Нефтените утайници са вероятната причина за миризмите във въздуха на Бургас

| обновено на 29.01.18 в 18:14
Тонка Атанасова, директор на РИОСВ Бургас и кметът Димитър Николов
Снимка: авторът

Старите нефтени утайнции са най-вероятната причина за неприятните миризми, за които сигнализират масово бургазлии в последните дни.

Няма превишение на вредните вещества във въздуха над Бургас, въпреки подадените над 60 сигнала от граждани през уикенда за неприятни задушливи миризми. Те, най-вероятно, се причинени при изчистването и преработката на старите нефтени утайници, информират от институциите.

Екоинспекцията да влезе още от утре на проверка на работната площадка на „Лукойл“. Това изиска от институцията кметът на Бургас Димитър Николов след съвместна среща с представители и на завода. Трябва да се установи дали се спазват параметрите на издаденото комплексно разрешително на предприятието, подчерта Николов. При последното обгазяване преди две години, беше взето решение при лоши метеорологични условия да се намалява производственото натоварване на мощностите. Държим да знаем дали това е извършено, поясни кметът. Той изиска и да спре процеса по изчистване на нефтените утайници.

Кметът Димитър Николов добави, че ще изпрати писма до ръководствата на „Лукойл“ и „Кроношпан“, с които да иска закупуването за тяхна сметка на газ анализатори.

През почивните дни също е извършено замерване в Бургас, но няма замърсяване, поясни Тонка Атанасова, началник на бургаската екоинспекция. И тя добави, че най-вероятната причина за миризмите са старите утайници. Дейностите по тях не се извършват денонощно, поясниха от екоинспекцията, но ароматите се носели при температурна разлика и при безветрие. Институцията е извършила няколко проверки, но нямало как да проверява непрекъснато, добави Атанасова.

При масовия пик на сигнали в събота срещу неделя вечерта обаче проверката е извършена едва на другия ден, в 10 ч. сутринта, призна Атанасова. Нещо повече. Тя уточни, че след замърсяването на въздуха преди две години, в Бургас вече нямало миризми.

Можете да чуете и звуков файл по темата.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От днес се променя движението на някои влакове

От днес (18-и февруари) до края на март,  БДЖ въвежда промени в движението на влакове. За осигуряване на транспортното обслужване за клиентите на националния железопътен превозвач ще бъдат осигурени автобуси за влаковете в следните жп участъци:  - в района между гарите Сливен и Тулово за сутрешните бързи влакове №3621 (София-Бургас) и №3622..

обновено на 18.02.19 в 07:21

Сградата на бившия Профсъюзен дом ще заживее втори живот

Една от знаковите сгради в Бургас, тази на бившия Профсъюзен дом, ще заживее втори живот. Това стана ясно след влязла в сила спогодба за делба на помещенията в сградата, съобщиха от Областна управа - Бургас. Близо 17 години продължава спорът за собственост между Държава, Община и 11 частни собственици . Докато текат тромавите процедури,..

обновено на 17.02.19 в 16:28

Обмислят преместването на пешеходна пътека в Меден рудник

Съветникът Радослав Петков, който влезе в Общинския съвет на мястото на Евгений Мосинов, предлага съществуващата пешеходна пътека между бул. „Захари Стоянов“ и „Александър Георгиев-Коджакафалията“ в Меден рудник да бъде преместена. Причината е че на мястото стават много инциденти, аргументира се Петков: „Сега съществуващата пешеходна пътека..

публикувано на 17.02.19 в 11:45

Нормално е движението по пътищата в община Сливен

Снежната покривка в района на местността Карандила в Сливен и планинската част на общината вече  е 3 – 4 см. Общинските пътища са проходими при зимни условия, информира областно пътно управление. От Общинска администрация Сливен призовават гражданите да се съобразяват с метеорологичните условия и да бъдат внимателни на пътя.

публикувано на 15.02.19 в 15:13

"Булевард Демокрация" на 15-ти февруари

Промените в изборния кодекс приеха депутатите след 15-часово заседание. Дебати за бъдещето на демокрацията у нас предизвика изменението за завишен праг за референции. Срещу това се обявиха десни партии, протест имаше освен в София, но и в Бургас. Мнения по темата събираме в днешната ни тема.   60-годишен юбилей и 134 години от рождението на патрона на..

публикувано на 15.02.19 в 14:35

Бургас ще отбележи 146 години от гибелта на Апостола

След 146 години от обесването на Васил Левски ще си припомним уроците, които той ни завеща. Открит урок за живота и делото на Дякона на тема: "Завинаги с нас! Незабравимите уроци на Апостола" ще изнесат учениците от единадесети клас на Търговската гимназия с  ръководител Емилиян Делишменов на 19 февруари от 18.00 ч в зала "Петя Дубарова" на КЦ "Морско..

публикувано на 15.02.19 в 13:20

Община Ямбол започна нова кампания за набиране на книги

Община Ямбол и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните стартира нова кампания за набиране на книги за фонда на трите къщички за книги в градския парк. Инициативата за библиотеките на открито, която се осъществява със съдействието на Професионалната гимназия по лека промишленост, екология и химични..

публикувано на 15.02.19 в 12:33