Вдигане на такса „смет“, както и на редица такси и услуги, иска Община Бургас

Такса „смет“ да бъде завишена, предлага в докладна записка до Общинския съвет заместник – кметът Руска Бояджиева. Увеличението ще е около 10 лв. на жилище, посочва в документа си тя.

Една от причините, с които се аргументира е, че размерът на отчисленията за обезвреждане на отпадъци се увеличава всяка година. За 2018 г. е предвидено цената да е 45 лв./тон, с 5 лв. повече от тази година. След 2020 г. е предвидено той да е 95 лв., което предполага и завишаване на разходите за услугата. Увеличението на таксата за жилище ще е не повече от 10 лв., посочва Бояджиева.

Увеличение има и в план – сметката за сметопочистване и сметоизвозване. Повечето от видовете разходи, които се правят, няма да бъдат завишени, има и такива, които са намалени като стойност. Има увеличение при разделното събиране, което извършва Общината чрез мобилните центрове, както и при проучване, проектиране, закриване и други дейности на депа. Общата сума за поддържане на чистотата за 2018 г. да бъде увеличена със 760 000 лв., се предлага в документа, което означава, че за следващата година Община Бургас ще трябва да плати над 21 400 000 лв. От администрацията посочват като мотив и увеличаването на битовите отпадъци, които се депонират.

В документа се посочва, че таксата „битови отпадъци“ за една от най-ниските:

„1‰ е една от най-ниските в страната – за Столична община – 1,6‰, Пловдив – 1,5‰, Варна - 2‰, Созопол – 1,5‰.“

Това не са единствените промени, които се предлагат с документа.

Най-малките посетители на остров „Св. Анастасия“ и туристическия комплекс „Акве Калиде“ вече няма да могат да влизат гратис. Според Общината, има недобра практика, децата да влизат сами в музея на острова и затова ще бъде въведена минимална входна такса за тези от 3 до 7 – годишна възраст. На „Света Анастасия“ ще бъде завишане и таксата за акостиране на частни плавателни съдове, заради честите ремонти на пристана. Входна такса за децата от 3 до 7 г. ще бъде въведена и за музея в комплекса "Акве Калиде".

Относно услугите, които предоставя ОП „Спортни имоти“ се предвижда да бъдат намалени таксите за ползване на тенис кортовете в „Изгрев“ и „Славейков“, за игрището за хандбал в спортната зала „Никола Станчев“, както и в ПМГ. Други, обаче, ще бъдат увеличени. От 70 на 120 лв. скача цената на среща на футболното игрище в зала „Младост“. Притежателите на абонаментни карти пък ще трябва да плащат и 12 лв./час за осветление. Ще бъдат завишени и таксите за ползване на стадионите „Долно Езерово“, „Българово“, „Рудник“ и „Ветрен“. Тренировката да се увеличи от 10 лв./ч. на 15, а срещата – от 20 – на 40 лв./час. Промяна ще има и при таксите за ползване на рибарското пристанище „Сарафово“.

Вдига се и цената на месечния абонамент на паркинга в комплекс „Изгрев“ – от 50 на 60 лв.

Наемите на общински жилища в Бургас да бъдат завишени, предлага в докладната записка заместник – кметът Руска Бояджиева. Най-сериозно е увеличението за апартаментите в трета, четвърта и пета зона („Меден рудник“, „Акациите“, „Победа“, „Крайморие“, „Сарафово“, „Горно Езерово“, „Лозово“, „Долно Езерово“ и гр. Българово) - с 27 %. За жилищата в първа зона (ЦГЧ, „Възраждане“, „Братя Миладинови“, „Лазур“) се предлага завишаване с 10 %, а за тези във втора зона („Изгрев“, „Славейков“ и „Зорница“) с 16 %.

Увеличение се предвижда и за услугите, които предоставя Общинското предприятие „Чистота Еко“.

