Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители поискаха увеличаване броя на учителите и възпитателите в детските градини

Детска градина-Исперих
Да бъде увеличен броят на учителите или възпитателите в детските градини поискаха родителите на среща с кмета Димитър Николов и заместника му Йорданка Ананиева - за групите с над 25 деца в тях. Други родители предложиха намаляване броя на децата в групите, но при следващ прием тази мярка ще остави над 200 деца неприети в детските заведения.

През последните години Община Бургас е инвестирала средства в строителството на 12 детски градини, като тази година ще бъдат открити три - в к-с "Меден рудник", филиала на "Ханс Кристиян Андерсен" в "Лазур" и в кв. "Черно море".

"Въпреки че строим непрекъснато, всички детски градини са пълни, а свободните помещения са изключително малко", обясни Йорданка Ананиева. Тя допълни, че вариантите са два: или назначаването на допълнителен екип в големите групи, или ограничаване кардинално на приема до 25 деца в група, което ще остави неприети деца.

Казусът ще бъде обсъден от новосформирана вчера родителска група, която ще излезе с предложение по темата.

Много от родителите заявиха, че таксите в детските градини трябва да бъдат увеличени, като от една страна това ще даде възможност на директорите да назначават допълнително възпитатели и учители, а от друга - ще мотивира родителите, които са записали децата си в детска градина и заемат място по списък, но ги водят рядко, да ги отписват и така да освобождават място за други деца. Част от родителите отчетоха факта, че често списъчният състав в групите се различава от реално посещаващите детска градина, но това не дава възможност да бъдат приети нови деца.

Повечето от родителите категорично изразиха позитивната си оценка за работата на учителите и възпитателите в детските градини на децата им, както и от материалната база.

"Радвам се да чуя толкова положителни мнения за бургаските учители и възпитатели, както и за условията, в които се учат и отглеждат децата на Бургас", каза кметът Димитър Николов.

Мнозинството от участниците в срещата изразиха опасения от поставянето на видеонаблюдение. Някои поискаха камери в общите части, но не и в стаите, други се обявиха категорично против. Имаше участници, които изразиха съгласие да има камери в занималните, но не и в останалите стаи. Изразиха се и мнения, които подкрепиха видеонаблюдението при ясно определени правила за достъп до записите. Беше изказано положително мнение от родител на дете в детска градина с действащо видеонаблюдение.

От думите на кмета Димитър Николов стана ясно, че видеонаблюдение ще бъде монтирано единствено при пълно съгласие на родители и учители в съответните детски градини.

"Ако едната страна не е съгласна, ще се стигне до конфликти, а от това ще пострада качеството на обучение и възпитание на децата", допълни Николов.

Родителите подкрепиха идеята за поставянето на табели в дворовете на детските градини, които ограничават достъпа на външни лица през почивните дни.

Някои от участниците в срещата предложиха програма за работа на психолози в детските градини, които да имат часове както с децата, така и с учителите и родителите.

Родителите дискутираха и темата за работа с деца със специални потребности в градината, както и за такива с по-агресивно поведение. Участници в срещата отчетоха като проблем, че част от родителите отказват да признаят или да различават поведенчески проблеми, които имат децата им и по този начин пречат за ранната диагностика на такива случаи.

"Ако родителят не осъзнае проблема, няма как да се намеси ресурсен учител и да се постави диагноза", каза родител - участник в срещата, който е детски психолог.

На срещата бяха обсъдени теми, свързани със заниманията на децата на открито, както и нови форми за обучение.

Родителите се включиха в пет работни групи, които ще работят по няколко теми: сигурност в детските градини, програми за работа с агресивни деца или деца със специални потребности, здравословно хранене, брой на децата в детските градини, иновативни програми за обучения и възпитание.

Предложения по темите на работните групи могат да се изпращат от родителите на електронната поща на дирекция "Образование" към Община Бургас, както и на заместник - кмета Йорданка Ананиева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско

Няколко ключови пътни отсечки в област Бургас ще бъдат ремонтирани преди началото на активния туристически сезон. Дейностите ще стартират след настояване от страна на народните представители от ГЕРБ, съобщиха оттам. „На територията на област Бургас преминава голяма част от туристопотока през летния сезон. Основни пътища, които са връзка към курортните..

публикувано на 26.04.24 в 17:40

Няма регистрирани случаи на птичи грип на територията на област Бургас

Няма регистрирани случаи на инфлуенца по птиците на територията на Бургаска област. Това съобщи на заседание на Областната епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните  д-р Димитър Германов. Заболяването, известно още и като птичи грип, е констатирано в страната. Изпълнителният директор на БАБХ е дал указание да..

публикувано на 26.04.24 в 17:23

Около 130 ракети са изстреляни от полигона за борба с градушките в Сливен

На всяка минута полигонът за борба с градушките в Сливенска област край село Коньово е изстрелвал по две ракети, но въпреки това градоносният облак удари селата Караново, Брястово, Баня, Червенаково и град Шивачево. Това съобщи началникът на ракетната площадка Даниела Мушкова. Днес в пострадалите села правят оглед на щетите, като на повечето места..

публикувано на 26.04.24 в 16:56

Автомобилни състезатели и любители на бързите скорости се събират с обща кауза в Бургас

Събитие, посветено на пътната безопасност, ще се проведе тази неделя в двора на бургаската професионална гимназия по транспорт.  Професионални автомобилни състезатели и притежатели на едни от най-мощните автомобили в България се обединяват за една обща кауза, а именно безопасността на пътя. Гостите на събитието, състезатели и..

публикувано на 26.04.24 в 14:51

Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа в с. Русокастро, Ливада, Желязово

Със символична първа копка днес официално бе даден старт на проекта за реконструкцията на водопроводната мрежа в с. Русокастро, Ливада, Желязово, общ. Камено. Дейностите се реализират по проект по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. Общата стойност на проекта е почти почти 3 млн лв.  Очаква се дейностите да приключат..

публикувано на 26.04.24 в 14:17
Емил Кундев

Главният счетоводител на Сливенска митрополия трябва да бъде освободен

Нередности в ревизията в поморийския манастир „Свети Георги“ откриват миряни от Сливенска епархия. Това се случва след като Светия синод представи листа с шест епископи, сред които да бъде избран нов Сливенски митрополит. Името на епископ Йеротей, игумен на поморийския манастир, не присъстваше в списъка, въпреки, че беше избран през февруари...

обновено на 26.04.24 в 14:09

Започва изграждането на светофар на ул. „Мусала“ в Поморие

Изграждането на светофар на ул. „Мусала“ в квартал „Свети Георги“ започва от днес, съобщават от Община Поморие. Дейностите налагат временна организация на движението по улицата.  Целта е чрез светофара, улицата да бъде разтоварена от тежкия трафик на автобуси, за да се възстанови нормалното двупосочно движение по нея.  Всички междуградски автобуси,..

публикувано на 26.04.24 в 13:18