Глобите на предприятията не решават проблема с въздуха в Бургас

Глобите, които ще бъдат наложени на двете големи предприятия „Лукойл“ и „Кроношпан“ за неприятните миризими в Бургас през януари, не са решение. Това коментираха пред БНР – Бургас организаторите на януарския протест срещу замърсяването на въздуха.

Стефан Петров от ОЗБГ и Стоян Грозев категорично заявиха, че налагането на глоби не ги удовлетворява. Стефан Петров поясни:

„Първо - защото сумите са много ниски. Второ – не съм сигурен дали тези решения няма да бъдат обжалвани и съдът да намали тези глоби“

Стоян Грозев го определи като „дежа вю“ – глоби и преди са налагани, но ситуацията след това се повтаря. Относно твърдението на началника на бургаската екоинспекция, че има отчетено завишение на бензен, но нормата за него се определя на годишна база, Грозев подчерта:

„Г-жа Тонка Атанасова каза, че няма замърсяване, нормите на бензена не може да каже дали са завишени, защото те, по наредба, са на годишна база. Но аз апелирам тя да посочи какво е безопасното количество време, през което хората могат да дишат въздух, в който има завишение на бензен. Защото в Директива на ЕП и на Съвета, е записано следното: „Бензенът е човешки генно – токсичен канцероген и не може да се определи праг, под който не същестува риск за човешкото здраве“

Той посочи, че продължават да настояват и да се запознаят докъде е стигнала програмата на Община Бургас за подобряване качеството на атмосферния въздух.

Подробности можете да чуете в прикачения файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От днес се променя движението на някои влакове

От днес (18-и февруари) до края на март,  БДЖ въвежда промени в движението на влакове. За осигуряване на транспортното обслужване за клиентите на националния железопътен превозвач ще бъдат осигурени автобуси за влаковете в следните жп участъци:  - в района между гарите Сливен и Тулово за сутрешните бързи влакове №3621 (София-Бургас) и №3622..

обновено на 18.02.19 в 07:21

Сградата на бившия Профсъюзен дом ще заживее втори живот

Една от знаковите сгради в Бургас, тази на бившия Профсъюзен дом, ще заживее втори живот. Това стана ясно след влязла в сила спогодба за делба на помещенията в сградата, съобщиха от Областна управа - Бургас. Близо 17 години продължава спорът за собственост между Държава, Община и 11 частни собственици . Докато текат тромавите процедури,..

обновено на 17.02.19 в 16:28

Обмислят преместването на пешеходна пътека в Меден рудник

Съветникът Радослав Петков, който влезе в Общинския съвет на мястото на Евгений Мосинов, предлага съществуващата пешеходна пътека между бул. „Захари Стоянов“ и „Александър Георгиев-Коджакафалията“ в Меден рудник да бъде преместена. Причината е че на мястото стават много инциденти, аргументира се Петков: „Сега съществуващата пешеходна пътека..

публикувано на 17.02.19 в 11:45

Нормално е движението по пътищата в община Сливен

Снежната покривка в района на местността Карандила в Сливен и планинската част на общината вече  е 3 – 4 см. Общинските пътища са проходими при зимни условия, информира областно пътно управление. От Общинска администрация Сливен призовават гражданите да се съобразяват с метеорологичните условия и да бъдат внимателни на пътя.

публикувано на 15.02.19 в 15:13

"Булевард Демокрация" на 15-ти февруари

Промените в изборния кодекс приеха депутатите след 15-часово заседание. Дебати за бъдещето на демокрацията у нас предизвика изменението за завишен праг за референции. Срещу това се обявиха десни партии, протест имаше освен в София, но и в Бургас. Мнения по темата събираме в днешната ни тема.   60-годишен юбилей и 134 години от рождението на патрона на..

публикувано на 15.02.19 в 14:35

Бургас ще отбележи 146 години от гибелта на Апостола

След 146 години от обесването на Васил Левски ще си припомним уроците, които той ни завеща. Открит урок за живота и делото на Дякона на тема: "Завинаги с нас! Незабравимите уроци на Апостола" ще изнесат учениците от единадесети клас на Търговската гимназия с  ръководител Емилиян Делишменов на 19 февруари от 18.00 ч в зала "Петя Дубарова" на КЦ "Морско..

публикувано на 15.02.19 в 13:20

Община Ямбол започна нова кампания за набиране на книги

Община Ямбол и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните стартира нова кампания за набиране на книги за фонда на трите къщички за книги в градския парк. Инициативата за библиотеките на открито, която се осъществява със съдействието на Професионалната гимназия по лека промишленост, екология и химични..

публикувано на 15.02.19 в 12:33