Представиха тригодишен проект за хора с увреждания

Тригодишният международен проект „Коуч енд уорк“ бе представен днес в Бургас на  конференция за подкрепената заетост на хората с увреждания.Той се реализира по Програма Еразъм и ще осигури възможност  на социални служители да работят като консултатни. 

Четири държави обединяват усилия преди три години да се създаде модел и система как да бъдат обучавани хора, желаещи да работят като консултанти на хора с увреждания.Тяхната цел е да ги подкрепят, за да работят като всички останали. Използва се опитът на Австрия и Испания, за да се приложи към България и Турция, каза един от ръководителите на проекта Петя Грудева:

„Основното действащо лице в този процес е консултант по подкрепена заетост -предоставя и му помага да премине през всички етапи и стъпки при търсене на работа."

Тези, които стават консултанти по подкрепена заетост минават през специално обучение по разработена програма, обясни експертът Адриян Лазаров. Изискванията са :

„Образователна степен и квалификация в областта на социалната работа, образованието, социалната педагогиката, психологията и други хуманитарни науки. Допълнително обучение в областта на кариерното консултиране за хора с увреждания или подкрепена заетост, което е също препоръчително.“

Най-важното е бъдещите консултанти да споделят основни ценности, подчерта Лазаров – позитивна нагласа за успешна заетост на своите клиенти, трябва да следват принципите на конкурентна заетост на пазара на труда, фокусирани върху възможностите и способностите на клиента, както и вяра в силата на оказаната подкрепа.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатен превоз в изборната нощ за членовете на секционни избирателни комисии

Община Бургас и "Бургасбус" ще осигурят безплатен превоз в изборната нощ за членовете на секционни избирателни комисии. Те ще предават до късно протоколи и бюлетини в спортна зала "Бойчо Брънзов". Безплатният превоз ще се осъществява от спирка "Зорница". Който желае да го използва, ще трябва да следи за автобуси с надпис "ИЗБОРИ". Часове на тръгване..

публикувано на 25.05.19 в 14:08

Безплатен достъп до безжичен интернет ще има в Стралджа

Със средства от Европейския съюз Община Стралджа ще изпълнява проект за изграждане на точки за безплатен публичен достъп до безжичен интернет. По Програмата WiFi4EU, срещу ваучери на стойност 15 000 евро, които ще постъпват директно от Брюксел, жители и гости на града ще могат да ползват безплатен интернет в района на центъра, площада, в парковете и..

публикувано на 25.05.19 в 09:00

На 26-ти май от 12 ч. до 20 ч. се спира движението на камионите над 12 т по автомагистралите

На 26 май /неделя/ от 12 ч. до 20 ч., се спира движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. За улеснение на трафика и повишаване безопасността на движение в участъците с ремонт на автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“ има две ленти за София и една за Бургас или Варна. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите..

публикувано на 25.05.19 в 08:48

Дъждът не спря бургазлии да се включат в шествието по повод 24 май (снимки)

Хиляди бургазлии се включиха в шествието по повод Деня на славянската писменост и култура. Въпреки проливния дъжд те изминаха тържествено пътя от площад „Тройката“ до Приморския парк. „…Това е най-хубавият празник и не мога да не дойда. Колегите от университета „Проф.д-р Асен Златаров“ също са тук…“ „… Подготвили сме децата отдавна,..

обновено на 24.05.19 в 16:46

„Булевард Демокрация“ - на 24 май

Датата 24 май е станала празнична в календара преди много, много столетия. Денят на Светите братя Кирил и Методий бил отбелязван като църковен празник още през Средновековието. В хроника от XII в. има сведение, че братята Петър и Асен, след като възродили българското царство, по инициатива на епископ Василий решили да отбележат 200 -годишнината от..

публикувано на 24.05.19 в 14:42

Скулптура на Кирил и Методий поведе шествието в Ямбол

Скулптура на светите братя Кирил и Методий поведе и тазгодишното шествие в Ямбол в Деня на славянската писменост. Пластичната композиция  е с височина над два метра и е поставена върху движеща се платформа. Репортаж на Даниела Костова Празничното шествие завърши в центъра на града с тържествен концерт. По традиция на него присъстват..

публикувано на 24.05.19 в 14:32

Мажоретни състави и духова музика на шествието за 24 май в Сливен

С празнично шествие на всички училища и филиали на университети в Сливен бе отбелязан Денят на българската просвета и култура и славянска писменост. Десетки ученици, студенти, преподаватели, бивши учители и граждани се включиха в шествието, което бе предвождано от мажоретни състави и военна духова музика. Официалната церемония по..

публикувано на 24.05.19 в 14:25