12 недоносени бебета станаха лица на благотворителен календар на УМБАЛ Бургас

12 бебета – герои станаха лица на благотворителен календар на Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас. Това са недоносени деца, родени преждевременно през 2015 и 2016 г. Първите дни и месеци от живота им са постоянна борба за оцеляване, която мобилизира  знания и умения на медицинските екипи. Тези дни са огромно изпитание за родителите – дни на молитви, вяра, надежда и благодарност към лекарите и медицинската наука.

Лицата на 2017 г. се казват Красимира, Златин, Никола, Калин, Петър, Емир, Виктория, Тодор, Каролина, Росен, Божидар, Ана-Мария. Всяко от децата е родено преждевременно - седмици и месеци преди термин. Най-малкият герой е Никола, лицето на месец март. Роден е в 25 г.с. и е тежал 700 грама. Снимките за календара са правени през ноември 2016 г. и показват здрави и щастливи бебета, които по нищо не се различават от децата, родени без проблеми.

При недоносените и преждевременно родените деца рискът от последващи увреждания е много голям и затова предизвикателството пред лекарите е сериозно – бебето не само трябва да оцелее, а да се развива правилно – и умствено, и физически. Затова неонатологията е тежка и трудна специалност, а добрите специалисти в страната се броят на пръсти.

Целта на календара е да популяризира успехите на отделението и да вдъхне вяра на бъдещите родители. „Когато детето се роди преждевременно, когато им риск за живота му, стресът за семейството е огромен. Искаме да окажем подкрепа на родителите, да им кажем, че не са сами в този момент и че само заедно, с доверие и разбиране можем да преодолеем трудностите“, сподели началникът на неонатологията д-р Стилияна Томова. Тя благодари на родителите на малките „герои“, които с огромно желание откликват на инициативата и съдействат за снимките и изработката на календара.

Календарът е изготвен с помощта на спонсори и се разпространява благотворително. Тиражът е ограничен и вече е почти изкупен от благодарни родители, чиито деца са били пациенти на Отделението по неонатология. Средствата от продажбата ще послужат за закупуване на медицински консумативи.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстоят законодателни промени относно улова на бяла мида

Необходими са законодателни промени, които да регламентират улова на бяла мида. За това са категорични както институциите, така и самите рибари. Преди дни бе публикувана проектозаповед от Министерството на земеделието и храните , забраняваща улова на бяла мида в размножителния й период. Повод за нея е предложение, постъпило от Асоциация на..

публикувано на 29.06.17 в 17:39

Променят маршрута на автобус №15 в квартал "Сарафово

"Бургасбус" ЕООД уведомява своите клиенти, че от събота маршрутът на линия № 15 на територията на кв. "Сарафово" се удължава. За улеснение на живущите в източната част на квартала се откриват нови спирки - на ул. "Ангел Димитров" до ул. "Лазурна" - двупосочно, на новоизграденото обръщало след хотел "Атлантис", както и допълнителна спирка срещу..

публикувано на 29.06.17 в 16:14

Инициират референдум за дейността на „Кроношпан“

Инициативен комитет, свързан с дейността на завод за дървесни плоскости „Кроношпан”, бе създаден в Бургас вчера. В него влизат седем души с авторитет в здравеопазването, бизнеса, културата и медиите. Те застават зад идеята да бъде проведен местен референдум, който да поиска мнението на гражданите дали желаят „Кроношпан” да извършва дейност в..

публикувано на 29.06.17 в 16:11

Фестивалът на пясъчните фигури празнува десетата си годишнина

10-то издание на Фестивала на пясъчните скулптури ще бъде открито официално утре от 19:00 часа. Шоуто ще предложи много музика и изненади, а входът ще е свободен.  И тази година пясъчният град, сътворен от 21 скулптори от България, Чехия, Полша, Украйна, Турция, Германия, Латвия, Португалия, Русия, ще очарова своите посетители. "Пясъчни приказки" ще..

публикувано на 29.06.17 в 14:36

Островът привлича гости със специална програма

Остров Света Анастасия привлича любители на различните изкуства и на спорта от различни възрасти през цялото лято, заяви в ефира на БНР Бургас управителят на Острова Павлин Димитров. Той разкри какво може да очаква публиката до края на месец юли: „Всяка сряда актьорите от бургаския куклен театър привличат най-малките островитяни за пиратското..

публикувано на 29.06.17 в 13:45

Авиомузеят отваря врати

Авиомузеят в  Бургас  ще отвори  врати  с   официална церемония  в  17.30  часа. Ще бъде отбелязана и 90-тата годишнина на летището.   Посетителите ще имат възможността да направят обиколка по реновираната писта на летището и да разгледат самолетите, които са част от експозицията. Представени са Ан12, Ан24 със симулация на полет, два изтребителя МиГ..

публикувано на 29.06.17 в 13:05

Авария задържа пътническия влак от Сливен за Бургас

Пътническият влак от Сливен за Бургас престоява в участъка Сливен – Желю войвода, съобщават от БДЖ Около 09:35 ч., в участъка между гарите Сливен и Желю войвода, локомотивната бригада на пътническия влак № 80143 от Сливен за Бургас забелязва дим, който излиза от машинното отделение на локомотива. Машинистите своевременно са предприели..

публикувано на 29.06.17 в 12:10