Вдигане на такса „смет“, както и на редица такси и услуги, иска Община Бургас

Такса „смет“ да бъде завишена, предлага в докладна записка до Общинския съвет заместник – кметът Руска Бояджиева. Увеличението ще е около 10 лв. на жилище, посочва в документа си тя.

Една от причините, с които се аргументира е, че размерът на отчисленията за обезвреждане на отпадъци се увеличава всяка година. За 2018 г. е предвидено цената да е 45 лв./тон, с 5 лв. повече от тази година. След 2020 г. е предвидено той да е 95 лв., което предполага и завишаване на разходите за услугата. Увеличението на таксата за жилище ще е не повече от 10 лв., посочва Бояджиева.

Увеличение има и в план – сметката за сметопочистване и сметоизвозване. Повечето от видовете разходи, които се правят, няма да бъдат завишени, има и такива, които са намалени като стойност. Има увеличение при разделното събиране, което извършва Общината чрез мобилните центрове, както и при проучване, проектиране, закриване и други дейности на депа. Общата сума за поддържане на чистотата за 2018 г. да бъде увеличена със 760 000 лв., се предлага в документа, което означава, че за следващата година Община Бургас ще трябва да плати над 21 400 000 лв. От администрацията посочват като мотив и увеличаването на битовите отпадъци, които се депонират.

В документа се посочва, че таксата „битови отпадъци“ за една от най-ниските:

„1‰ е една от най-ниските в страната – за Столична община – 1,6‰, Пловдив – 1,5‰, Варна - 2‰, Созопол – 1,5‰.“

Това не са единствените промени, които се предлагат с документа.

Най-малките посетители на остров „Св. Анастасия“ и туристическия комплекс „Акве Калиде“ вече няма да могат да влизат гратис. Според Общината, има недобра практика, децата да влизат сами в музея на острова и затова ще бъде въведена минимална входна такса за тези от 3 до 7 – годишна възраст. На „Света Анастасия“ ще бъде завишане и таксата за акостиране на частни плавателни съдове, заради честите ремонти на пристана. Входна такса за децата от 3 до 7 г. ще бъде въведена и за музея в комплекса "Акве Калиде".

Относно услугите, които предоставя ОП „Спортни имоти“ се предвижда да бъдат намалени таксите за ползване на тенис кортовете в „Изгрев“ и „Славейков“, за игрището за хандбал в спортната зала „Никола Станчев“, както и в ПМГ. Други, обаче, ще бъдат увеличени. От 70 на 120 лв. скача цената на среща на футболното игрище в зала „Младост“. Притежателите на абонаментни карти пък ще трябва да плащат и 12 лв./час за осветление. Ще бъдат завишени и таксите за ползване на стадионите „Долно Езерово“, „Българово“, „Рудник“ и „Ветрен“. Тренировката да се увеличи от 10 лв./ч. на 15, а срещата – от 20 – на 40 лв./час. Промяна ще има и при таксите за ползване на рибарското пристанище „Сарафово“.

Вдига се и цената на месечния абонамент на паркинга в комплекс „Изгрев“ – от 50 на 60 лв.

Наемите на общински жилища в Бургас да бъдат завишени, предлага в докладната записка заместник – кметът Руска Бояджиева. Най-сериозно е увеличението за апартаментите в трета, четвърта и пета зона („Меден рудник“, „Акациите“, „Победа“, „Крайморие“, „Сарафово“, „Горно Езерово“, „Лозово“, „Долно Езерово“ и гр. Българово) - с 27 %. За жилищата в първа зона (ЦГЧ, „Възраждане“, „Братя Миладинови“, „Лазур“) се предлага завишаване с 10 %, а за тези във втора зона („Изгрев“, „Славейков“ и „Зорница“) с 16 %.

Увеличение се предвижда и за услугите, които предоставя Общинското предприятие „Чистота Еко“.

