Българин със светлинен проект за Статуята на свободата

Светлинна инсталация, предназначена за Статуята на свободата, показва Благой Атанасов, архитект и скулптор със световно признание.

Това е една от най-мащабните ми работи, която претърпя многократни изменения, правил съм й може би повече от 10 проекта. Инсталацията за  Статуята на свободата е специфична за мястото си, Острова на свободата, недалече от Манхатън. Тя започна като някакъв лазерен пиедестал, постепенно се разви до светлинна пирамида, с въздействие под самия факел на паметника. В следващите година-две трябва да бъде дадено разрешение за  реализация до 2026 г., по  повод 250 години от Независимостта, отбелязва  Атанасов.

Той движи проектите си от ателието си в Стария Созопол. Сега в галерията на бургаските художници представя също създадените от него край морето абстрактни икони. Казва, че са път към духовността, която може да ни спаси от кошмара на материализма, рушащ човешката цивилизация.

В рамките на  една  седмица  Атанасов направи  6 картини от серията „Окото на урагана“ след като проследи   големите бедствия в САЩ по международните новинарски канали. 

Големите бедствия като  че ли бяха  възмездие за решението на Тръмп да се оттегли от Парижкото  споразумение за климата. Той реши, че трябва да направи някакви смайващи ходове и като подигравка с американския  президент започнаха ураган след ураган.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Представят непоказвани картини на Димитър Киров в несебърска галерия

Ново арт пространство отвори врати в Несебър. Идеята на галерия „Павилион“ е тя да бъде не само за представяне на картини, а да място за срещи с изкуството, разказа пред БНР Бургас галеристът Мария Карагьозова. Началото даде изложба на български автори, станали популярни повече в чужбина, отколкото у нас. "В голямата си част това са..

обновено на 17.06.19 в 14:16

Хумористична изложба в Градската галерия на Бургас

„Капки смях“ е заглавието на първата хумористична изложба, която предстои да бъде открита в Бургас. Едни от най-добрите в този стил художници от цялата страна ще си дадат среща в морския град, за да покажат свои произведения пред бургазлии в градската галерия „Петко Задгорски“.  Експозицията е по спечелен проект пред общината, уточни директорът..

публикувано на 17.06.19 в 14:11

Веси Господинова представя в Бургас "Башмайстора завинаги"

Темпераментна и винаги усмихната, актрисата четвърто поколение Веселина Господинова е наследила много от таланта на своя баща – големият Кирил Господинов – Башмайстора. Сега, образът му отново оживява, чрез проекта, който Веси му е посветила. Част от него е книгата - албум „Башмайстора завинаги“.  Представянето й в Бургас ще е на първи юли...

публикувано на 17.06.19 в 13:25

Юлиан Вергов участва във филм за Петя Дубарова, заедно със своята дъщеря

Актьорът Юлиан Вергов ще участва във филма за Петя Дубарова "Петя на моята Петя". Кадрите ще бъдат заснети в началото на юли в Бургас. За първи път Вергов ще застане пред камерата заедно с дъщеря си Алена. Зрителите ще видят на големия екран една съвременна Петя, чиято роля се изпълнява от Александра Костова, и легендарната Петя Дубарова, но пораснала,..

публикувано на 17.06.19 в 11:27

Пет нови скулптури ще бъдат поставени в Бургас

"Плажна шапка" на проф. Светозар Бенчев, "Златна рибка" на Огнян Петков, "Артлегория" на Добрин Вътев, "Прибой" на доц. Емил Бачийски и стъкленият "Тетрапод" на Красен Троански са новите пет скулптури, които ще обогатят екстериора на Бургас. Това ще се случи от днес след края на течащия в момента "Симпозиум по скулптура за градска среда", съобщиха..

обновено на 17.06.19 в 08:22

Американският писател Ерик Уайнър представя последните си заглавия в Бургас

Американският писател Ерик Уайнър гостува в Бургас от 19.00 часа в Експо център "Флора". Той ще представи книгата си "География на блаженството", включена в списъка на бестселърите за всички времена на "Ню Йорк Таймс", както и другите две негови заглавия - "Човек търси Бог" и "География на гения". Събитието е с вход свободен. Освен срещата си с Ерик..

публикувано на 16.06.19 в 12:14

Канадците от "Kutsi Merki" с наградата на ЮНЕСКО от фестивала „Атлиманска Огърлица“

За първи път участници от Канада да се включили в осмия международен фолклорен фестивал „Атлиманска Огърлица“ - Китен. Това разкри доц. Венцислав Димов, член на журито. Той допълни, че е имало представители и на почти всички български фолклорни области. "Две награди връчваме извънредни с проф. Лозанка Пейчева. Едната е на Националния..

публикувано на 16.06.19 в 11:52