Глобите на предприятията не решават проблема с въздуха в Бургас

Глобите, които ще бъдат наложени на двете големи предприятия „Лукойл“ и „Кроношпан“ за неприятните миризими в Бургас през януари, не са решение. Това коментираха пред БНР – Бургас организаторите на януарския протест срещу замърсяването на въздуха.

Стефан Петров от ОЗБГ и Стоян Грозев категорично заявиха, че налагането на глоби не ги удовлетворява. Стефан Петров поясни:

„Първо - защото сумите са много ниски. Второ – не съм сигурен дали тези решения няма да бъдат обжалвани и съдът да намали тези глоби“

Стоян Грозев го определи като „дежа вю“ – глоби и преди са налагани, но ситуацията след това се повтаря. Относно твърдението на началника на бургаската екоинспекция, че има отчетено завишение на бензен, но нормата за него се определя на годишна база, Грозев подчерта:

„Г-жа Тонка Атанасова каза, че няма замърсяване, нормите на бензена не може да каже дали са завишени, защото те, по наредба, са на годишна база. Но аз апелирам тя да посочи какво е безопасното количество време, през което хората могат да дишат въздух, в който има завишение на бензен. Защото в Директива на ЕП и на Съвета, е записано следното: „Бензенът е човешки генно – токсичен канцероген и не може да се определи праг, под който не същестува риск за човешкото здраве“

Той посочи, че продължават да настояват и да се запознаят докъде е стигнала програмата на Община Бургас за подобряване качеството на атмосферния въздух.

Подробности можете да чуете в прикачения файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фрегатата "Дръзки" се върна днес от операция "Морски защитник"

Фрегатата „Дръзки“ се върна в пункт за базиране Бургас след  операция „Морски защитник“ в Средиземно море. Тя беше 40 дни под командването на втората постоянна група кораби на НАТО. Събитието съвпада с празника на военноморска база,която днес отбеляза 74 години от създаването си. При изключително тежки метеорологични условия "Дръзки" успя да..

публикувано на 15.12.18 в 12:19
Христо Христов, кмет на община Болярово

Христо Христов: Местата със загробени животни в Болярово ще бъдат заградени догодина

Около 8 000 лв. са отпуснати на Община Болярово. Средствата са за изграждане на ограждения на местата, където са загробени животните, убити заради чумата през тази година. Сумата е утвърдена в края на годината след искане на местната администрация, обясни кметът на Болярово Христо Христов: "Ще направим така, че достъпът да бъде ограничен до..

публикувано на 15.12.18 в 10:28

Състезание по дигитална математика ще се проведе в Бургас (обновена)

Професионалната гимназия по компютърни програмиране и иновации в Бургас организира онлайн състезанието "Digi Math". То ще се проведе днес, в сградата на ПГКПИ в ж.к. "Меден рудник", съобщиха от Община Бургас.  "Digi Math" е събирателно понятие за алгоритми и математически модели, използвани в създаването на най-новите технологии, позволяващи..

обновено на 15.12.18 в 07:44

Проектът "Дом на изкуствата" в Поморие е одобрен за финансиране

От 130 проектни предложения, 42 бяха одобрени за финансиране по Втората покана от програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция, сред които е и проектът на Община Поморие за създаване на „Дом на изкуствата”. Това стана ясно по време на заседанието на Съвместния комитет за наблюдение на Програмата за трансгранично..

публикувано на 14.12.18 в 17:33

Поморие възстановява една от вятърните мелници за сол

Поморие ще въстанови един от символите на града – вятърната мелница за сол. Кметът Иван Алексиев допълва: "На времето, когато в Анхиало основната икономическа дейност е била солодобива, на територията на нашия град е имало три вятърни мелници за мелене сол. Покойният архитект Георги Дончев изнамери съществуващата анхиалска мелница. Разработи..

публикувано на 14.12.18 в 17:15

Дядо Коледа раздаде подаръци в Дома за лица с умствена изостаналост в Русокастро

Коледно тържество се проведе днес в Дома за пълнолетни лица с увреждания в Русокастро. И тук дядо Коледа пристигна и донесе подаръци. Ние от БНР – Бургас ги изненадахме като им доведохме Белобрадия старец и народната певица Катя Георгиева. Песни, танци, много радостни усмивки и добро настроение имаше днес на това място, където живеят 130..

публикувано на 14.12.18 в 17:06

Симеон Василев: Кампанията с билбордовете не е провокация

Кампанията ни с билбордовете с еднополови двойки не е целяла да провокира, а да изостри вниманието на хората. Това коментира пред БНР – Бургас Симеон Василев от фондация „Глас“. Външната реклама стартира през този месец, каза Василев и добави: „Нейната цел далеч не е била да провокира. Напротив – да изпрати сигнал за дискриминацията и..

публикувано на 14.12.18 в 16:39