С нова техника РИОСВ-Бургас ще контролира чистотата на въздуха

450 000 лева глоби е наложила екоинспекцията за девет месеца

Близо 450 хил. лева са санкциите, наложени на Лукойл Нефтохим за констатирани замърсявания на въздуха от септември миналата година до май тази година. Цялата сума е платена от оператора. През първите 3 месеца на 2016 РИОСВ - Бургас е издала нови наказателни постановления за близо 370 хил. лева. Те са наложени след като  Изпълнителната агенция по околна среда са поискани от РИОСВ-Бургас контролни измервания, които са извършени на рафинерията и са представени от двете лаборатории на ИА-София и регионална лаборатория- Стара Загора. Преработен е плана за мониторинг на дейността на нефтената рафинерия и той отново е съгласуван с екоинспекцията, това съобщи директорът на екоинспекцията инж. Тонка Атанасова:

"Тези санкции са наложени от собствените измервания и докладите, които са ни предоставили, а също така санкцията за превишения, която беше за обгазяването 250 000 лева. В тази сума не са включени  санкциите от първото тримесечие с докладите от собствени измервания."

чуйте звуковия файлДва нови сензора, закупени от оператора ще бъдат понтирани в близост до границите на рафинерията. На тях в реално време ще могат да се виждат данните за евентуално замърсяване на въздуха с бензен и сероводород. 

РИОСВ-Бургас е получила нова емисионна кола - подвижна лаборатория, с която също ще се прави мониторинг. Автомобилът е предоставен от Изпълнителна агенция „Околна среда”. Той е оборудван със специална апаратура и ще измерва показателите на всеки един от комините в нефтокомбината.

РИОСВ-Бургас иска изграждането на станция за непрекъснати измервания за замърсяването на въздуха с финни прахови  частици и  формалдехид и от „Кроношпан“. Това би трябвало да стане задължително след разширение на производството, но от екоинспекцията  изискват да бъде направено и преди това, съобщи инж. Тонка Атанасова директор на бургаската екоинспекция:

"На последната среща, която беше по разглеждане на комплексното разрешително в МОСВ РИОСВ-Бургас е поискало да има непрекъснати измервания на фини прахови частици и формалдехид. В тази връзка искам да подчертая, че желанието на инспекцията е не ако бъдат изградени допълнителните мощности тогава да бъде изградена станцията за непрекъснати измервания, а да бъде изградена със сега действащите мощности на "Кроношпан"

чуйте звуковия файл23.06 2 АТАНАСОВА

Ще припомним, че Заводът иска да увеличи двойно капацитета си, изграждайки новото производство. До този момент допустимия обем е за  360 хил. кубически метра МДФ и ПДЧ плоскости, а ако получи разрешително ще се произвеждат до 860 хил.кубически метра годишно.


ВИЖТЕ ОЩЕ

60 работодатели от ЕС ще представят вакантните места в най-голямата трудова борса

Над 60 работодатели от целия Европейски съюз ще представят свободни работни места на най-голямата трудова борса  в чужбина тази година. Тя ще се проведе в София на 17 септември и ще предложи възможности за всички възрасти и в различни сфери. Това съобщиха в Бургас експерти от Агенцията по заетостта. Много са работните места, които ще бъдат..

обновено на 21.08.19 в 17:25

Напрежение в Безмер, стопаните отказват да унищожат домашните си прасета

Продължава напрежението в ямболското село Безмер, където стопани  отказват да унищожат домашните си прасета. Селото попада в 20 километровата зона от промишлен свинекомплекс и животните трябваше да бъдат  умъртвени като превантивна мярка срещу разпространението на чумата по свинете.  Стопаните отказват да унищожат животните си с мотива, че в..

публикувано на 21.08.19 в 17:04

С 600 000 лева ще ремонтират общинските пътища в Руенско

Парите за ремонти на улици и пътища никога не стигат в една община, коментара кметът на Руен Исмаил Осман. Общината има една особеност-много населени места, но пръснати. Сметката дотук показва, че в селата са извършени ремонти на улици за 1 800 000 лева. Във всяко едно от 39-те населени места на общината са направени по няколко отсечки като..

публикувано на 21.08.19 в 14:16

В Средец изграждат център за екологичен мониторинг

Средец изгражда център за екологичен мониторинг Община Средец ще изгради център за екологичен мониторинг. Това ще стане в рамките на проекта "Еко лаборатории за устойчивост на защитените местности и крайбрежната околна среда", който Общината ще изпълнява съвместно с Община Визе, Турция, която е водещ партньор. Проектът ще бъде реализиран с..

публикувано на 21.08.19 в 13:55

"Имаш поща" в Атанасовското езеро

Пощенските картички отново са на мода, защото нищо електронно не може да замени чувството, което носи истинската картичка, която можеш да пипнеш, да разтвориш и усетиш… След миналогодишния успех на ателието „Имаш поща“ и тази година Българска фондация Биоразнообразие кани малки и големи ентусиасти в пространството „симБиотично“, за да зарадват своите..

публикувано на 21.08.19 в 12:28

Бургас се готви да повиши туристическия си рейтинг с оригиналния проект „Силата на водата“

"Силата на водата" е нов проект на Община Бургас по ОП "Региони в растеж 2014-2020". Той може да започне през следваща 2020 г. С този проект се кандидатства за европейски средства, с които: * Да бъде създаден етнографски комплекс в Ченгене скеле, представящ рибарския бит и занаяти така, че туристите не само да разглеждат, а да участват в интересни..

публикувано на 21.08.19 в 11:35

Временно е спряна водата в Китен

Поради авария на водопровод в района на пречиствателна станция Китен, ще бъде спряна водата в града.  Водоподаването ще бъде спряно от 9.00ч. до 17.00ч. 

публикувано на 21.08.19 в 10:36