Вдигане на такса „смет“, както и на редица такси и услуги, иска Община Бургас

Такса „смет“ да бъде завишена, предлага в докладна записка до Общинския съвет заместник – кметът Руска Бояджиева. Увеличението ще е около 10 лв. на жилище, посочва в документа си тя.

Една от причините, с които се аргументира е, че размерът на отчисленията за обезвреждане на отпадъци се увеличава всяка година. За 2018 г. е предвидено цената да е 45 лв./тон, с 5 лв. повече от тази година. След 2020 г. е предвидено той да е 95 лв., което предполага и завишаване на разходите за услугата. Увеличението на таксата за жилище ще е не повече от 10 лв., посочва Бояджиева.

Увеличение има и в план – сметката за сметопочистване и сметоизвозване. Повечето от видовете разходи, които се правят, няма да бъдат завишени, има и такива, които са намалени като стойност. Има увеличение при разделното събиране, което извършва Общината чрез мобилните центрове, както и при проучване, проектиране, закриване и други дейности на депа. Общата сума за поддържане на чистотата за 2018 г. да бъде увеличена със 760 000 лв., се предлага в документа, което означава, че за следващата година Община Бургас ще трябва да плати над 21 400 000 лв. От администрацията посочват като мотив и увеличаването на битовите отпадъци, които се депонират.

В документа се посочва, че таксата „битови отпадъци“ за една от най-ниските:

„1‰ е една от най-ниските в страната – за Столична община – 1,6‰, Пловдив – 1,5‰, Варна - 2‰, Созопол – 1,5‰.“

Това не са единствените промени, които се предлагат с документа.

Най-малките посетители на остров „Св. Анастасия“ и туристическия комплекс „Акве Калиде“ вече няма да могат да влизат гратис. Според Общината, има недобра практика, децата да влизат сами в музея на острова и затова ще бъде въведена минимална входна такса за тези от 3 до 7 – годишна възраст. На „Света Анастасия“ ще бъде завишане и таксата за акостиране на частни плавателни съдове, заради честите ремонти на пристана. Входна такса за децата от 3 до 7 г. ще бъде въведена и за музея в комплекса "Акве Калиде".

Относно услугите, които предоставя ОП „Спортни имоти“ се предвижда да бъдат намалени таксите за ползване на тенис кортовете в „Изгрев“ и „Славейков“, за игрището за хандбал в спортната зала „Никола Станчев“, както и в ПМГ. Други, обаче, ще бъдат увеличени. От 70 на 120 лв. скача цената на среща на футболното игрище в зала „Младост“. Притежателите на абонаментни карти пък ще трябва да плащат и 12 лв./час за осветление. Ще бъдат завишени и таксите за ползване на стадионите „Долно Езерово“, „Българово“, „Рудник“ и „Ветрен“. Тренировката да се увеличи от 10 лв./ч. на 15, а срещата – от 20 – на 40 лв./час. Промяна ще има и при таксите за ползване на рибарското пристанище „Сарафово“.

Вдига се и цената на месечния абонамент на паркинга в комплекс „Изгрев“ – от 50 на 60 лв.

Наемите на общински жилища в Бургас да бъдат завишени, предлага в докладната записка заместник – кметът Руска Бояджиева. Най-сериозно е увеличението за апартаментите в трета, четвърта и пета зона („Меден рудник“, „Акациите“, „Победа“, „Крайморие“, „Сарафово“, „Горно Езерово“, „Лозово“, „Долно Езерово“ и гр. Българово) - с 27 %. За жилищата в първа зона (ЦГЧ, „Възраждане“, „Братя Миладинови“, „Лазур“) се предлага завишаване с 10 %, а за тези във втора зона („Изгрев“, „Славейков“ и „Зорница“) с 16 %.

Увеличение се предвижда и за услугите, които предоставя Общинското предприятие „Чистота Еко“.

