Вдигане на такса „смет“, както и на редица такси и услуги, иска Община Бургас

Такса „смет“ да бъде завишена, предлага в докладна записка до Общинския съвет заместник – кметът Руска Бояджиева. Увеличението ще е около 10 лв. на жилище, посочва в документа си тя.

Една от причините, с които се аргументира е, че размерът на отчисленията за обезвреждане на отпадъци се увеличава всяка година. За 2018 г. е предвидено цената да е 45 лв./тон, с 5 лв. повече от тази година. След 2020 г. е предвидено той да е 95 лв., което предполага и завишаване на разходите за услугата. Увеличението на таксата за жилище ще е не повече от 10 лв., посочва Бояджиева.

Увеличение има и в план – сметката за сметопочистване и сметоизвозване. Повечето от видовете разходи, които се правят, няма да бъдат завишени, има и такива, които са намалени като стойност. Има увеличение при разделното събиране, което извършва Общината чрез мобилните центрове, както и при проучване, проектиране, закриване и други дейности на депа. Общата сума за поддържане на чистотата за 2018 г. да бъде увеличена със 760 000 лв., се предлага в документа, което означава, че за следващата година Община Бургас ще трябва да плати над 21 400 000 лв. От администрацията посочват като мотив и увеличаването на битовите отпадъци, които се депонират.

В документа се посочва, че таксата „битови отпадъци“ за една от най-ниските:

„1‰ е една от най-ниските в страната – за Столична община – 1,6‰, Пловдив – 1,5‰, Варна - 2‰, Созопол – 1,5‰.“

Това не са единствените промени, които се предлагат с документа.

Най-малките посетители на остров „Св. Анастасия“ и туристическия комплекс „Акве Калиде“ вече няма да могат да влизат гратис. Според Общината, има недобра практика, децата да влизат сами в музея на острова и затова ще бъде въведена минимална входна такса за тези от 3 до 7 – годишна възраст. На „Света Анастасия“ ще бъде завишане и таксата за акостиране на частни плавателни съдове, заради честите ремонти на пристана. Входна такса за децата от 3 до 7 г. ще бъде въведена и за музея в комплекса "Акве Калиде".

Относно услугите, които предоставя ОП „Спортни имоти“ се предвижда да бъдат намалени таксите за ползване на тенис кортовете в „Изгрев“ и „Славейков“, за игрището за хандбал в спортната зала „Никола Станчев“, както и в ПМГ. Други, обаче, ще бъдат увеличени. От 70 на 120 лв. скача цената на среща на футболното игрище в зала „Младост“. Притежателите на абонаментни карти пък ще трябва да плащат и 12 лв./час за осветление. Ще бъдат завишени и таксите за ползване на стадионите „Долно Езерово“, „Българово“, „Рудник“ и „Ветрен“. Тренировката да се увеличи от 10 лв./ч. на 15, а срещата – от 20 – на 40 лв./час. Промяна ще има и при таксите за ползване на рибарското пристанище „Сарафово“.

Вдига се и цената на месечния абонамент на паркинга в комплекс „Изгрев“ – от 50 на 60 лв.

Наемите на общински жилища в Бургас да бъдат завишени, предлага в докладната записка заместник – кметът Руска Бояджиева. Най-сериозно е увеличението за апартаментите в трета, четвърта и пета зона („Меден рудник“, „Акациите“, „Победа“, „Крайморие“, „Сарафово“, „Горно Езерово“, „Лозово“, „Долно Езерово“ и гр. Българово) - с 27 %. За жилищата в първа зона (ЦГЧ, „Възраждане“, „Братя Миладинови“, „Лазур“) се предлага завишаване с 10 %, а за тези във втора зона („Изгрев“, „Славейков“ и „Зорница“) с 16 %.

Увеличение се предвижда и за услугите, които предоставя Общинското предприятие „Чистота Еко“.

Предвижда се въвеждане на услуга „Доставка на храна, приготвена от детска млечна кухня до дома на потребителя“, като таксата ще е по-ниска, в сравнение с частните млечни кухни – 50 ст.

