорът на Регионалното управление на образованието в Бургас Виолета Илиева: " Законът е либерален, той дава възможност и на родителя да избере формата на..

публикувано на 24.09.17 в 10:47