Новият здравен министър трябва да е от съсловието, смятат медици

В Равда се провежда третата научно - практическа конференция на Българския лекарски съюз. На нея специалисти дискутират нуждата от реформи,  проблемите в здравеопазването и новости в лечението. Все още обаче за лекарското съсловие е мистерия кой ще е новия здравен министър. Според председателя на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, бъдещият министър трябва да е от съсловието.

„Бавно, постепенно, след анализ на проблемите, свързани със здравеопазването или произлизащи от самата система, трябва да се видят възможностите да се реализира тази реформа. След като се започне стъпка по стъпка с достатъчно аргументирани и научно обосновани дейности и действия, тогава има гаранция, че ще се случи нещо добро.“

Около това мнение се обединиха и колегите на д-р Грозев. Според тях трябва да се продължат реформите и да се работи за остойностяването на труда им.

„…Който и да е министър това решава правителството. Важно е каква ще бъде политиката на здравеопазването и да слушат Лекарския съюз …Много неща очакваме, защото проблемите в здравеопазването са големи, а кой ще стане министър не зависи от нас … Предполагам, че ще бъде продължена линията на реформиране на здравеопазването, но не по този начин. Истината е, че имаше положителни стъпки, за съжаление, самото провеждане и съгласуване на тези стъпки, не беше както трябва…“

Новият министър трябва да търси консенсус между политическите сили, категорични са медиците.

Чуйте в звуковия файл репортажа на Калина Енчева:print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Военният санаториум в Поморие все пак ще заработи

Бившият военен санаториум в Поморие днес ще бъде представен официално като клон на велинградската болница „Вита“. От 11 ч. новото ръководство на лечебното заведение ще се срещне и с персонала му. Казусът с бившия военен санаториум в Поморие продължи повече от година. Още през миналата, той беше изваден от активите на Военномедицинската академия..

публикувано на 28.06.17 в 08:22

Забраняват улова на бяла мида за 60 дни

Проектозаповед за забрана на улова на бяла мида е публикувана от Министерството на земеделието и храните. Предстоят и проверки от страна на институциите, свързани с незаконното тралене. Действията на министерството са по повод отправени въпроси от страна на председателя на Комисията по околната среда и водите Ивелина Василева. Те са свързани с..

публикувано на 27.06.17 в 16:36

„Спирит ъф Бургас“ е на път да остане в историята

„Спирит оф Бургас“ е на път да остане в историята на Бургас. Втора година нито една музикална компания не се наема да организира фестивала.  Упорито се говори и че въпреки многохилядната публика, която се събира на Централния плаж в морския град, мащабното музикално събитие не може да покрие разходите по организацията и инвестираните средства.  Спирит..

публикувано на 27.06.17 в 16:18

Паркингът до Сарафово става платена зона

Паркингът до Сарафово става платена зона,  решиха общинските съветници. Информира Елена Димитрова. Дали да бъде "синя зона" или платен паркинг - над тази дилема дискутираха общинските съветници на днешното заседание по докладната, внесена от кмета Димитър Николов. Предложението на транспортната комисия мястото да се отдаде под наем не срещна..

публикувано на 27.06.17 в 14:17

"До работа с колело" мотивира хората да ходят до работното си място с велосипед

Български работодатели вече могат да бъдат сертифицирани по нов европейски еко стандарт, ако осигуряват на служителите си удобства да ходят до работа с колело. Вече заработи и сайтът, чрез който могат да научат повече за критериите, на които трябва  да отговарят, както и да подготвят необходимите документи. Инициативата е част от проекта „До..

публикувано на 27.06.17 в 09:21

Общинарите решават за "синя зона" на входа на "Сарафово"

Дали да се регулира със синя зона паркирането до кв. Сарафово  ще решават днес общинските съветници в Бургас. Общо 28 точки са включени в дневния ред на сесията на местния парламент .  Паркингът, разположен край кръговото кръстовище на входа на кв. "Сарафово" да стане платен - това предлагат от общинската администрация. Докладната записка е от името..

публикувано на 27.06.17 в 08:39

„Спирит ъф Бургас“ може да се възроди само с подкрепа и от бургазлии

Редица жалби и сигнали са постъпвали срещу провеждането на фестивала „Спирит ъф Бургас“ през годините, поясни кметът на Бургас Димитър Николов. Общината притежава ноу-хау-то, но е необходима подкрепа, за да се направи отново музикалното събитие, каза Николов и добави, че досега тя е била пасивна: "Такова събитие трябва да става с вдъхновение, с..

публикувано на 27.06.17 в 08:21