Улица на занаятите в Етнографския музей?

Да се изгради улица на занаятите в свободното пространство на територията на Етнографския музей в Бургас. Около това предложение се обединиха общински съветници от постоянната комисия по туризъм, които разгледаха възможните варианти за предоставяне на терен на Регионалната занаятчийска камара за изграждането на такъв комплекс. 

Според председателя на камарата Мая Стоянова, теренът зад училище "Св. Кирил и Методий" е най-подходящ. Той обаче се оказа с тежка инфраструктура отдолу – кабели, канали и затова там има в момента само преместваеми обекти, посочи главният архитект на общината Веселина Илиева. Според нея по-удачен е вариантът такъв комплекс да бъде изграден в свободното пространство на Етнографския музей.

"Аз смятам, че е добре да направим разговор с директора на музея, за да проучим възможността в границите на музея, защото за мен това е по-логично, отколкото да строим в улица и няма как да го направим", посочи Веселина Илиева.

Предстои предложението да бъде съгласувано и с директора на музя, а след това отново да бъде поставено за обсъждане на дневен ред, следващия месец.

Чуйте репортажа от звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Виенската кифла - символ за победата на Османската империя

В рубриката „Знаете ли, че…“ днес ви разказваме една любопитна история. Мнозина са чували песента на „Тангра“, „Богатство“, в която хазяйката носеше „виенска кифла с каничка кафе“ на своя наемател. Е, едва ли много от вас са имали подобни хазяи, но е интересна историята (или легендата) за този продукт на сладкарството и комбинацията му. Ето..

публикувано на 13.11.18 в 17:11

Мановият мед - редом до балсамикото от Модена

Пчеларите от Странджа могат да почерпят от опита на Италия и Франция след включването на странджанския манов мед в регистъра на защитени наименования на ЕС. Странджанският манов мед може да стане толкова печеливш, колкото и балсамовия оцет от Модена. Мнението на евродепутатът Момчил Неков. В момента процедурата е на европейско равнище и предстои ЕК..

публикувано на 13.11.18 в 16:31

Нов граждански протест в Бургас пред общината

Граждански протест се организира тази вечер пред Община Бургас.  Уведомлението е за времето между  17:30 и 19:30 ч., а като организатори са посочени „Група граждани в подкрепа на исканията за оставка на правителството“. Протестът е насочен и срещу високите цени на горивата

публикувано на 13.11.18 в 16:17

Референдумът за чистотата на въздуха се предвижда за 27 януари

Референдумът за чистотата на въздуха в Бургас се предвижда да се проведе на 27 януари. Това ще се случи, ако докладната записка бъде приета на предстоящата сесия на местния парламент в края на месеца, уточни общинският съветник Живко Табаков. „Изборът на тази дата е продиктуван от текста в закона, че след решение на Общинския съвет,..

публикувано на 13.11.18 в 16:16

Премахват маркировката по крайбрежната велоалея

Заради сигналите за конфликти при едновременното използване на крайбрежната (вело)алея от пешеходци и велосипедисти, днес Община Бургас започна и след още няколко дни ще премахне изцяло нанесената върху нея маркировка. До края на годината бургазлии могат да изпращат на адрес  bezopasnost@burgas.bg  своите предложения за това как и от кого това..

публикувано на 13.11.18 в 15:19

"Булевард Демокрация" - на 13 ноември

Литър бензин – 2.58 лв.; дизел – 2.66 лв.; минимална пенсия – 150 лв.; минимална заплата – 310 лв. Данните разнасят из Фейсбук разни профили, напомняйки, че те са от 2013 г. Тоест – преди 5 години. Тоест – като управляваше Орешарски. Или, по-точно, като го бяха назначили за премиер. Което си е вярно – вярно си е. Ама един напомня, че за 5..

публикувано на 13.11.18 в 15:09

Съветници в Бургас: Защо парите за референдума не се дадат за конкретни действия?

Общинските съветници подкрепят провеждането на референдум за въздуха в предварителните обсъждания в две от комисиите по транспорт и туризъм. Част от тях обаче зададоха въпроса дали не е по-добре средствата за допитването да бъдат дадени за конкретни мерки за справяне с чистотата на въздуха.  Според част от общинските съветници, отговорът ще бъде..

публикувано на 13.11.18 в 13:43