Предвижда се въвеждане на услуга „Доставка на храна, приготвена от детска млечна кухня до дома на потребителя“, като таксата ще е по-ниска, в сравнение с частните млечни кухни – 50 ст.

Ще бъдат актуализирани и цените за провеждане на квалификационни курсове на Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника и на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето”.

Цялата докладна, както и приложенията към нея с промяната в цени на такси и услуги, можете да видите тук: https://burgascouncil.org/sites/default/files/upload/6849_sayt.pdf

Докладната трябва да бъде гласувана на предстоящата сесия на общинския съвет в Бургас и, ако бъде одобрена, промените да влязат в сила от 01.01.2018 г.

Очаквайте подробности в ефира на БНР – Бургас и страницата на радиото.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Репортер 5" на 14 август

Ето какво ще чуем в днешното издание на "Репортер 5": - В темата на деня говорим за идеята на община Бургас центъра на града да се превърне в пространство за модерно изкуство. Дали ще се случи, ще чуем след минути. - За нова наредба за преместваемите обекти се обявиха общински съветници. Живко Табаков предложи комисия, която да изготви..

публикувано на 14.08.18 в 16:06
Снимката е илюстративна

Наредбата за преместваемите обекти в Бургас отново предизвика дебати

Пренаписване изцяло на Наредбата за преместваемите обекти в Бургас иска общинският съветник Живко Табаков. Той е внсъл предложение в местния парламент за сформиране на комисия, която да изготви новия документ с представители както на всички партия в местния парламент, така и от бизнеса. „Това е Наредба, която е предизвиквала много дебати..

публикувано на 14.08.18 в 15:51

Ивайло Московски и кап. Живко Петров инспектираха залива край Созопол заради разлива

Министърът на транспорта Ивайло Московски инспектира района на разлива на мазут в залива на Созопол. От борда на специализирания катер на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ бе извършен оглед на мерките, които са взети за ограничаване на мазутното петно и бяха обсъдени допълнителните действия. "Имаме разписана процедура, която в подобен авариен..

публикувано на 14.08.18 в 15:20

1000 метра заграждания ще бъдат поставени край Созопол заради разлива

Започна поставянето на  бонови заграждения заради  изтичането на мазут от потъналия кораб край Созопол. До края на деня трябва да бъдат монтирани 1000 метра, каза директорът на изпълнителна агенция “Морска администрация“ кап. Живко Петров.  Допълнителни огледи ще бъдат направени на кораба, за да се прецени как да се извади остатъчното гориво, обясни..

публикувано на 14.08.18 в 10:55

Иван Кузманов:Трябва да пазим историята си и такива личности като Тервел

Паметна плоча в почит на Тервел е била поставена преди 37 години в средецкото село Дюлево. До скоро тя е била неподдържана и напукана. Затова и Областният координатор на НФСБ за Бургаска област Иван Кузманов решава със свои средства да изгради нова плоча за владетеля.  "След като се чества сега годишнината на Тервел, решихме да направим по-хубава..

публикувано на 14.08.18 в 09:20

Мрежа за иновативни творчески индустрии в "БулевАРТ"

Малкият и среден бизнес, неправителствени организации и свободни творци стават част от мрежата  за иновативни творчески индустрии, които Община Бургас ще насърчава в центъра на града. Пространството за модерно изкуство от галерии, студия, уютни заведения и магазинчета ще ползва и финансов ресурс. Някои от предприемачите и сега използват музиканти или..

публикувано на 14.08.18 в 08:53

Очаквайте в "Акценти" на 14 август!

ДОБРО УТРО С БНР – БУРГАС! Здравейте в началото на новия ден, той е вторник 14 август! Някой беше казал, че „щастливите дни не идват при теб, трябва ти да вървиш към тях“, за това крачейки в делника бъдете усмихнати и позитивни, хубавото тепърва предстои. Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 9 ч.: - ще започнем с прогнозата..

публикувано на 14.08.18 в 07:01