Предвижда се въвеждане на услуга „Доставка на храна, приготвена от детска млечна кухня до дома на потребителя“, като таксата ще е по-ниска, в сравнение с частните млечни кухни – 50 ст.

Ще бъдат актуализирани и цените за провеждане на квалификационни курсове на Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника и на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето”.

Цялата докладна, както и приложенията към нея с промяната в цени на такси и услуги, можете да видите тук: https://burgascouncil.org/sites/default/files/upload/6849_sayt.pdf

Докладната трябва да бъде гласувана на предстоящата сесия на общинския съвет в Бургас и, ако бъде одобрена, промените да влязат в сила от 01.01.2018 г.

Очаквайте подробности в ефира на БНР – Бургас и страницата на радиото.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброволци ще чистят плаж Папийско дере

Доброволци ще почистят плажа на Папийско дере между Варвара и Ахтопол. Заслуга за организацията имат екипът на плаж Велека, ветроходците от клуб „Вятър и вода“, както и кметство Ахтопол. Специално участие в почистването на Папийско дере ще имат и доброволци от Полша.  Инициативата ще стартира точно в 10 часа. Това не е първата подобна инициатива за..

публикувано на 25.05.18 в 08:53

Спад на руснаците по морето през май

Спад на пазарите с рускоговорящите гости към месец май отчитат бургаски туроператори. Между 25 - 30% по-малко туристи са посетили Черноморието от Русия, Беларус и Украйна, сочат техните данни. Причината е, че губим позицията си като дестинация и не решаваме проблеми трупани с години, поясни бургаския туроператор Иван Кирязов: "Преди нас ясно..

публикувано на 25.05.18 в 08:38

От днес влиза в сила европейският регламент за защита на личните данни

От днес влиза в сила новия европейски регламент за защита на личните данни. Той предвижда по-големи защити, но и санкции. Ще бъдат засегнати големите компании които ще трябва да назначат отделен служител който да се грижи за тази информация. Като цяло, за бизнеса има много неясноти около новостите и прилагането им.  Ограничават се възможностите в..

публикувано на 25.05.18 в 08:18

Имитиращите сирена и кашкавали - само пакетирани

Заблуждаващите потребителя практики при продажба на продукти в неопакован вид  предизвикаха  проект на постановление на Министерския съвет. Според него имитиращите продукти ще се предлагат в обектите за търговия с храни само предварително опаковани. Върху етикета  ще има и ясно обозначение на компонентите, използвани като частични или пълни..

публикувано на 25.05.18 в 08:10

Вода няма да има в центъра на Бургас, ток - в "Долно Езерово"

От Водоснабдителното дружество съобщават, че от 10 до 16 часа ще бъде спряна водата на : - ул. "Митрополит Симеон" в участъка между ул. "Александровска" и ул. "Антим I" - ул. "Константин Фотинов" в участъка между ул. "Доктор Нидер" и ул. "Богориди" - ул. "Иларион Макариополски" - ул. "Успенска" - ул. "Граф Игнатиев" - ул. "Гео Милев" - ул. "Момина..

публикувано на 25.05.18 в 07:49
архив

Бургас изпраща 2543 абитуриенти от 22 училища

2543 абитуриенти от 22 учебни заведения изпраща Бургас тази година. Всички балове са само днес. Най-многобройни ще са дефилетата за зрелостниците на площад "Тройката", "Пантеона" и в Морската градина. Община Бургас е предприела съвместно с полицията строги предохранителни мерки за осигуряване безопасността на абитуриентите. Тази година 7..

публикувано на 24.05.18 в 18:14

Областният управител Вълчо Чолаков честити на културните дейци 24 ти май

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков поздрави   учители, писатели, културни дейци, журналисти и бургазлии по повод 24 ти май. Това е   е една по-специална дата в празничния календар на страната ни, ден, в който до всеки един от нас достига важното послание, че именно писмеността е тази, която носи културната памет на човечеството. И ние..

публикувано на 24.05.18 в 15:24