Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдигане на такса „смет“, както и на редица такси и услуги, иска Община Бургас

Такса „смет“ да бъде завишена, предлага в докладна записка до Общинския съвет заместник – кметът Руска Бояджиева. Увеличението ще е около 10 лв. на жилище, посочва в документа си тя.

Една от причините, с които се аргументира е, че размерът на отчисленията за обезвреждане на отпадъци се увеличава всяка година. За 2018 г. е предвидено цената да е 45 лв./тон, с 5 лв. повече от тази година. След 2020 г. е предвидено той да е 95 лв., което предполага и завишаване на разходите за услугата. Увеличението на таксата за жилище ще е не повече от 10 лв., посочва Бояджиева.

Увеличение има и в план – сметката за сметопочистване и сметоизвозване. Повечето от видовете разходи, които се правят, няма да бъдат завишени, има и такива, които са намалени като стойност. Има увеличение при разделното събиране, което извършва Общината чрез мобилните центрове, както и при проучване, проектиране, закриване и други дейности на депа. Общата сума за поддържане на чистотата за 2018 г. да бъде увеличена със 760 000 лв., се предлага в документа, което означава, че за следващата година Община Бургас ще трябва да плати над 21 400 000 лв. От администрацията посочват като мотив и увеличаването на битовите отпадъци, които се депонират.

В документа се посочва, че таксата „битови отпадъци“ за една от най-ниските:

„1‰ е една от най-ниските в страната – за Столична община – 1,6‰, Пловдив – 1,5‰, Варна - 2‰, Созопол – 1,5‰.“

Това не са единствените промени, които се предлагат с документа.

Най-малките посетители на остров „Св. Анастасия“ и туристическия комплекс „Акве Калиде“ вече няма да могат да влизат гратис. Според Общината, има недобра практика, децата да влизат сами в музея на острова и затова ще бъде въведена минимална входна такса за тези от 3 до 7 – годишна възраст. На „Света Анастасия“ ще бъде завишане и таксата за акостиране на частни плавателни съдове, заради честите ремонти на пристана. Входна такса за децата от 3 до 7 г. ще бъде въведена и за музея в комплекса "Акве Калиде".

Относно услугите, които предоставя ОП „Спортни имоти“ се предвижда да бъдат намалени таксите за ползване на тенис кортовете в „Изгрев“ и „Славейков“, за игрището за хандбал в спортната зала „Никола Станчев“, както и в ПМГ. Други, обаче, ще бъдат увеличени. От 70 на 120 лв. скача цената на среща на футболното игрище в зала „Младост“. Притежателите на абонаментни карти пък ще трябва да плащат и 12 лв./час за осветление. Ще бъдат завишени и таксите за ползване на стадионите „Долно Езерово“, „Българово“, „Рудник“ и „Ветрен“. Тренировката да се увеличи от 10 лв./ч. на 15, а срещата – от 20 – на 40 лв./час. Промяна ще има и при таксите за ползване на рибарското пристанище „Сарафово“.

Вдига се и цената на месечния абонамент на паркинга в комплекс „Изгрев“ – от 50 на 60 лв.

Наемите на общински жилища в Бургас да бъдат завишени, предлага в докладната записка заместник – кметът Руска Бояджиева. Най-сериозно е увеличението за апартаментите в трета, четвърта и пета зона („Меден рудник“, „Акациите“, „Победа“, „Крайморие“, „Сарафово“, „Горно Езерово“, „Лозово“, „Долно Езерово“ и гр. Българово) - с 27 %. За жилищата в първа зона (ЦГЧ, „Възраждане“, „Братя Миладинови“, „Лазур“) се предлага завишаване с 10 %, а за тези във втора зона („Изгрев“, „Славейков“ и „Зорница“) с 16 %.

Увеличение се предвижда и за услугите, които предоставя Общинското предприятие „Чистота Еко“.

Предвижда се въвеждане на услуга „Доставка на храна, приготвена от детска млечна кухня до дома на потребителя“, като таксата ще е по-ниска, в сравнение с частните млечни кухни – 50 ст.

Ще бъдат актуализирани и цените за провеждане на квалификационни курсове на Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника и на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето”.

Цялата докладна, както и приложенията към нея с промяната в цени на такси и услуги, можете да видите тук: https://burgascouncil.org/sites/default/files/upload/6849_sayt.pdf

Докладната трябва да бъде гласувана на предстоящата сесия на общинския съвет в Бургас и, ако бъде одобрена, промените да влязат в сила от 01.01.2018 г.

Очаквайте подробности в ефира на БНР – Бургас и страницата на радиото.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арменската общност в Бургас отбеляза 109 години от геноцида

Бургас почете 109-ата годишнина от геноцида над арменците, извършен в пределите на Османската империя през 1915 година. Присъстваха десетки граждани и общественици.  Пред църквата „Сурп Хач“ в центъра на Бургас прозвучаха химнът на Република България и този на Република Армения. Слово произнесе общинският съветник Мадлен Мутафян: "На този ден е..

обновено на 24.04.24 в 18:37

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни утре (25 април) за района на Малко Търново.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя на честота 98,9 MHz.  Програмата на общественото радио няма да може да се слуша ефирно в споменатия район днес от 9:00 до 17:00 часа.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта..

публикувано на 24.04.24 в 17:27

Питат в анкета жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги

Община Бургас предлага на жителите на „Възраждане“ идеи за изграждането на етажни паркинги на 5  възможни свободни терена. Това са: Локация 1: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Васил Левски“; Локация 2: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „Сливница“; Локация 3: между ул...

публикувано на 24.04.24 в 14:29

Искат църковен съд за двама свещеници

Свещеници от Сливенска епархия с писмо до Светия синод, в което искат църковен съд спрямо двама свещеници, единият от които е и епархийски избирател. В писмото са описани всички нарушения, които двамата са извършили, плюс участието им във фирми и дружества в нарушение на Устава на Българската православна църква. В писмото се..

публикувано на 24.04.24 в 14:17

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Безпрецедентна забрана за улов на бяла мида променена от един на три месеца предизвика недоволството на рибари и рибопреработвателни предприятия по Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Днес близо 100 представители на бранша от Южното Черноморие протестираха пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Община Созопол търси 60 младежи за участие в „Созопол на младите“

Община Созопол обявява старта на нова инициатива - изграждането на Младежка стратегия. Целта е да превърне нашите градове и села в още по-привлекателни места за живот за младите хора. Стратегията е насочена към създаването на устойчиви и динамични общности, където младите могат да намират възможности за развитие и реализация. В този процес, Общината..

публикувано на 24.04.24 в 11:44

Изплащането на великденските добавки започва от петък

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми имат около 534 000 души...

публикувано на 24.04.24 в 10:23