Изготвят концепция на улицата на занаятите в Бургас

Идеята, улицата на занаятите да се намира в двора на Етнографския музей, каквото предложение беше направено преди месец, срещна разбиране от страна неговия директор Милен Николов, но с някои обструкции, тъй като от културното министерство имали определени изисквания относно режима на застрояване, стана ясно при обсъждането на заседанието на комисията по туризъм.

"Занаятчийски дюкяни просто в едни магазинчета набутани, без среда, мисля, че е просто безсмислено да се правят. Среда казвам, типична архитектура, възрожденска...", каза Милен Николов.

Според председателя на камарата Майа Стоянова всичко, с което разполагат, като оборудване поставено в съответната интериорна среда е достатъчно атрактивно, но:

"В крайна сметка, не мога да задължа членовете на занаятчийската камара да се превърнат в музейни експонати, защото точно това ще се получи", каза Стоянова.

За да се постигне консенсус между всички страни от администрацията, в лицето на главния архитект Веселина Илиева поискаха ясна концепция:

"Защото, в крайна сметка, в този имот, това нещо ще се случи с финансиране на общината. Тя трябва да е ясно защитена концепцията, с това какво ще се случва, как ще се упражнява тази дейност, как ще бъде контролирана. Защото занаятчиите ще плащат наем, но ще плащат наем в едни завършени обекти, които ще бъдат построени от общината, така разбирам аз, че инвестицията трябва да бъде на общината, няма да бъде тяхна", каза Веселина Илиева.

Страните стигнаха до решението на следващото заседание на комисията да разгледат концепцията, която трябва да изготви камарата на занаятчиите, за да се начертаят следващите стъпки.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължително безработните вече със специални споразумения

Сключването на споразуменията за интеграция в заетост се очаква да започне в началото на месец юни и е по препоръка на Европейския съюз. Започването на работа и след това задържането на съответната позиция е най-трудно, при хората, които са останали без работа за повече от година. Причините са най-различни, от липса на образование до загубване..

публикувано на 25.05.18 в 12:49

Арт занимания за деца тази неделя в Акве Калиде

Различни от познатите досега арт занимания за деца ще бъдат включени в изданието на "Арт-и-Факти" на 27 май в ТК "Акве Калиде". Ателиетата за малките майстори и художници ще предложат изработване на декоративни пана за детска стая с историческа флорална тематика и ще провокират детската фантазия с темата за модата в древни времена...

публикувано на 25.05.18 в 12:48

Ръст на резервациите по интернет за сезона, промоции за българи

Ръст има на индивидуалните резервации за този летен сезон, каза Диана Колчева от сдружението "Клуб на хотелиера". При груповите посещения се очакват повече туристи от Великобритания и Централна Европа. "Английски пазар, немски пазар, Полша, Унгария, Чехия,Словакия при тях се запазват стойностите от миналата година. При индивидуално..

публикувано на 25.05.18 в 12:40

Организират сценарна работилница на острова

Сценарната работилница "От Идеята до Филма" е най-новото събитие в програмата на Международен филмов фестивал Бургас'2018. Водещият български сценарист Симеон Венциславов, получил международно признание с филмите "Посоки" и "Ага", познат и от предаването "Ръкописът" по БНТ, ще разгледа в рамките на три сесии еволюцията на една идея в сюжет, превръщането..

публикувано на 25.05.18 в 09:50

Доброволци ще чистят плаж Папийско дере

Доброволци ще почистят плажа на Папийско дере между Варвара и Ахтопол. Заслуга за организацията имат екипът на плаж Велека, ветроходците от клуб „Вятър и вода“, както и кметство Ахтопол. Специално участие в почистването на Папийско дере ще имат и доброволци от Полша.  Инициативата ще стартира точно в 10 часа. Това не е първата подобна инициатива за..

публикувано на 25.05.18 в 08:53

Спад на руснаците по морето през май

Спад на пазарите с рускоговорящите гости към месец май отчитат бургаски туроператори. Между 25 - 30% по-малко туристи са посетили Черноморието от Русия, Беларус и Украйна, сочат техните данни. Причината е, че губим позицията си като дестинация и не решаваме проблеми трупани с години, поясни бургаския туроператор Иван Кирязов: "Преди нас ясно..

публикувано на 25.05.18 в 08:38

От днес влиза в сила европейският регламент за защита на личните данни

От днес влиза в сила новия европейски регламент за защита на личните данни. Той предвижда по-големи защити, но и санкции. Ще бъдат засегнати големите компании, които ще трябва да назначат отделен служител, който да се грижи за тази информация. Като цяло, за бизнеса има много неясноти около новостите и прилагането им.  Ограничават се възможностите в..

публикувано на 25.05.18 в 08:18