Нефтените утайници са вероятната причина за миризмите във въздуха на Бургас

| обновено на 29.01.18 в 18:14
Тонка Атанасова, директор на РИОСВ Бургас и кметът Димитър Николов
Снимка: авторът

Старите нефтени утайнции са най-вероятната причина за неприятните миризми, за които сигнализират масово бургазлии в последните дни.

Няма превишение на вредните вещества във въздуха над Бургас, въпреки подадените над 60 сигнала от граждани през уикенда за неприятни задушливи миризми. Те, най-вероятно, се причинени при изчистването и преработката на старите нефтени утайници, информират от институциите.

Екоинспекцията да влезе още от утре на проверка на работната площадка на „Лукойл“. Това изиска от институцията кметът на Бургас Димитър Николов след съвместна среща с представители и на завода. Трябва да се установи дали се спазват параметрите на издаденото комплексно разрешително на предприятието, подчерта Николов. При последното обгазяване преди две години, беше взето решение при лоши метеорологични условия да се намалява производственото натоварване на мощностите. Държим да знаем дали това е извършено, поясни кметът. Той изиска и да спре процеса по изчистване на нефтените утайници.

Кметът Димитър Николов добави, че ще изпрати писма до ръководствата на „Лукойл“ и „Кроношпан“, с които да иска закупуването за тяхна сметка на газ анализатори.

През почивните дни също е извършено замерване в Бургас, но няма замърсяване, поясни Тонка Атанасова, началник на бургаската екоинспекция. И тя добави, че най-вероятната причина за миризмите са старите утайници. Дейностите по тях не се извършват денонощно, поясниха от екоинспекцията, но ароматите се носели при температурна разлика и при безветрие. Институцията е извършила няколко проверки, но нямало как да проверява непрекъснато, добави Атанасова.

При масовия пик на сигнали в събота срещу неделя вечерта обаче проверката е извършена едва на другия ден, в 10 ч. сутринта, призна Атанасова. Нещо повече. Тя уточни, че след замърсяването на въздуха преди две години, в Бургас вече нямало миризми.

Можете да чуете и звуков файл по темата.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОИ се жалват в прокуратурата за затворения портал към сградата

Теренът е частен, а сградата на Националния осигурителен институт на булевард  „Стефан Стамболов“ в Бургас държавна. През 1999 година институцията купува от бизнесмена Ивайло Дражев осеметажната сграда на бившата "Фина механика". Така в годините се залага проблем, който сега  избухна с пълна сила-добре познатия като официален вход за НОИ..

публикувано на 19.04.19 в 17:05

За карта с точните граници на комплексите в Бургас настоява общински съветник

Ще бъде ли изработена и качена, на сайта на общината, дигитална карта с точните административни граници на жилищните квартали, комплекси и центрове за административно обслужване на Бургас? Питане по тази тема е внесено в местния парламент от общинския съветник Георги Дракалиев. Той обръща внимание, че от проведени срещи е установил, че..

публикувано на 19.04.19 в 15:39

"Булевард Демокрация" на 19 април

Темите в Булевард Демокрация на 19 април: Лошо качество на пътната настилка и неспазване на правилата за движение по пътищата са основните причини за катастрофата край Своге, при която загинаха 20 души. Това посочи в Бургас говорителят на Главната прокуратура Румяна Арнаудова. По случая са повдигнати обвинения на общо 7 души, сред които..

публикувано на 19.04.19 в 14:44

Бургазлии:Как да влезем в НОИ?!

 Седмица след като входът на НОИ -Бургас бе преместен от булевард „Стефан Стамболов“, бургазлии все още трудно се ориентират откъде да влязат в институцията, показа наша проверка: "Обиколих целия квартал, тук през храстите преминах.Няма нищо обозначено, стрелка да има къде е входът. Има само табела, не е входът оттам и ми казаха да заобиколя и..

публикувано на 19.04.19 в 09:02

"Движение на българските майки" - Бургас провежда благотворителен базар за деца в неравностойно положение

"Движение на българските майки" - Бургас за поредна година провежда Великденски благотворителен базар. Той предстои в края на седмицата, в дните 19, 20 и 21 април на пл. “Тройката”. Проявата цели да събере средства за деца в неравностойно положение. "Дамите са направили уникални сувенири, украси и подаръци с кауза за Цветница и Великден...

обновено на 19.04.19 в 08:50

Избират временно изпълняващ длъжността кмет на Созопол на извънредна сесия

Извънредно заседание ще проведе общинският съвет на Созопол. На 22 април съветниците  ще разгледат предложението за избор на временно изпълняващ длъжността кмет. Причината е, че Панайот Рейзи е отстранен заради започнало разследване срещу него. На сесията в понеделник ще бъде обсъден и Проект за изменение на Наредба за изграждане и опазване на зелената..

публикувано на 19.04.19 в 08:23

Профилактика на предавателя в Малко Търново ще бъде извършена днес

Профилактика ще бъде извършена днес на радиопредавателя в  района на Малко Търново. Затова  са възможни прекъсвания на програмата на БНР - Бургас  на 98.9 мгх за времето от 9 до 17 ч.   

публикувано на 19.04.19 в 07:53