Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легендарният Александър Балкански и вдъхновението на цирковата арена

Александър Балкански е българинът, който  се е ръкувал с Ричард Никсън, излизал е на манежа пред  папа Йоан Павел Втори, пред шведската, холандската и английската кралица.

Баща ми казваше, че изявата в цирка осигурява безплатна доживотна екскурзия. Видял съм чудесата на света благодарение на моята професия, тя  ми даде  възможност да се срещна с невероятни хора от различни раси. Пътувах, работих, разглеждах и печелех пари.

Освен нашия, има още десет български цирка. Ако "Балкански" затвори, до три години ще изчезнат и другите. Ние даваме стимула на малките, да се опитват да правят нещо. Няма ли го главният герой, пиесата не става.

Един народен  представител вчера  нарече опонентите  си циркаджии, но я вкарайте  депутата в клетка с десет лъва!  Не може ли да намери друга дума, за да изрази своето отношение,  не  е  интелигентен  човек, според мене. И тук ще споделя мисълта на големия режисьор Федерико Фелини, който казва, че  цирковото изкуство е най-трудното зрелищно  изкуство и го определя като "културата на житейския опит на една нация" . Нито култура, нито житейски опит виждам във всички тия депутати. Защото ако го взема тоя депутат и го вкарам в клетката с десет  лъва, не знам как ще се чувства. А един дресьор намира  етичния, хуманния начин да създаде  уникален контакт с животното и едно уникално разбиране. 

Страната ни не цени човешкия си ресурс, затова и изкуството ни трудно съществува. До 90-та управляващата партия се стремеше да покаже навън достиженията на малка България. Сега това не цел,  приоритет. Ако днес театърът, който преди изоставаше от цирка, се чувства малко по-добре, това е защото държавата му отпуска субсидии. С техните  дотации, циркът  също ще е на голямо ниво. Театърът, операта, балетът са внушителна гилдия. Това е една армия победоносна, защото тяхното оръжие е културата.

Ако има издънки в народа, това е защото го държат беден, гладен, нездравоспособен. Такъв народ се манипулира лесно. Театралите не можеш да ги манупилираш лесно, а нас ни ликвидираха, просто казаха, че  циркът трябва да остане на улицата. Неговите артисти  се разбягаха по света и живеят добре.

Преди не можеше да се излезе в чужбина, а сега е трудно да си дойдеш в България. Един месец говорят как със зор  са върнати  20 хиляди деца в училище. Ами другите 200 хиляди, със своите родители? Това са 600 хиляди души трайни емигранти. Щом са взели децата със себе си, те не искат да имат нищо общо с България. Асоциацията на българите в Чикаго и Детройт ни покани да им гостуваме там, сдружението на българите в Барселона и Мадрид- също. Само тука не се сещат за нас, а ние сме все още верни на нашата родина.

През комунизма  непрекъснато се пишеха до Държавна сигурност доноси: Не го пускайте  в чужбина,  ще избяга. Имах възможността да прочета малко от моето досие. И трябва да кажа, че всичките тия, които са писали доносите, живеят в САЩ, Лас Вегас, Испания, на Канарските острови, в Германия, в Италия, а аз съм си все още в тая България. 

Желанието ми беше двамата ми синове да имат много деца, защото това е фамилно изкуство. По-малкият Николай има три, големият е с двама синове, но те са в САЩ. Майка им е дресьорка на слонове и те са също в това поприще.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Карнавал, велопоход и познавателен тур в програмата на Зеления уикенд в Бургас

Община Бургас ще предложи тематичен бургаски уикенд, посветен на природата и нейното опазване. Заедно с Българска фондация „Биоразнообразие“ и РИОСВ-Бургас ще се проведе Карнавал на биоразнообразието на тема „Бургас на три езера“. Цветната феерия събира желаещите в петък, 17 май,  в 17.00 ч. на площад „Атанас Сиреков“. Единственото по рода си дефиле с..

публикувано на 08.05.24 в 12:04

Реджеп от „Хелс Китчън“ ще готви за бургаски ученици

Бургаски деца ще учат важни неща за разделното събиране на отпадъци и опазването на природата, докато гледат майсторските умения в кухня на открито на победителя в третия сезон на кулинарното предаване „Хелс Китчън“ – Реджеп Бадев. Инициативата е на Община Бургас и е част от информационната кампания за правилното изхвърляне на отпадъците от..

публикувано на 07.05.24 в 14:50

7 май - Ден на радиото и телевизията

Днес е Международният ден на радиото и телевизията и е професионален празник на работещите в тези две сфери. На 7 май 1895 г. инж. Александър Попов представя своето откритие - радиоприемникът. Осъществено е първото безжичното предаване на съобщение на разстояние.  Изобретеният от Попов апарат давал възможност да се приемат радиосигнали, носещи..

публикувано на 07.05.24 в 09:42

Тошко Вачев изписва икони, дарил е над 50 от тях

Тошко Вачев е самоук иконописец, който от години изписва икони . Нарисувал  е почти всички светци и светици.  Той ги създава в  руски стил. Първата му икона е на Пресвета Богородица "Достойно Есть".  Вачев е единственият бургазлия, роден в един от символите на града – „Кулата на фаропазача“. Тя е била централен вход на пристанище..

публикувано на 05.05.24 в 14:00

Краеведът Соня Кехлибарева: На Великден старият Бургас ухаел на козунаци и печено агнешко

Краеведът Соня Кехлибарева представи лекция на тема „ Великденските празници и тяхното отбелязване в миналото в Бургас" в Етнографския музей.  Тя се организира във връзка с реализацията на образователна програма и осъществяването на амбицията музеят да бъде място, където хора, разполагащи с интригуваща информация, да представят своите..

публикувано на 05.05.24 в 12:00

Отлага се откриването на мотосезона в Бургас

Отлага се планираното за днес откриване на мотосезона. То ще се проведе в някой от следващите дни. Мястото е Морската гара. Това каза пред БНР Бургас Румен Люцканов, от Hooligans MC Burgas Като организатори на това зрелищно събитие Румен Люцканов  сподели, че ще има много атракции, с най-големия отбор по стънт и дрифт шоу в България - Extreme..

обновено на 04.05.24 в 11:24

Ямбол посреща Великден с три уникални триметрови яйца, изработени от хиляди цветя

В навечерието на Великден, централната градска част на Ямбол е празнично украсена. Тази година традиционното оформление е обогатено с нов елемент – триметрово яйце, изработено изцяло от декоративни цветя. С това големите уникални цветни яйца в Ямбол вече са три, които са изработени с изключително внимание и майсторство. Всяко от тях впечатлява със..

публикувано на 03.05.24 в 14:00