Вдигане на такса „смет“, както и на редица такси и услуги, иска Община Бургас

Такса „смет“ да бъде завишена, предлага в докладна записка до Общинския съвет заместник – кметът Руска Бояджиева. Увеличението ще е около 10 лв. на жилище, посочва в документа си тя.

Една от причините, с които се аргументира е, че размерът на отчисленията за обезвреждане на отпадъци се увеличава всяка година. За 2018 г. е предвидено цената да е 45 лв./тон, с 5 лв. повече от тази година. След 2020 г. е предвидено той да е 95 лв., което предполага и завишаване на разходите за услугата. Увеличението на таксата за жилище ще е не повече от 10 лв., посочва Бояджиева.

Увеличение има и в план – сметката за сметопочистване и сметоизвозване. Повечето от видовете разходи, които се правят, няма да бъдат завишени, има и такива, които са намалени като стойност. Има увеличение при разделното събиране, което извършва Общината чрез мобилните центрове, както и при проучване, проектиране, закриване и други дейности на депа. Общата сума за поддържане на чистотата за 2018 г. да бъде увеличена със 760 000 лв., се предлага в документа, което означава, че за следващата година Община Бургас ще трябва да плати над 21 400 000 лв. От администрацията посочват като мотив и увеличаването на битовите отпадъци, които се депонират.

В документа се посочва, че таксата „битови отпадъци“ за една от най-ниските:

„1‰ е една от най-ниските в страната – за Столична община – 1,6‰, Пловдив – 1,5‰, Варна - 2‰, Созопол – 1,5‰.“

Това не са единствените промени, които се предлагат с документа.

Най-малките посетители на остров „Св. Анастасия“ и туристическия комплекс „Акве Калиде“ вече няма да могат да влизат гратис. Според Общината, има недобра практика, децата да влизат сами в музея на острова и затова ще бъде въведена минимална входна такса за тези от 3 до 7 – годишна възраст. На „Света Анастасия“ ще бъде завишане и таксата за акостиране на частни плавателни съдове, заради честите ремонти на пристана. Входна такса за децата от 3 до 7 г. ще бъде въведена и за музея в комплекса "Акве Калиде".

Относно услугите, които предоставя ОП „Спортни имоти“ се предвижда да бъдат намалени таксите за ползване на тенис кортовете в „Изгрев“ и „Славейков“, за игрището за хандбал в спортната зала „Никола Станчев“, както и в ПМГ. Други, обаче, ще бъдат увеличени. От 70 на 120 лв. скача цената на среща на футболното игрище в зала „Младост“. Притежателите на абонаментни карти пък ще трябва да плащат и 12 лв./час за осветление. Ще бъдат завишени и таксите за ползване на стадионите „Долно Езерово“, „Българово“, „Рудник“ и „Ветрен“. Тренировката да се увеличи от 10 лв./ч. на 15, а срещата – от 20 – на 40 лв./час. Промяна ще има и при таксите за ползване на рибарското пристанище „Сарафово“.

Вдига се и цената на месечния абонамент на паркинга в комплекс „Изгрев“ – от 50 на 60 лв.

Наемите на общински жилища в Бургас да бъдат завишени, предлага в докладната записка заместник – кметът Руска Бояджиева. Най-сериозно е увеличението за апартаментите в трета, четвърта и пета зона („Меден рудник“, „Акациите“, „Победа“, „Крайморие“, „Сарафово“, „Горно Езерово“, „Лозово“, „Долно Езерово“ и гр. Българово) - с 27 %. За жилищата в първа зона (ЦГЧ, „Възраждане“, „Братя Миладинови“, „Лазур“) се предлага завишаване с 10 %, а за тези във втора зона („Изгрев“, „Славейков“ и „Зорница“) с 16 %.

Увеличение се предвижда и за услугите, които предоставя Общинското предприятие „Чистота Еко“.

