Спас Узунов, екперт БФ Биоразнообразие: Решението на ВАС за Карадере е спечелена битка за природата


Строителната инвестиция в местността Карадере , край Бяла отива временно във  фризера.  Това стана ясно  след като Върховния административен съд постанови проектът  на дружеството "Макси I",  за  изграждане на „луксозен къмпинг“ да бъде изготвен отново и да бъде внесен за оценка на въздействието върху околната среда. Природозащитниците го определиха като спечелена малка битка срещу застрояването на един от последните диви плажове.  Чуйте коментара  за Радио Бургас на Спас Узунов, Координатор природозащитни дейности в БФ Биоразнообразие, която е страна по делото. С него разговаря Росица Амелева: 
чуйте в звуковия файл цялото интервюВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетна екоакция започва общината

Мащабната екоакция започва община Бургас и тази пролет. Тя ще обхване всички териториални дирекции, квартали и съставни селища на общината. Дейностите включват ръчно и машинно почистване на териториите за обществено ползване, на шахти, крайпътни терени, плажни ивици, събиране и изнасяне на строителни, едрогабаритни и растителни отпадъци. Изготвен е..

публикувано на 19.03.19 в 10:48

Банкоматите са труднодостъпни за хора с увреждания

Само един банкомат в Бургас е пригоден за ползване от хора с увреждания. Освен че, устройствата трудно се достигат с количка, с тях не могат да боравят и незрящи.  Едно от най-големите изпитания за хората с увреждания са банкоматите. Само едно устройство е пригодено в Бургас за ползване, при това не съвсем. То има говорящ модул, обясни Красимир..

публикувано на 19.03.19 в 09:34

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 19 МАРТ:

Събуди се, усмихни се и си кажи - днес ще бъде моят ден! С глътка оптимизъм добро утро във вторник - 19 март от БНР – Бургас! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: - Европейският парламент одобри нови изисквания за достъпност на продуктите и услугите за хората с увреждания. Въвеждат се единни изисквания за да могат..

публикувано на 19.03.19 в 06:47

"Булевард Демокрация" - на 18 март

Голямо вълнение ни тресе покрай Евроизборите. Още не съм отворил гуреливи очи, звъня на Боби и питам кой ще е водач на листата. Очаквам като отворя хладилника и вътре да има поне двама кандидат – депутати – един либерал и един консерватор. То у нас няма нито от едните, нито от другите, както бе казал тактично Бай Ганьо за маскарите, ама това не..

публикувано на 18.03.19 в 15:03

Нови технологии помагат на деца и възрастни с увреждания

Системи за контрол само с  поглед и с движения на главата помагат  на деца и възрастни с тежки физически увреждания. Това става чрез устройство, което се поставя на компютърен монитор или таблет. Дигиталните технологии могат вече да развиват и учат своите потребители, както и да им помагат да  практикуват професии,  без да ги ограничават...

публикувано на 18.03.19 в 14:48

Възпоменателна церемония проведоха в Турското консулство

Цветя бяха положени на паметника на Бора Сюелкан в Бургас, а в двора на турското консулство бе проведена възпоменателна церемония. Тя е по случай 18 март - Ден на мъчениците, с който турците отбелязват отблъскването на френските и английските кораби по време на Първата световна война. Възпоменално тържество беше направено и в Добрич,..

публикувано на 18.03.19 в 12:46

Благоустрояват пространството около Часовника

Община Бургас стартира благоустрояването на пространството около Часовника - любимото място за срещи на поколения бургазлии. С новото архитектурно решение ще бъдат подменени настилките и ще се внесат допълнителни художествени елементи. Старите маринистични пластики, с които всички сме свикнали, ще останат по местата си. Скоро след приключване на..

публикувано на 18.03.19 в 12:44