Ще бъдат актуализирани и цените за провеждане на квалификационни курсове на Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника и на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето”.

Цялата докладна, както и приложенията към нея с промяната в цени на такси и услуги, можете да видите тук: https://burgascouncil.org/sites/default/files/upload/6849_sayt.pdf

Докладната трябва да бъде гласувана на предстоящата сесия на общинския съвет в Бургас и, ако бъде одобрена, промените да влязат в сила от 01.01.2018 г.

Очаквайте подробности в ефира на БНР – Бургас и страницата на радиото.


ВИЖТЕ ОЩЕ

2,2 млн.евро ще получи Бургаска област за възстановяване на инфраструктурата след наводненията преди година

Комисарят по регионална политика Корина Крецу  информира днес, че  Бургаска област ще получи над 2,2 млн. евро за преодоляване на щетите от природните бедствия в периода 25-30 октомври 2017 г.  „Помощта е получила одобрението на Европейската комисия и след дълга процедура по промяна на бюджета на ЕК днес се получи финалното одобрение на средствата и..

публикувано на 18.10.18 в 17:35

Известни специалисти от "Пирогов" ще преглеждат безплатно бургаски деца

Безплатни прегледи на деца ще извършат едни от най-известните  лекари на болница "Пирогов"  в Бургас. Те са част от национална кампания, която ще се проведе в града на 27 октомври. Инициативата   се организира  за първи път в Бургас, след като вече е обиколила 9 града за пет години. Прегледани  са били повече от 7 хиляди деца,  обясни д-р Асен..

обновено на 18.10.18 в 15:21

"Булевард Демокрация" - на 18 октомври

„Снимам фотосесисия с 25 МИС-ки от цял свят, пише един човек във Фейсбук. Тегави 4-5 часа до късно през нощта. Съответно в края на сесията терена е пълен дизастър (катастрофа) от боклуци от храна, чаши, дрехи и разхвърляни обувки с токчета. Последна снимаме Miss Japan (Мис Япония). След края на снимките, докато се усетим япончето минало..

публикувано на 18.10.18 в 14:56

24 младежи с увреждания проведоха танцтерапия и научиха повече за правата си по проект

Занимания по танц терапия и обучение по граждански права и отговорности за хората с увреждания са осъществени по проект „Граждани на България – граждани на Европа“ реализиран от „Социален център – Бургас. Резултатите от него бяха представени на кръгла маса днес. В проекта са участваха 24 лица със специфични потребности и той беше..

публикувано на 18.10.18 в 14:26

Актуализират наема на "Бургасбус"

„Бургасбус“ иска да се намали месечния наем, който плащат за 67-те автобуса на Община Бургас по проекта за Интегриран градски транспорт. Предложението е наемът, който в момента е над 124 хил. лева без ДДС, да се намали с около 20%, посочи Ивелина Стратева, директор дирекция "Икономика и стопански дейности" в общината. „ Към датата на..

публикувано на 18.10.18 в 13:40
Граждански протест в Бургас срещу лошото качество на въздуха в града - март, 2018

Община Бургас с проект за подобряване качеството на въздуха в Долно Езерово

80 домакинства от кв. "Долно Езерово" могат да получат печки за отопление с алтернативно гориво ако Общинският съвет разреши на общината да кандидатства по проект за подобряване качеството на въздуха. Долно Езерово е избран за реализация на проекта съвсем не случайно, тъй като там качеството на въздуха е силно влошено, а една от причините е..

публикувано на 18.10.18 в 12:32

Д-р Мария Никова е носител на наградата „Милосърдие“ за 2018 година

Носителят на наградата „Милосърдие 2018“ е доктор Мария Никова. Отличието се връчва от Община Сливен на изявена личност в областта на здравеопазването и социалната политика.  Д-р Мария Никова е лекар по дентална медицина .  Работила е като ординатор в терапевтично отделение при Районна стоматологична поликлиника . Участва в Международен..

публикувано на 18.10.18 в 12:27