СофтУни ще обучава бъдещи програмисти в Бургас

Кметът Димитър Николов и ректорът на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" доц. Магдалена Миткова подписаха меморандум за сътрудничество със "СофтУни" - за разкриване на постоянен обучителен център по програмиране и софтуерно инженерство в Бургас.

Българският проект "Софтуерен университет" е превъплъщение на идеята за иновативен и модерен образователен център, който създава истински професионалисти в света на програмирането.

Негов първоосновател е Светлин Наков. Самият той е един от най-добрите български програмисти, но се е посветил на апостолската задача да води младите по пътя на утвърждаването в тази най-модерна и перспективна професия.

След личната покана на кмета Димитър Николов към ръководството на "СофтУни" да разкрият център в Бургас, вече е оборудвана зала в Колежа по туризъм, където на 27 май започват първите безплатни обучения по основи на програмирането.  

Курсът "Programming Basics" ще се провежда всяка събота. Той дава начални умения по програмиране, необходими за всички технологични специалности в "СофтУни". Това включва писане на програмен код на начално ниво (basic coding skills), работа със среда за разработка (IDE), използване на променливи и данни, оператори и изрази, работа с конзолата (четене на входни данни и печатане на резултати), използване на условни конструкции (if, if-else, switch-case) и цикли (for, while, do-while, for-each).

Обучението завършва с практически изпит по програмиране, който е приемен в програмата по софтуерно инженерство на "СофтУни".


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтират улици във Воден

Частични кърпежи и ремонти по улиците на с. Воден, Община Болярово, ще бъдат извършени след месец май. Това обяви на събрание в населеното място общинският кмет Христо Христов. Започва ремонт на улицата от Малко Шарково, през Воден до Странджа. Относно належащата рехабилитация  на храма в селото, ще бъде организирана дарителска кампания...

публикувано на 19.04.18 в 16:32

Руска Драганова от Поморие – с награда за постижения в областта на физиката

Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий” отличи поморийката Руска Драганова - Христова с награда „Акад. Матей Матеев“ за изключителни постижения при откриването и развитието на млади таланти в областта на физиката. Наградата ѝ бе връчена в Плевен, по време на Национална конференция по въпросите на обучението по физика на тема: „Европейски..

публикувано на 19.04.18 в 14:44

Йордан Господинов: Непрозрачни са условията за разпределение на квотата за калкана

Заповедта за разпределение на квотата за калкана от части е противоречива, непрозрачна и непроверима. Това каза председателят на Асоциацията на производителите на рибни продукти „БГ ФИШ” Йордан Господинов.  Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и рибарският бранш проведе днес среща, на която обсъдиха конкретни проблеми при..

публикувано на 19.04.18 в 13:49
архив

Организират почистване на плажовете на Странджа по повод Деня на Земята

Доброволци ще чистят тази неделя труднодостъпни плажове на юг от Ахтопол. Инициативата е част от събитията, с които ще бъде отбелязан Денят на Земята – 22 април. Организаторите от сдружение “Зелена Странджа” ще проведат преди това и традиционното бягане до устието на река Велека. За трета поредна година природолюбителите са поканени да се..

публикувано на 19.04.18 в 12:48
снимката е илюстративна

Ремонтират бургаските улици "Иван Вазов" и "Цар Петър"

Преминаването по няколко бургаски улици ще бъде затруднено през уикенда, информират от Община Бургас, заради ремонтни дейности. Това важи за участък от „Иван Вазов“ (между „Уилям Гладстон“ и „Константин Фотинов“) и за „Цар Петър“ (от „Фердинандова“ до „Иван Вазов“). Движението няма да се спира, но ще е затруднено, за периода от 8 ч. в..

публикувано на 19.04.18 в 12:45

В ЦОП помагат на деца в риск

В Центъра за обществена подкрепа се предоставя комплекс от социални услуги в общността, с цел осигуряване на ефективен достъп на високо рискови общности до всички предлагани форми на съдействие и подкрепа и осъществяване на превантивни дейности сред децата и семействата.Директорът Мария Атанасова сподели, че капацитетът на центъра е за 100..

публикувано на 19.04.18 в 11:23

Безплатен интернет в зоните на големите автобусни спирки в града

Община Бургас постави днес  стикери със знака "wi fi"  на ключови автобусни спирки, където жителите и гостите на града могат да ползват безплатен интернет. Той вече е активиран на територията на самите заслони, хваща се и периферно около тях. Възможно е през следващите няколко дни да има смущения, докато бъдат извършени всички настройки, но от..

публикувано на 19.04.18 в 10:35