Представиха тригодишен проект за хора с увреждания

Тригодишният международен проект „Коуч енд уорк“ бе представен днес в Бургас на  конференция за подкрепената заетост на хората с увреждания.Той се реализира по Програма Еразъм и ще осигури възможност  на социални служители да работят като консултатни. 

Четири държави обединяват усилия преди три години да се създаде модел и система как да бъдат обучавани хора, желаещи да работят като консултанти на хора с увреждания.Тяхната цел е да ги подкрепят, за да работят като всички останали. Използва се опитът на Австрия и Испания, за да се приложи към България и Турция, каза един от ръководителите на проекта Петя Грудева:

„Основното действащо лице в този процес е консултант по подкрепена заетост -предоставя и му помага да премине през всички етапи и стъпки при търсене на работа."

Тези, които стават консултанти по подкрепена заетост минават през специално обучение по разработена програма, обясни експертът Адриян Лазаров. Изискванията са :

„Образователна степен и квалификация в областта на социалната работа, образованието, социалната педагогиката, психологията и други хуманитарни науки. Допълнително обучение в областта на кариерното консултиране за хора с увреждания или подкрепена заетост, което е също препоръчително.“

Най-важното е бъдещите консултанти да споделят основни ценности, подчерта Лазаров – позитивна нагласа за успешна заетост на своите клиенти, трябва да следват принципите на конкурентна заетост на пазара на труда, фокусирани върху възможностите и способностите на клиента, както и вяра в силата на оказаната подкрепа.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Събират излязло от употреба електрическо оборудване в Несебър днес

Кампания за разделно събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване ще се проведе днес от 10.00 до 15.00 ч. в община Несебър.  Ще се събират и негодни за употреба батерии и акумулатори. Пунктовете ще се намират в комплекс „Младост“, на автогарата в „Слънчев бряг“, пред Кметствата в Свети Влас, Обзор, Равда, както и в селата..

публикувано на 22.10.19 в 09:33

Подписка срещу бъдещ завод за преработване на отпадъци в Малко Търново

Подписи срещу изграждането на завод, който ще преработва отпадъци, се събират в Малко Търново. Инвестиционното намерение е за инсталация за производство на електрическа енергия, чрез газификация на твърди градски отпадъци, RDF и утайки от пречиствателни съоръжения. На няколко места в Малко Търново се събират подписи. Бъдещата инсталация ще е..

публикувано на 22.10.19 в 08:34

Спират водата в Поморие днес

Водата ще бъде спряна днес в Поморие, съобщиха от ВиК - Бургас. Причината е отстраняване на авария на главния довеждащ водопровод. Вода няма да има до 18.00 ч.

публикувано на 22.10.19 в 08:20

Община Средец осигурява достъпна среда за хора с увреждания

Община Средец ще осигури достъпна среда за хора с увреждания в сградата на Читалище "Пробуда - 1897".  6 600 лева са осигурени за закупуване на гъсеничен стълбищен подемник по проект, финансиран от Агенция за хората с увреждания към Министерство на труда и социалната политика.  Договорът е подписан на 14-ти октомври 2019 г. и ще бъде изпълнен в..

публикувано на 21.10.19 в 11:34

Нови паркинги и по-ниски данъци искат в Созопол

Созопол в навечерието на местните избори изглежда тих и смълчан. Единствено плакати по останалите малко търговски обекти напомнят, че тук ще има избори, въпреки големия брой от кандидати за кметове - шестима. Какви проблеми трябва да бъдат разрешени и как протича кампанията,  това попитахме местните хора: Най-належащите проблеми са чистотата,..

публикувано на 21.10.19 в 09:12

Ремонт спира движението на тежкотоварни автомобили по пътя Обзор - Слънчев бряг

От днес се забранява  преминаването на тежкотоварни автомобили с тегло над 12 т по пътя Обзор – Слънчев бряг. Причината са  извършване на ремонтни дейности на водосток при 185-ти км., съобщават от Агенция пътна инфраструктура. Тежкотоварните автомобили ще бъдат пренасочвани по обходни маршрути през проходите „Айтоски“ и „Ришки“. Предвижда се ремонтът..

обновено на 21.10.19 в 08:30

Министър иска промяна в закона за читалищата

Промяна в Закона за читалищата е необходим и ще бъде направен, това заяви пред БНР в Сливен министъра на културата Боил Банов. Той коментира, че трябва да има яснота при финансирането им и да се дават средства на тези, читалища, които развиват реална дейност. Стоян Радев с още информация по темата. Министър Банов съобщи, че промените вече..

публикувано на 20.10.19 в 08:11