Вдигат категориите, а с това и данъците на някои квартали на Бургас

Снимка: РАДИО ВИДИН

Вдигат категориите, а с това и данъците на  Сарафово, Ветрен, Банево, Рудник, Черно море и по-голямата част на Меден рудник. Причината са вложените средства и направените инвестиции там. Комисията по туризъм разгледа и одобри предложението на общинска администрация.

Според главния архитект на Бургас Веселина Илиева това са едни от най-добре развиващите се райони. „Това са квартали, в които в последните години има вложени сериозни инвестиции, в които нивото и качеството на живот е повишено. Всичко това изисква едно друго отношение и към задълженията на гражданите за поддръжката на тези създадени подобрения. Инвестицията, която е вложена в Банево и Ветрен с водния цикъл, с изпълнените нови настилки по улиците, иска и сериозна поддръжка“, посочи арх. Илиева.

В к-с "Меден рудник" изцяло реконструирани са 100 дка градска среда, а в Рудник и Черно море в момента се изгражда канализация, водопровод и нови улици. Според Румен Шарпов, директор на дирекция “Местни приходи от данъци, такси и реклама” в общината, завишението на данъците няма да е драстично. "Във формулата за определяне на данъчна оценка единият от седемте коефициента е този за местоположение. Именно в него настъпва промяна, която особено за Рудник и Черно море е съвсем несъществено. Основно се променят за най-хубавите квартали като Сарафово, Ветрен, дори Меден рудник няма да представлява кой знае какво увеличение и евентуално ако има такова то ще е около 8-9%", обясни Шарпов.

Така основните промени ще са за данъка върху недвижимите имоти и такса битови отпадъци. Повече конкретика ще има когато се обсъжда самата наредба на общинска сесия.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Редки находки откриха археолозите в надгробна могила в местността „Силихляр“ край Приморско

При археологически разкопки на надгробна могила в местността „Силихляр“ край Приморско са открити изключително редки и ценни за науката експонати, които разширяват представите за богатството на обитателите на района през ранно бронзовата епоха 3200 - 2500г. пр.Хр. В гроба на млада девойка са били поставени личните й бижута: златни обеци и..

публикувано на 20.10.18 в 16:00

Кукери гонят злите сили от Бургас (Снимки)

Вместо в началото на януари, по средата на октомври кукери превзеха бургаските улици и прогониха злите духове.Десетки групи се включиха в дефилето на участниците в първото издание на Фестивала на маскарадните игри, който бе открит вчера в Бургас.

публикувано на 20.10.18 в 13:19

И омбудсмана на Бургас настоява да се гледат в пакет Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ

И обществения посредник на Бургас Тодор Стамболиев настоява да се гледат в пакет Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ. В студиото на БНР Бургас той посочи, че няма политическа воля и Закона за личната помощ сякаш буксува. Според стамболиев не е правилно да се глобяват работодатели, които не могат да осигурят условия, за да..

публикувано на 20.10.18 в 13:12

Има пропуски в две от предложенията за почетни граждани

Има пропуски в две от предложенията за почетни граждани. Това обясни общинският съветник Георги Дракалиев. В края на месеца Общинския съвет трябва да реши дали да присъди 5 звания почетен гражданин и едно почетен съветник. Двете предложения не са окомпектовани правилно, поясни Георги Дракалиев. Той даде за пример предложението за присъждане..

публикувано на 20.10.18 в 09:40

Ученици, родители и учители от Славейковото училище ще бягат благотворително

За трета поредна година Училищното настоятелство при ОУ "П. Р. Славейков" организира благотворително бягане в Морската градина на Бургас. Стартът е е от 10:30 ч. пред Морското казино. Подгряването за кроса ще започне с общо изпълнение на сцената на Охлюва с водещ Пламен Каров. Бягането е по двойки - дете с родител или учител, а трасето е от..

публикувано на 20.10.18 в 08:10

Ученици и доброволци тръгват на поход срещу трафика на хора

Ученици и доброволци тръгват на поход за свободата, събитието е част от кампанията на Местната комисия за борба с трафика на хора в Бургас и се организира за пета година. Записването за участие е в 10.30ч, а началото от 11ч от пл. "Св. Св. Кирил и Методий". Участниците ще преминат в мълчалив поход през общината, а от там по ул "Богориди" към..

публикувано на 20.10.18 в 08:08

Възрастни бургазлии: Между 350 и 600 лв трябва да бъде минималната пенсия

Минималната пенсия трябва да бъде между 350 и 600 лева, както и постоянно  да се осъвременява в зависимост от  инфлацията. Това споделиха запитаните от нас пенсионирани служители.  трябва да се премахне и таванът на пенсиите, казват възрастните: "Какви доходи? Че това е пенсия, сега като взема пенсията трябва да платя ток, вода, дала съм..

публикувано на 19.10.18 в 18:18