Глобите на предприятията не решават проблема с въздуха в Бургас

Глобите, които ще бъдат наложени на двете големи предприятия „Лукойл“ и „Кроношпан“ за неприятните миризими в Бургас през януари, не са решение. Това коментираха пред БНР – Бургас организаторите на януарския протест срещу замърсяването на въздуха.

Стефан Петров от ОЗБГ и Стоян Грозев категорично заявиха, че налагането на глоби не ги удовлетворява. Стефан Петров поясни:

„Първо - защото сумите са много ниски. Второ – не съм сигурен дали тези решения няма да бъдат обжалвани и съдът да намали тези глоби“

Стоян Грозев го определи като „дежа вю“ – глоби и преди са налагани, но ситуацията след това се повтаря. Относно твърдението на началника на бургаската екоинспекция, че има отчетено завишение на бензен, но нормата за него се определя на годишна база, Грозев подчерта:

„Г-жа Тонка Атанасова каза, че няма замърсяване, нормите на бензена не може да каже дали са завишени, защото те, по наредба, са на годишна база. Но аз апелирам тя да посочи какво е безопасното количество време, през което хората могат да дишат въздух, в който има завишение на бензен. Защото в Директива на ЕП и на Съвета, е записано следното: „Бензенът е човешки генно – токсичен канцероген и не може да се определи праг, под който не същестува риск за човешкото здраве“

Той посочи, че продължават да настояват и да се запознаят докъде е стигнала програмата на Община Бургас за подобряване качеството на атмосферния въздух.

Подробности можете да чуете в прикачения файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОИ се жалват в прокуратурата за затворения портал към сградата

Теренът е частен, а сградата на Националния осигурителен институт на булевард  „Стефан Стамболов“ в Бургас държавна. През 1999 година институцията купува от бизнесмена Ивайло Дражев осеметажната сграда на бившата "Фина механика". Така в годините се залага проблем, който сега  избухна с пълна сила-добре познатия като официален вход за НОИ..

публикувано на 19.04.19 в 17:05

За карта с точните граници на комплексите в Бургас настоява общински съветник

Ще бъде ли изработена и качена, на сайта на общината, дигитална карта с точните административни граници на жилищните квартали, комплекси и центрове за административно обслужване на Бургас? Питане по тази тема е внесено в местния парламент от общинския съветник Георги Дракалиев. Той обръща внимание, че от проведени срещи е установил, че..

публикувано на 19.04.19 в 15:39

"Булевард Демокрация" на 19 април

Темите в Булевард Демокрация на 19 април: Лошо качество на пътната настилка и неспазване на правилата за движение по пътищата са основните причини за катастрофата край Своге, при която загинаха 20 души. Това посочи в Бургас говорителят на Главната прокуратура Румяна Арнаудова. По случая са повдигнати обвинения на общо 7 души, сред които..

публикувано на 19.04.19 в 14:44

Бургазлии:Как да влезем в НОИ?!

 Седмица след като входът на НОИ -Бургас бе преместен от булевард „Стефан Стамболов“, бургазлии все още трудно се ориентират откъде да влязат в институцията, показа наша проверка: "Обиколих целия квартал, тук през храстите преминах.Няма нищо обозначено, стрелка да има къде е входът. Има само табела, не е входът оттам и ми казаха да заобиколя и..

публикувано на 19.04.19 в 09:02

"Движение на българските майки" - Бургас провежда благотворителен базар за деца в неравностойно положение

"Движение на българските майки" - Бургас за поредна година провежда Великденски благотворителен базар. Той предстои в края на седмицата, в дните 19, 20 и 21 април на пл. “Тройката”. Проявата цели да събере средства за деца в неравностойно положение. "Дамите са направили уникални сувенири, украси и подаръци с кауза за Цветница и Великден...

обновено на 19.04.19 в 08:50

Избират временно изпълняващ длъжността кмет на Созопол на извънредна сесия

Извънредно заседание ще проведе общинският съвет на Созопол. На 22 април съветниците  ще разгледат предложението за избор на временно изпълняващ длъжността кмет. Причината е, че Панайот Рейзи е отстранен заради започнало разследване срещу него. На сесията в понеделник ще бъде обсъден и Проект за изменение на Наредба за изграждане и опазване на зелената..

публикувано на 19.04.19 в 08:23

Профилактика на предавателя в Малко Търново ще бъде извършена днес

Профилактика ще бъде извършена днес на радиопредавателя в  района на Малко Търново. Затова  са възможни прекъсвания на програмата на БНР - Бургас  на 98.9 мгх за времето от 9 до 17 ч.   

публикувано на 19.04.19 в 07:53