Предвижда се въвеждане на услуга „Доставка на храна, приготвена от детска млечна кухня до дома на потребителя“, като таксата ще е по-ниска, в сравнение с частните млечни кухни – 50 ст.

Ще бъдат актуализирани и цените за провеждане на квалификационни курсове на Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника и на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето”.

Цялата докладна, както и приложенията към нея с промяната в цени на такси и услуги, можете да видите тук: https://burgascouncil.org/sites/default/files/upload/6849_sayt.pdf

Докладната трябва да бъде гласувана на предстоящата сесия на общинския съвет в Бургас и, ако бъде одобрена, промените да влязат в сила от 01.01.2018 г.

Очаквайте подробности в ефира на БНР – Бургас и страницата на радиото.


ВИЖТЕ ОЩЕ

​Първите 9 от общо 27 нови автобуса пристигнаха в Сливен от Чехия

Новите автобуси ще подменят изцяло остарелия автобусен парк на градския превозвачи.  Кметът Стефан Радев коментира, че до сега в Сливен не е имало автобуси с най-високата степен на екологични изисквания. В началото на март  от Чехия тръгва следващата партида автобуси, а десет дни след тях и последната. Изцяло обновеният градски транспорт се..

публикувано на 19.02.18 в 16:19

Консултират ученици коя гимназия да изберат

5-ма международно сертифицирани консултанти работят с ученици  от общинските  училища  и ги ориентират безплатно към подходящи  гимназии и специалности. От януари тази година консултанската дейност се реализира в Центъра за подкрепа на личностното развитие . Консултантите  посещават учебните заведения и организират индивидуални и групови срещи..

публикувано на 19.02.18 в 14:30

С тържествен ритуал бургаската общественост почете 145г от гибелта на Васил Левски (галерия)

С тържествен ритуал бургаската общественост почете 145г от гибелта на Васил Левски. Въпреки студа и дъжда десетки се събраха пред паметника му в Морската градина, за да поднесат венци и цветя. За повечето присъстващи именно Левски е човекът, от който всички и днес трябва да се учим. Още чуйте в звуковия файл

публикувано на 19.02.18 в 14:30

Образът на Левски и неговото слово в изложба на ученици

С изложба живопис "За Свободата" професионалната гимназия за чужди езици   "Васил Левски" в Бургас почете трагичната му гибел. Експозицията е подредена  в зала "Георги Баев" на Културния център "Морско казино" и е дело на ученици от гимназията. Тя е под надслов „Апостолът образ и слово“, посочи бургаският художник и преподавател по рисуване..

публикувано на 19.02.18 в 13:45

Раздават безплатен компост само на изрядните данъкоплатци

По 5 литра пакетиран, висококачествен компост, произведен от Общинското предприятие "Чистота   ЕКО" предлага на жителите си община Бургас. Това е доказан подобрител, особено за почви, изтощени от употребата на изкуствени торове, посочват от администрацията. Безплатният компост, може да се получи, след представяне на платежен документ,..

публикувано на 19.02.18 в 12:52

Бургазлии могат да придобият основни знания по програмиране в безплатен курс

Бургазлии имат възможност да придобият основни знания и умения по програмиране и то напълно безплатно.Вече започна записването за Programming Basics - март 2018 г. Кандидатстването за курса става онлайн на страницата: https://softuni.bg/apply и ще продължи до 1-ви март. Занятията се провеждат всяка събота в сградата на Колежа по туризъм "Проф...

публикувано на 19.02.18 в 10:26

Няколко аварии ще отстранява ВиК Бургас днес

Няколко аварии ще отстранява ВиК Бургас днес. Ще се работи в к-с "Лазур" до бл 47, както и в "Меден рудник" - блок 94 и на ул "Трайчо Китанчев" 44. Водата ще е спряна и в кв. "Крайморие" на ул."Черноморка", а екипи ще има и на ул."Комсомолска" 9 там.

публикувано на 19.02.18 в 09:35