Българин със светлинен проект за Статуята на свободата

Светлинна инсталация, предназначена за Статуята на свободата, показва Благой Атанасов, архитект и скулптор със световно признание.

Това е една от най-мащабните ми работи, която претърпя многократни изменения, правил съм й може би повече от 10 проекта. Инсталацията за  Статуята на свободата е специфична за мястото си, Острова на свободата, недалече от Манхатън. Тя започна като някакъв лазерен пиедестал, постепенно се разви до светлинна пирамида, с въздействие под самия факел на паметника. В следващите година-две трябва да бъде дадено разрешение за  реализация до 2026 г., по  повод 250 години от Независимостта, отбелязва  Атанасов.

Той движи проектите си от ателието си в Стария Созопол. Сега в галерията на бургаските художници представя също създадените от него край морето абстрактни икони. Казва, че са път към духовността, която може да ни спаси от кошмара на материализма, рушащ човешката цивилизация.

В рамките на  една  седмица  Атанасов направи  6 картини от серията „Окото на урагана“ след като проследи   големите бедствия в САЩ по международните новинарски канали. 

Големите бедствия като  че ли бяха  възмездие за решението на Тръмп да се оттегли от Парижкото  споразумение за климата. Той реши, че трябва да направи някакви смайващи ходове и като подигравка с американския  президент започнаха ураган след ураган.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Яна Пенчева e втората бургазлийка в родолюбивия проект "Аз съм Българка"

Яна Пенчева е бургаското момиче, което участва в продължението на родолюбивия проект „Аз съм Българка“ на габровския фотограф Радослав Първанов. Тя е една от 22 - те девойки, които са избрани след кастинг и облечени в народни носии са заснети на 65 знакови места в България. Снимките бяха направени през миналото лято, съобщи Яна Пенчева..

публикувано на 19.03.19 в 09:15

Конкурс за рисунка "Магията на Космоса“ провокира въображението на децата

Интеракт клуб Бургас – Пиргос предизвиква въображението на децата да се включат в конкурс за рисунка под надслов "Магията на Космоса" . В него могат да участват от малчугани в детските градини до ученици в 12 клас. Конкурсът е индивидуален, независимо, че за него могат да рисуват и деца от школи, читалища и клубове, съобщи Красимира Костадинова..

обновено на 19.03.19 в 07:35

Деси Георгиева с втора премиера на "Време без думи"

Журналистът Десислава Георгиева ще представи историята на създаването на двуезичната си книга „Време без думи“ в Бургас. Тя е провокирана от духа на космополитния Истанбул. Тази своеобразна втора премиера на „Време без думи“ е резултат от желанието на автора й да разкаже любопитни подробности за прозата в стих, която е създадена под..

публикувано на 18.03.19 в 16:58

Мери Бойс Бенд с пролетен концерт в Бургас

Обичаната група идва в родния си град и е готова да зарадва феновете си с изпълнения на живо на хитовете си от албумите „Непознати улици“, „Само за теб“, „Дългият път към дома“ и новия „Щастливи дни“. Наскоро Мери Бойс Бенд отпразнува 24 години на сцената и представи новия сингъл „До края на света“, който е дует между Мери и Миро, а главни..

публикувано на 18.03.19 в 14:41

Празници на франкофонията ще се проведат в Сливен

 В навечерието на 20 март - Международния ден на франкофонията,  Регионална библиотека "Сава Доброплодни"- Сливен  организира различни прояви, посветени на френския език и култура.   Празниците на франкофонията “ ще се проведат от 18 до 22 март 2019г. и включват различни прояви: мултимедийни презентации на френски език по темите: “Франкофонията –..

публикувано на 18.03.19 в 11:39

Студенти ще представят "Коса" в Бургас

"Коса" е дванадесетият мюзикъл, който "Broadway Performance Club" ("Клуб Бродуей") ще представи на българската публика тази пролет. Мир, любов, свобода, толерантност, щастие - тези думи описват духа на "Коса" - първият рок мюзикъл, който превръща контра културата в изкуство. Постановката ще бъде в Бургас на  9 април от 19.30 часа в Културния дом на..

публикувано на 18.03.19 в 11:31

"София филм фест на брега" продължава с четири филма днес

От 14:30 бургаската публика ще може да види българският филм „Миниатюра за пиано”, на режисьора Елдора Трайкова. От 16:00 е прожекцията на  „Ловци на вещици”, копродукция на Сърбия-Македония, с  реж. Раско Милкович, а от 20 ч. - японският „Джебчии”. Българският филм Прасето ще бъде прожектиран от 18 часа в "София филм фест на брега". Той разказва..

публикувано на 17.03.19 в 09:03