Нефтените утайници са вероятната причина за миризмите във въздуха на Бургас

| обновено на 29.01.18 в 18:14
Тонка Атанасова, директор на РИОСВ Бургас и кметът Димитър Николов
Снимка: авторът

Старите нефтени утайнции са най-вероятната причина за неприятните миризми, за които сигнализират масово бургазлии в последните дни.

Няма превишение на вредните вещества във въздуха над Бургас, въпреки подадените над 60 сигнала от граждани през уикенда за неприятни задушливи миризми. Те, най-вероятно, се причинени при изчистването и преработката на старите нефтени утайници, информират от институциите.

Екоинспекцията да влезе още от утре на проверка на работната площадка на „Лукойл“. Това изиска от институцията кметът на Бургас Димитър Николов след съвместна среща с представители и на завода. Трябва да се установи дали се спазват параметрите на издаденото комплексно разрешително на предприятието, подчерта Николов. При последното обгазяване преди две години, беше взето решение при лоши метеорологични условия да се намалява производственото натоварване на мощностите. Държим да знаем дали това е извършено, поясни кметът. Той изиска и да спре процеса по изчистване на нефтените утайници.

Кметът Димитър Николов добави, че ще изпрати писма до ръководствата на „Лукойл“ и „Кроношпан“, с които да иска закупуването за тяхна сметка на газ анализатори.

През почивните дни също е извършено замерване в Бургас, но няма замърсяване, поясни Тонка Атанасова, началник на бургаската екоинспекция. И тя добави, че най-вероятната причина за миризмите са старите утайници. Дейностите по тях не се извършват денонощно, поясниха от екоинспекцията, но ароматите се носели при температурна разлика и при безветрие. Институцията е извършила няколко проверки, но нямало как да проверява непрекъснато, добави Атанасова.

При масовия пик на сигнали в събота срещу неделя вечерта обаче проверката е извършена едва на другия ден, в 10 ч. сутринта, призна Атанасова. Нещо повече. Тя уточни, че след замърсяването на въздуха преди две години, в Бургас вече нямало миризми.

Можете да чуете и звуков файл по темата.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фрегатата "Дръзки" се върна днес от операция "Морски защитник"

Фрегатата „Дръзки“ се върна в пункт за базиране Бургас след  операция „Морски защитник“ в Средиземно море. Тя беше 40 дни под командването на втората постоянна група кораби на НАТО. Събитието съвпада с празника на военноморска база,която днес отбеляза 74 години от създаването си. При изключително тежки метеорологични условия "Дръзки" успя да..

публикувано на 15.12.18 в 12:19
Христо Христов, кмет на община Болярово

Христо Христов: Местата със загробени животни в Болярово ще бъдат заградени догодина

Около 8 000 лв. са отпуснати на Община Болярово. Средствата са за изграждане на ограждения на местата, където са загробени животните, убити заради чумата през тази година. Сумата е утвърдена в края на годината след искане на местната администрация, обясни кметът на Болярово Христо Христов: "Ще направим така, че достъпът да бъде ограничен до..

публикувано на 15.12.18 в 10:28

Състезание по дигитална математика ще се проведе в Бургас (обновена)

Професионалната гимназия по компютърни програмиране и иновации в Бургас организира онлайн състезанието "Digi Math". То ще се проведе днес, в сградата на ПГКПИ в ж.к. "Меден рудник", съобщиха от Община Бургас.  "Digi Math" е събирателно понятие за алгоритми и математически модели, използвани в създаването на най-новите технологии, позволяващи..

обновено на 15.12.18 в 07:44

Проектът "Дом на изкуствата" в Поморие е одобрен за финансиране

От 130 проектни предложения, 42 бяха одобрени за финансиране по Втората покана от програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция, сред които е и проектът на Община Поморие за създаване на „Дом на изкуствата”. Това стана ясно по време на заседанието на Съвместния комитет за наблюдение на Програмата за трансгранично..

публикувано на 14.12.18 в 17:33

Поморие възстановява една от вятърните мелници за сол

Поморие ще въстанови един от символите на града – вятърната мелница за сол. Кметът Иван Алексиев допълва: "На времето, когато в Анхиало основната икономическа дейност е била солодобива, на територията на нашия град е имало три вятърни мелници за мелене сол. Покойният архитект Георги Дончев изнамери съществуващата анхиалска мелница. Разработи..

публикувано на 14.12.18 в 17:15

Дядо Коледа раздаде подаръци в Дома за лица с умствена изостаналост в Русокастро

Коледно тържество се проведе днес в Дома за пълнолетни лица с увреждания в Русокастро. И тук дядо Коледа пристигна и донесе подаръци. Ние от БНР – Бургас ги изненадахме като им доведохме Белобрадия старец и народната певица Катя Георгиева. Песни, танци, много радостни усмивки и добро настроение имаше днес на това място, където живеят 130..

публикувано на 14.12.18 в 17:06

Симеон Василев: Кампанията с билбордовете не е провокация

Кампанията ни с билбордовете с еднополови двойки не е целяла да провокира, а да изостри вниманието на хората. Това коментира пред БНР – Бургас Симеон Василев от фондация „Глас“. Външната реклама стартира през този месец, каза Василев и добави: „Нейната цел далеч не е била да провокира. Напротив – да изпрати сигнал за дискриминацията и..

публикувано на 14.12.18 в 16:39