Предвижда се въвеждане на услуга „Доставка на храна, приготвена от детска млечна кухня до дома на потребителя“, като таксата ще е по-ниска, в сравнение с частните млечни кухни – 50 ст.

Ще бъдат актуализирани и цените за провеждане на квалификационни курсове на Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника и на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето”.

Цялата докладна, както и приложенията към нея с промяната в цени на такси и услуги, можете да видите тук: https://burgascouncil.org/sites/default/files/upload/6849_sayt.pdf

Докладната трябва да бъде гласувана на предстоящата сесия на общинския съвет в Бургас и, ако бъде одобрена, промените да влязат в сила от 01.01.2018 г.

Очаквайте подробности в ефира на БНР – Бургас и страницата на радиото.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Без вода за кратко утре в "Лазур" и "Възраждане"

Без вода във вторник между 11 и 12 часа заради авария във водопроводната мрежа, ще бъдат абонатите по улица „Пробуда“, в участъка от "Цар Калоян" до ."Гладстон". Също и по ул."ИВАЙЛО " от "Пробуда " до "Македония" Също утре поради авария от 9 до 11 часа без вода ще бъде ул.“Демокрация“, но само в участъка от "Калофер " до ул."Копривщица "

публикувано на 11.12.17 в 17:32

Кметът на Изворище настоява да бъде завършен пътят между селото и Банево

Съдействие от  бургаските депутати от БСП за довършване на пътя от кв. Банево до Изворище потърси кметът на селото Тодор Тодоров. Направени са 6 км. и половина, от 2010 година са  останали  километър и половина, за които няма пари. Участъкът се ползва активно през лятото, защото е директен към Слънчев бряг, подчерта Тодоров: "Миналата година бяха..

публикувано на 11.12.17 в 16:40

Затворени улици на няколко места в града

На 13 и 14 декември, за времето от 08.00 ч. до 17.00 ч. във връзка с подмяна на водопровод  кръстовището на ул. "Цар Симеон I" с ул. "Богориди"  ще бъде затворено за движение на превозни средства. В периода от 15 до 23 декември за подмяна на водопровод ще бъде затворена за преминаване на пътни превозни средства ул...

публикувано на 11.12.17 в 16:20

Българската агенция за инвестиции в Бургас подпомага местния бизнес

Първото представяне на Българската агенция за инвестиции в Бургас беше направено днес по време на икономически форум. За основните мисия на агенцията разказа председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците - Бургас Стоян Караненов. Основната мисия на агенцията е привличане на инвестиции в България, като се подпомага по..

публикувано на 11.12.17 в 15:08
Култовият комплекс Бегликташ е една от загадките на Странджа.

Бегликташ е туристическа атракция №1 за 2017 година

Тракийското светилище Бегликташ е туристическа атракция № 1 в България за 2017 година. Това стана ясно след края на онлайн гласуването за Годишните награди в туризма, организирано от Министерство на туризма. За една седмица морската община успя да спечели две награди – малка община с принос в туризма за 2017г в Балканските награди за..

публикувано на 11.12.17 в 11:40

Безплатни прегледи за туберкулоза в Сливенската болница

Безплатни прегледи за туберкулоза започват от днес в  МБАЛ „Д-р Иван Селимински"-Сливен.  Те ще се извършват от 8 до 12 часа в кабинет № 13 в сградата на сектора по фтизиатрия, който се намира до Отделението за лечение на инфекциозни болести. Скрининговите изследвания се извършват по Програмата за превенция на туберкулозата в България към Министерството на..

публикувано на 11.12.17 в 08:41

Концесионер на спирки иска да му бъдат приспаднати близо 200 000 лева

Близо 200 000 лв. да бъдат приспаднати от годишните плащания, иска концесионер на 42 спирки от градския транспорт на Бургас. Причината е, че са възникнали непредвидени разходи след въвеждането на проекта за интегриран градски транспорт. Спирките му е трябвало да бъдат преместени от центъра в по-крайните квартали , а фирмата е трябвало да изгради и..

публикувано на 11.12.17 в 08:32