Изготвят концепция на улицата на занаятите в Бургас

Идеята, улицата на занаятите да се намира в двора на Етнографския музей, каквото предложение беше направено преди месец, срещна разбиране от страна неговия директор Милен Николов, но с някои обструкции, тъй като от културното министерство имали определени изисквания относно режима на застрояване, стана ясно при обсъждането на заседанието на комисията по туризъм.

"Занаятчийски дюкяни просто в едни магазинчета набутани, без среда, мисля, че е просто безсмислено да се правят. Среда казвам, типична архитектура, възрожденска...", каза Милен Николов.

Според председателя на камарата Майа Стоянова всичко, с което разполагат, като оборудване поставено в съответната интериорна среда е достатъчно атрактивно, но:

"В крайна сметка, не мога да задължа членовете на занаятчийската камара да се превърнат в музейни експонати, защото точно това ще се получи", каза Стоянова.

За да се постигне консенсус между всички страни от администрацията, в лицето на главния архитект Веселина Илиева поискаха ясна концепция:

"Защото, в крайна сметка, в този имот, това нещо ще се случи с финансиране на общината. Тя трябва да е ясно защитена концепцията, с това какво ще се случва, как ще се упражнява тази дейност, как ще бъде контролирана. Защото занаятчиите ще плащат наем, но ще плащат наем в едни завършени обекти, които ще бъдат построени от общината, така разбирам аз, че инвестицията трябва да бъде на общината, няма да бъде тяхна", каза Веселина Илиева.

Страните стигнаха до решението на следващото заседание на комисията да разгледат концепцията, която трябва да изготви камарата на занаятчиите, за да се начертаят следващите стъпки.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаските рибари с видео уроци как се мерметосват мрежи

Видеоканалът на старите рибарите от Ченгене скеле стартира с първите си седем урока, които могат да се видят на адрес:https://www.youtube.com/channel/UCl9aROF9Hr-M-hAiseTojLg. Клиповете показват какво е узукма и мерметосване, коя е подходящата мрежа за улов на калкан, лефер и сафрид. Създадена е и опция за лесно прибавяне и споделяне на видеа от..

публикувано на 21.08.18 в 16:26

"Репортер 5" на 21 август

Eто какво ще чуем в днешното издание на "Репортер 5": - В темата ни на деня днес разказваме за неволите на живеещите на бургаската улица „Левски“. Според тях, след ремонта огромните стари, зелени дървета там са премахнати, за сметка на тънки, млади фиданки, които са три пъти по-малко като бройка. - След 17 часа ще отидем и в затвора, но..

публикувано на 21.08.18 в 15:59

Жители на „Възраждане“: Бургас се превръща в бетонен град

Абсолютна лъжа е, че броят на засадените дървета отговаря на броя на премахнатите, както твърди община Бургас. В това е категорична Ваня Георгиева, която живее на ул. „Левски“. Според нея, броят на новозасадените дървета е три пъти по-малък от този преди реконструкцията на улицата. Това се доказва и с бърза проверка в google maps.  "Преди ремонта..

публикувано на 21.08.18 в 15:10

Дядо Йоаникий освети новоизградения параклис в бургаския затвор

Църковната обител, изградена в двора до централния корпус на бургаския затвор, носи името „Свети Петър и Павел“. Всички строителни работи по помещението, което преди това е било склад, са извършени от затворниците, каза директорът Бранимир Мангъров. 15 хиляди лева е отделила дирекцията по вероизповеданията за изографисването, което е било..

публикувано на 21.08.18 в 13:01
Снимка от изложбата „21 август 1968: Краят на Пражката пролет“

"Булевард Демокрация" - на 21 август

Репликата, която изрича Петър Младенов за танковете, едва ли щеше да се хареса на другарите словаци и чехи преди 50 години. Народна република България всъщо взима участие в смазването на Пражката пролет и то е „позорно“, пише в статия „Дойче Велле“. Медията пояснява, че както много други съветски войници, българите от полковете от Елхово и..

публикувано на 21.08.18 в 12:59

Община Бургас: Броят на засадените дървета по ул. „Левски“ е в равновесие с премахнатите

"Броят на засадените дървета по ул. „Левски“ е в равновесие с броя на  премахнатите."  Това е официалният отговор на община Бургас във връзка с жалба на живущите на улицата, че след ремонта на част от улицата, са засадени три пъти по-малко дървета. Според общината, предвидените места за засаждане са установени от проектантите като най-подходящи и..

публикувано на 21.08.18 в 12:54
остров Свети Кирик

Рейзи: Морското училище продължава да се руши, държавата нехае

Няма индикации държавата да прехвърли за стопанисване остров Свети Кирик на Община Созопол. Това означава, че няма надежда и да ремонтираме рушащото се Морско училище , призна пред БНР – Бургас кметът Панайот Рейзи. От години водим тази битка, но желание в лицето на Министерството на културата няма, посочи той: “Най-лошият стопанин в..

публикувано на 21.08.18 в 12:17