12 недоносени бебета станаха лица на благотворителен календар на УМБАЛ Бургас

12 бебета – герои станаха лица на благотворителен календар на Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас. Това са недоносени деца, родени преждевременно през 2015 и 2016 г. Първите дни и месеци от живота им са постоянна борба за оцеляване, която мобилизира  знания и умения на медицинските екипи. Тези дни са огромно изпитание за родителите – дни на молитви, вяра, надежда и благодарност към лекарите и медицинската наука.

Лицата на 2017 г. се казват Красимира, Златин, Никола, Калин, Петър, Емир, Виктория, Тодор, Каролина, Росен, Божидар, Ана-Мария. Всяко от децата е родено преждевременно - седмици и месеци преди термин. Най-малкият герой е Никола, лицето на месец март. Роден е в 25 г.с. и е тежал 700 грама. Снимките за календара са правени през ноември 2016 г. и показват здрави и щастливи бебета, които по нищо не се различават от децата, родени без проблеми.

При недоносените и преждевременно родените деца рискът от последващи увреждания е много голям и затова предизвикателството пред лекарите е сериозно – бебето не само трябва да оцелее, а да се развива правилно – и умствено, и физически. Затова неонатологията е тежка и трудна специалност, а добрите специалисти в страната се броят на пръсти.

Целта на календара е да популяризира успехите на отделението и да вдъхне вяра на бъдещите родители. „Когато детето се роди преждевременно, когато им риск за живота му, стресът за семейството е огромен. Искаме да окажем подкрепа на родителите, да им кажем, че не са сами в този момент и че само заедно, с доверие и разбиране можем да преодолеем трудностите“, сподели началникът на неонатологията д-р Стилияна Томова. Тя благодари на родителите на малките „герои“, които с огромно желание откликват на инициативата и съдействат за снимките и изработката на календара.

Календарът е изготвен с помощта на спонсори и се разпространява благотворително. Тиражът е ограничен и вече е почти изкупен от благодарни родители, чиито деца са били пациенти на Отделението по неонатология. Средствата от продажбата ще послужат за закупуване на медицински консумативи.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас отново е домакин на цветята

Официално бе открито 33-то изложение за цветя Флора Бургас. Сред акцентите тази година са  триметрова фея и хобит къща. В цветният форум участват десетки фирми от цялата страна, каза при официалното откриване зам. кметът Чанка Коралска: "Всяка година по това време Бургас се превръща за една седмица в дом на един празник на цветята и за трета година..

публикувано на 28.04.17 в 15:28

Бургас отбеляза паметта на загиналите при трудови злополуки

С минута мълчание, синдикалисти и представители на държавната власт почетоха паметта на загиналите при трудови злополуки. Днес отбелязваме световния ден, посветен на безопасността и здравето на работното място. Данните за миналата година показват, че в Бургас са станали 95 трудови злополуки, като пет от тях са завършили със смърт. Тенденцията е към..

публикувано на 28.04.17 в 13:21

Електронна система ще предупреждава за наводнения в Бургаско

Първата информационна система, която следи за покачване нивото на реките е внедрена в Бургас. По този начин се надяваме да предотвратим наводненията, които се случиха през 2014г., каза зам-кметът Руска Бояджиева. „Усилията са насочени върху изграждане на инфраструктура, която да дава подходяща информация, при това от най-голям брой точки,..

публикувано на 28.04.17 в 11:51

НАТФИЗ идва в Бургас в рамките на "Учи в България, завладей света!"

Започва "Учи в България, завладей света!", издание 2017, НАТФИЗ -превантивна кампания срещу интелектуалната емиграция на младите българи!   НАТФИЗ търси обществено съучастие за решаване на проблема с интелектуалната миграция. Студентите и преподавателите на Академията посещават редица градове в страната, за да защитят авторитета на българското висше..

публикувано на 28.04.17 в 11:21

Радио Бургас поставя три къщички за книги за рождения си ден

Три къщички за книги ще постави радио Бургас по повод петия си рожден ден. Едната ще бъде в Морската градина, другата до Часовника, а третата в парк "Изгрев". Там днес от 15 часа децата от шест училища ще се включат в маратон по четенето, ще играят забавни игри с награди и ще рисуват върху асфалта. В инициативата ще се включат деца от СУ..

публикувано на 28.04.17 в 10:27

Високи са цените на сезонните зеленчуци, смятат бургазлии

С настъпването на пролетта все по-често на бургаските пазари може да срещнем пресни за сезона зеленчуци. Най-скъпи според бургазлии се оказват необходимите съставки за традиционната българска салата - доматите и краставиците. „… Навсякъде са високи цените на зеленчуците. Може ли преди Великден една връзка чесън да струва един лев? И..

публикувано на 28.04.17 в 08:50

"Флора Бургас'2017" започва днес

Ароматна маслодайна роза и екзотично хищно растение ще могат да видят посетителите на изложбата "Флора Бургас'2017", която се открива днес в морския град. В 33-тото й издание участват над 90 фирми от цялата страна.  Темата на изложението тази година е „Приказка“ и участниците са подготвили впечатляващи инсталации и аранжировки на цветя, съобщи..

публикувано на 28.04.17 в 08:28