Вдигат категориите, а с това и данъците на някои квартали на Бургас

Снимка: РАДИО ВИДИН

Вдигат категориите, а с това и данъците на  Сарафово, Ветрен, Банево, Рудник, Черно море и по-голямата част на Меден рудник. Причината са вложените средства и направените инвестиции там. Комисията по туризъм разгледа и одобри предложението на общинска администрация.

Според главния архитект на Бургас Веселина Илиева това са едни от най-добре развиващите се райони. „Това са квартали, в които в последните години има вложени сериозни инвестиции, в които нивото и качеството на живот е повишено. Всичко това изисква едно друго отношение и към задълженията на гражданите за поддръжката на тези създадени подобрения. Инвестицията, която е вложена в Банево и Ветрен с водния цикъл, с изпълнените нови настилки по улиците, иска и сериозна поддръжка“, посочи арх. Илиева.

В к-с "Меден рудник" изцяло реконструирани са 100 дка градска среда, а в Рудник и Черно море в момента се изгражда канализация, водопровод и нови улици. Според Румен Шарпов, директор на дирекция “Местни приходи от данъци, такси и реклама” в общината, завишението на данъците няма да е драстично. "Във формулата за определяне на данъчна оценка единият от седемте коефициента е този за местоположение. Именно в него настъпва промяна, която особено за Рудник и Черно море е съвсем несъществено. Основно се променят за най-хубавите квартали като Сарафово, Ветрен, дори Меден рудник няма да представлява кой знае какво увеличение и евентуално ако има такова то ще е около 8-9%", обясни Шарпов.

Така основните промени ще са за данъка върху недвижимите имоти и такса битови отпадъци. Повече конкретика ще има когато се обсъжда самата наредба на общинска сесия.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветанов и Николов разтоварват дарената техника

Електроуреди за 100 000 лв. получиха 187 пострадали семейства

419 електроуреди бяха раздадени днес в едно от най-пострадалите села в област Бургас – каменското Полски Извор. Те бяха разпределени в 187 от домакинствата, които загубиха покъщнината си в наводнението от преди две седмици. 34 електроуреди са предвидени за две детски градини.   Техниката е са на стойност 100 000 лв. и са закупени от..

публикувано на 18.11.17 в 15:46

Нов корпус за онкологично отделение ще се изгражда в Бургас

От догодина в Бургас ще започне изграждането на нов корпус за онкологично лечение. Сградата ще се намира в съседство на комплексния център и вече е проектирана, посочи кметът Димитър Николов. В новото лечебно заведение ще бъде монтиран   PET-CT (пет сити) скенер за образна диагностика. “ Успоредно с това ще изградим и пуснем..

публикувано на 18.11.17 в 13:23

"Бургасбус" въвежда зимно разписание за някои от линиите

Общинският превозвач „Бургасбус“ влиза от днес в зимно разписание за някои от линиите. Т ролеите Т1 и Т2 вече ще се движат до 21 ч. вечер , в зависимост от деня. Промени в разписанието има и за номер 15 , от понеделник до събота, в определени курсове автобусите ще обслужват спирки "Лазурна" и "Ангел Димитров". От днес спира и линията 18Б..

публикувано на 18.11.17 в 09:45

Раздават техника на пострадалите в с. Полски извор

Нови електроуреди ще бъдат раздадени днес в с. Полски извор, общ. Камено, на пострадалите от наводнението   семейства. Те са за домакинства, чиято техника е неизползваема и са закупени с дарените 100 000 лв. от  партийната субсидия на ГЕРБ. В каменското село пристигат премиерът Бойко Борисов и заместник - председателят на партията Цветан..

публикувано на 18.11.17 в 08:21

Атестационната форма за прекратяване на правомощията на директорите на училища е по-добра, смята министъра

Атестационната форма с възможност за прекратяване на правомощията на директорите на училища е по-добра от въвеждането на мандатност. Това каза в Бургас министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той уточни, че целта е да се гарантира устойчивост на директорската професия. " За министерството е важно да има възможност да се..

публикувано на 17.11.17 в 16:53

Няма риск за здравето на хората в района бившите уранови мини край Сливен и Твърдица

Няма риск за здравето на хората в района бившите уранови мини край Сливен и Твърдица. Това обяви днес областния управител Чавдар Божурски, позовавайки се на резултатите от поръчан от областна администрация радиологичен мониторинг, направен от Агенцията по околна среда. Радиационният риск е един на сто хиляди души, каза Божурски. За да бъде..

публикувано на 17.11.17 в 16:50

Община Бургас провери готовността на почистващите фирми за зимния сезон

По заповед на кмета Димитър Николов бе извършена проверка на фирмите, които ще осъществяват зимното поддържане на пътищата на територията на община Бургас. Целта е да се повиши готовността за действие при усложнена обстановка, да се подсигури почистването на пътните артерии при снеговалеж и да се предотвратят бедствени ситуации, предизвикани от..

публикувано на 17.11.17 в 14:33