Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Крантев: Настоящият здравен министър искаше да ликвидира Военния санаториум в Поморие

От ВМА са искали да ликвидират Военния санаториум в Поморие. В момента, административни процедури бавят неговото прехвърляне към държавната болница „Вита“ Велинград. Това каза за Радио Бургас нейният управител.

На 2 февруари трябваше да ни бъде прехвърлена собствеността на Военния санаториум, каза Любомир Крантев. От Министерството на отбраната обаче, едва тогава са започнали процедурите по оценка на собствеността и съпътстващите ги дейности, това се протака във времето и още не е завършило, поясни Крантев. Той посочи, че настоящият здравен министър Николай Петров, тогава – началник на ВМА, е поискал ликвидацията на санаториума.

„И аз не съм сигурен дали това протакане не е и умишлено, с цел да се доведе работата до разруха и накрая някой да каже „Ми, сега за какво ни е това? Дай сега да вземем да го дадем на някой без пари…“ Тоест – понеже не можаха да го вземат на абордаж в началото още, както беше решил ген. Петров, да го ликвидира и да го продадат, сега, може би, мафиотите, които се крият зад тази идея, искат по този начин да го вземат като няма виновни. Защото във времето – никой не е виновен. Може да има и такъв сценарий“, смята Крантев.

Единият милион, преведен ни за ремонта, си стои в сметките на "Вита" непокътнат, категоричен е Крантев, но добави, че такива дейности не могат да започнат преди да им бъде прехвърлена собствеността.

Припомняме, че Военният санаториум в Поморие е в безтегловност. На 2 февруари той трябваше да бъде прехвърлен на държавната болница „Вита“ Велинград, която да го ремонтира, да назначи отново освободените 72-ама души и да започне работа. Вчера кметът на Поморие Иван Алексиев алармира, че нищо от това не се е случило, сградата се руши, а масово служителите са си намерили друго препитание. Защо се стигна дотук? Потърсихме коментар от управителя на велинградската болница д-р Любомир Крантев.

Съмнявам се дали няма умишлен сценарий за фалит и на болницата, която управлявам, смята Любомир Крантев. Нещо повече, той подчерта, че лично кметът на Поморие е настоял Военния санаториум да не работи по програмите за рехабилитация на НОИ, казва Крантев. За м.г., лечебното заведение е спечелило от тях около 400 - 500 000 лв., които са половината от приходите на болницата, коментира Крантев. Ако влезе под нашата шапка, това означава, че санаториумът няма да може да работи по програми на НОИ, защото от 7 - 8 г. ние сме лишени от това право с несериозни мотиви, само за да се обслужват интересите на частните болници и хотели, смята Крантев. Той определи постъпката на кмета на Поморие като „враждебна“ и посочи, че това би довело Военния санаториум до фалит.

Цялото интервю с д-р Любомир Крантев можете да чуете в прикачения файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброволци, земеделци и пожарникари локализираха пожара в село Малко Шарково

Сигналът за първоначалното задимяване в района е подаден в 13:30 часа днес.  Вятърът е спомогнал за бързото разрастване на стихията и превземането на по-голяма територия. За няколко минути доброволци, заедно с кметовете на селата Мамарчево и Воден, ръководени от Христо Христов - кмет на община Болярово и Нина Терзиева - зам.-кмет, се включиха в..

публикувано на 29.07.24 в 17:07
В Бургас бе официално открит един от шестте български центъра за подкрепа на бежански общности.

Половината деца бежанци в България не ходят на училище, някои от тях – от две години

Около или повече от 50% от децата бежанци в България не ходят на училище или детска градина - съобщи Екатерина Димитрова, ръководител на отдел „Външни отношения“ на Агенцията на ООН за бежанците в България пред БНР Бургас. Тя се включи в днешното официално откриване на Център за подкрепа на бежански общности в Бургас, който е част от мрежа с още пет..

публикувано на 29.07.24 в 15:37

Заявления за подпомагане на пострадалите от пожарите край Воден ще се приемат от 1 август

Служители на Агенция социално подпомагане ще приемат Заявления за подпомагане на пострадалите от пожарите в селата Горска поляна, Воден и Крайново н а 1 август от 10:00 часа . Това съобщават от Община Болярово. Право на еднократна помощ имат хора, които не са получили помощ за същата цел по реда на чл.16 от правилника за прилагане на Закона за..

публикувано на 29.07.24 в 14:32

КТ "Подкрепа" със структури в над 90% от общините в бургаско

Конфедерацията на труда "Подкрепа" има структури в над 90% от общините в бургаска област. Дори повече отколкото е необходимо, за да има национална представителност, коментира лидерът на бургаската структура Иван Костадинов по повод започналото така наречено „преброяване“ на синдикатите и работодателите. Процедурата се провежда според изискванията..

публикувано на 29.07.24 в 13:05

Започва подписването на договорите за подмяна на старите отоплителни уреди с нови

Подписването на договори за подмяна на старите отоплителни уреди на дърва и въглища с нови екологични уреди започва от днес, съобщават от Община Бургас.  Дейностите са част от Интегрирания проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ по Програма LIFE. Подписването ще се извършва до 9 август всеки..

публикувано на 29.07.24 в 10:45

Камено и няколко села в Бургаско са без вода

Ремонтни дейности по отстраняване на авария се извършват в Камено. По тази причина градът ще е без вода до 12,30 часа, информират от ВиК Бургас. До 14,30 часа пък е прекъсванетоза каменското село Ливада. Аварии са причина за спиране на водоподаването и в карнобатското село  Венец до 12 часа, в с.Хаджиите до 15 часа и в село Деветак до..

публикувано на 29.07.24 в 09:22

Преустановяват се даренията на дрехи и храни за Воден, остава финансовата подкрепа

Преустановява се приемането на дарения във вид на дрехи, храни и домашни принадлежности за пострадалите от пожарите във Воден, съобщават от община Болярово. Всеки, който желае да окаже подкрепа може да го направи финансово, по дарителската сметка открита от общината.  "Искрено сме признателни за вашата съпричастност. Благодарим Ви!", казват от..

публикувано на 29.07.24 в 08:32