Вдигат категориите, а с това и данъците на някои квартали на Бургас

Снимка: РАДИО ВИДИН

Вдигат категориите, а с това и данъците на  Сарафово, Ветрен, Банево, Рудник, Черно море и по-голямата част на Меден рудник. Причината са вложените средства и направените инвестиции там. Комисията по туризъм разгледа и одобри предложението на общинска администрация.

Според главния архитект на Бургас Веселина Илиева това са едни от най-добре развиващите се райони. „Това са квартали, в които в последните години има вложени сериозни инвестиции, в които нивото и качеството на живот е повишено. Всичко това изисква едно друго отношение и към задълженията на гражданите за поддръжката на тези създадени подобрения. Инвестицията, която е вложена в Банево и Ветрен с водния цикъл, с изпълнените нови настилки по улиците, иска и сериозна поддръжка“, посочи арх. Илиева.

В к-с "Меден рудник" изцяло реконструирани са 100 дка градска среда, а в Рудник и Черно море в момента се изгражда канализация, водопровод и нови улици. Според Румен Шарпов, директор на дирекция “Местни приходи от данъци, такси и реклама” в общината, завишението на данъците няма да е драстично. "Във формулата за определяне на данъчна оценка единият от седемте коефициента е този за местоположение. Именно в него настъпва промяна, която особено за Рудник и Черно море е съвсем несъществено. Основно се променят за най-хубавите квартали като Сарафово, Ветрен, дори Меден рудник няма да представлява кой знае какво увеличение и евентуално ако има такова то ще е около 8-9%", обясни Шарпов.

Така основните промени ще са за данъка върху недвижимите имоти и такса битови отпадъци. Повече конкретика ще има когато се обсъжда самата наредба на общинска сесия.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Спряха временно евтаназирането на животни в Шарково

Спряха временно евтаназирането на животни в боляровското село Шарково. Представители на екологични и националистически  движения не допускат ветеринарите до животните. „ Ако останат живи и не ми позволят да ги изваждам, това знаете ли какво означава? Хранене на място и много трева, която трябва аз сама да я кося с тези две ръце “, обясни..

публикувано на 15.07.18 в 18:18

Бургазлии искат отделен плаж за нудисти

Бургазлии искат отделен плаж за нудисти, показа анкета на БНР- Бургас. Според повечето не е приятно на градския плаж, където има много децата да ходят голи хора.  „За мен нудистите не са приемливи. Не е приятно… Не можем да спрем нудистите, но поне да има отделно място за тях… Доколкото знам те предпочитат да са на отделен плаж. Лично на..

публикувано на 15.07.18 в 17:39
Снимката е илюстративна

Предвижда се въвеждане на уикенд винетки

С въвеждането на електронните винетки от 1 януари ще има и уикенд винетки, които ще улеснят пътуващите през почивните дни, това каза инж. Светослав Глосов, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Цената на уикенд винетката ще бъде около 10 лева. Той посочи, че винетките в България са най-евтините в Европа. След..

публикувано на 15.07.18 в 16:23
Снимката е илюстративна

Не се знае кой ще чисти неохраняемите плажове от догодина

Почистването на неохраняемите плажове от следващата година няма да е ангажимент на съответната община. Законовите промени, обаче, не вменяват това на никого, каза за БНР - Бургас областният управител Вълчо Чолаков. Сега, осигуряването на сметопочистване и сметоизвозване от неохраняемите ивици, все още е ангажимент на общината, на чиято територия..

публикувано на 15.07.18 в 16:12

Спират водата в част от „Крайморие“ утре

Водата ще бъде спряна утре в част от квартал „Крайморие“. От 9.00 ч до 12 ч. няма да има вода в района между улиците "Черноморка", "Бриз", "Сирена" и "Вълнолом". Причината е извършването на строително-ремонтни дейности.

публикувано на 15.07.18 в 15:57

Протест на бургазлии в подкрепа на животновъдите от Шарково

Символичен протест организираха бургазлии в подкрепа на животновъдите от село Шарково . Според тях държавата не е реагирала правилно и е трябвало да се вземат други мерки. Развитието на животновъдството в страната ни е застрашено, смятат протестиращите. „За животните, които са болни – евтаназирайте ги, но нека да е по хуманен начин...

публикувано на 15.07.18 в 13:32
Снимката е илюстративна

Заради протестиращите временно е спряно евтанизирането на животни в Шарково

Евтаназирането на животни в боляровското село Шарково в момента е спряно. Сред протестиращите е и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Ветеринарите не могат да влязат в двете останали стопанства в селото за да евтаназират животните, тъй като протестиращите не им позволяват.  Стопаните твърдят че животните са здрави и нямат положителни проби в стадата...

публикувано на 15.07.18 в 11:21