12 недоносени бебета станаха лица на благотворителен календар на УМБАЛ Бургас

12 бебета – герои станаха лица на благотворителен календар на Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас. Това са недоносени деца, родени преждевременно през 2015 и 2016 г. Първите дни и месеци от живота им са постоянна борба за оцеляване, която мобилизира  знания и умения на медицинските екипи. Тези дни са огромно изпитание за родителите – дни на молитви, вяра, надежда и благодарност към лекарите и медицинската наука.

Лицата на 2017 г. се казват Красимира, Златин, Никола, Калин, Петър, Емир, Виктория, Тодор, Каролина, Росен, Божидар, Ана-Мария. Всяко от децата е родено преждевременно - седмици и месеци преди термин. Най-малкият герой е Никола, лицето на месец март. Роден е в 25 г.с. и е тежал 700 грама. Снимките за календара са правени през ноември 2016 г. и показват здрави и щастливи бебета, които по нищо не се различават от децата, родени без проблеми.

При недоносените и преждевременно родените деца рискът от последващи увреждания е много голям и затова предизвикателството пред лекарите е сериозно – бебето не само трябва да оцелее, а да се развива правилно – и умствено, и физически. Затова неонатологията е тежка и трудна специалност, а добрите специалисти в страната се броят на пръсти.

Целта на календара е да популяризира успехите на отделението и да вдъхне вяра на бъдещите родители. „Когато детето се роди преждевременно, когато им риск за живота му, стресът за семейството е огромен. Искаме да окажем подкрепа на родителите, да им кажем, че не са сами в този момент и че само заедно, с доверие и разбиране можем да преодолеем трудностите“, сподели началникът на неонатологията д-р Стилияна Томова. Тя благодари на родителите на малките „герои“, които с огромно желание откликват на инициативата и съдействат за снимките и изработката на календара.

Календарът е изготвен с помощта на спонсори и се разпространява благотворително. Тиражът е ограничен и вече е почти изкупен от благодарни родители, чиито деца са били пациенти на Отделението по неонатология. Средствата от продажбата ще послужат за закупуване на медицински консумативи.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Живеещите в Сарафово недоволстват от новото разписание на линия №15

Жителите на бургаския квартал „Сарафово“ са против промяната на разписанието на линия номер 15. От тази седмица е въведено зимно разписание, според което две от спирките в квартала не се обслужват. Направено е наблюдение колко често се използват спирките „Лазурна“ и“Ангел Димитров" в бургаския квартал Сарафово. Преди да бъде взето решението..

публикувано на 18.10.17 в 08:38

27 души са настанени в Центъра за бездомни хора след спецакция в Бургас

Общо 27 скитащи и бездомни хора са установени в града при проведена специализирана полицейска акция, съвместно със служители на Община Бургас. В Централна градска част са намерени 18 лица като девет от тях са от Бургас, а останалите са от населени места извън морския град - 4 - ма са от региона на Ямбол, 2 - ма от община Средец, 1 от Маринка и по..

публикувано на 17.10.17 в 21:29

Проблеми и предложения към Община - Бургас от хората със зрителни увреждания

Предизвикателствата и проблемите в ежедневието, на   хората със зрителни увреждания, бяха обсъдени по време на форум, иницииран от Общинския съвет и общината. Поводът е Международния ден на белия бастун. Няма по-добра възможност от тази, регулярно да се срещаме с хората, които имат зрителни увреждания, за да знаем как да им помогнем. Това..

публикувано на 17.10.17 в 18:27

Облекчени такси за пенсионерите над 80 години обмисля „Бургасбус“

Облекчени такси за пътуване на бургазлии над 80 години обмисля общинският превозвач „Бургасбус“. В началото на месеца бургазлии входираха питане  дали е възможно възрастните хора да пътуват безплатно по една линия на градския транспорт. В писмото си до Общинския съвет бургазлията дава пример с негови възрастни приятели, на които се е наложило да..

публикувано на 17.10.17 в 16:26

Увеличението на разходите на „Бургасбус“ налага поскъпването на билета за градския транспорт

Увеличението на разходите общинския превозвач „Бургасбус“ налага поскъпването на билета за градския транспортна 1.30 лв. Предложението вече е одобрено на комисия и ще бъде гласувано по време на следващата сесия на Общинския съвет в Бургас. Част от причините е увеличението на минималната работна заплата, както и промяната в първоначалната идея на..

публикувано на 17.10.17 в 16:11

Иван Алексиев: Държавата е мащеха на общинските болници

Подписка за запазване на дейността на общинската многопрофилна болница в Поморие инициираха жителите на града. Местните хора настояват за промяна на политиката спрямо общинското здреопазване в страната.  На входа на болницата, пред сградите на общината и читалището в Поморие, както и в кметствата на малките населени места може да се види и..

публикувано на 17.10.17 в 15:42

Кондукторите остават в автобусите

Кондукторите няма да отпаднат след въвеждането на валидаторите. Първоначалната идея беше те да останат само като контрольори, а билетите да се закупуват от шофьора на по-висока цена, поясни управителят на общинския превозвач „Бургасбус“ инж. Петко Драгнев.  "Отчитайки спецификата и манталитета на българина, ние сме наясно, че в момента, в..

публикувано на 17.10.17 в 14:41