Деца от Средец дискутираха по важни европейски въпроси

Снимка: БНР - Бургас

Деца от Средец дискутираха върху важни европейски теми в рамките на двудневен уъркшоп, посветен на европредседателството. Общата селскостопанска политика, екологията и проектите бяха част от казусите, които младите европейци от Странджа обсъждаха.

Уъркшопът е съчетание между теория и практика и работи на принципа „учене чрез правене“. Целта ни е да популяризираме ЕС, неговата структура и българското председателство, поясни ръководителят на проекта Радина Маринчева:

“Целта ни е да се запознаят с устройството на ЕС и с една част от функционирането му и най-голямата част, която представлява общата селскостопанска политика. Но те сами, чрез казус, да достигнат до истината за това как функционира ЕС, какви решения трябва да взема и колко е важен той за самото управление на нашата страна“

В рамките на уъркшопа, децата представиха своите идеи по важни за Европа и за Средец въпроси:

„… Опазването на биологичното разнообразие, какво да направим за опазването му, как да го направим, до колко хора ще достигне информацията и, естествено, от къде ще вземем финансиране…

… Нашите въпроси са какви са типичните и традиционните ястия в нашия, Странжанския, край…

Иновационният уъркшоп е част от дейностите на Община Средец по проект „Онлайн платформа Европа е… опит, вдъхновение, идеи”. Той е финансиран по схемата „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018”.

Подробности можете да чуете в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Ямбол отбелязва своя празник

Ямбол отбелязва своя празник днес. Началото е с литургия в най-старата ямболска църква „Св. Троица“. Непосредствено след ритуала по издигане на знамената и словото на кмета, в 10.30ч започва тържествената сесия на Общински съвет – Ямбол. Тази година Голямата награда получава камерният оркестър „Дианополис”. В 12 часа в кв. “Каргон” ще започне..

публикувано на 28.05.18 в 08:45

Карнавал на биоразнообразието ще има в Морската градина

За осми път на Лятна сцена „Охлюва“ в Морската градина от 17ч ще се проведе любимият за бургаските деца Карнавал на биоразнообразието, който събира пъстри и уникални участници от детските градини и основните училища в града. Карнавалът традиционно привлича над 100 деца и техните родители и преподаватели и се превръща в истински празник на..

публикувано на 28.05.18 в 08:36

За 9 от 49 неохраняеми плажове в област Бургас ще има водно спасяване от държавата

За 9 от 49 неохраняеми плажове в област Бургас ще бъде осигурено водно спасяване от държавата. Това са „Корал“, „Иракли“, „Поморие - Север“, „Сарафово - юг“, „Атанасовска коса“, „Крайморие - юг“, „Росенец - изток“, Шофьорския плаж и „Резово“. Средствата не стигат, за да покрием всички неохраняеми, затова осигуряваме спасители за..

публикувано на 28.05.18 в 08:18

Бургас е домакин на Хакатона „Цифровият град и аз"

Бургас ще бъде домакин на Хакатона "Цифровият град и аз", който ще се проведе днес и утре в атриума на Бургаски свободен университет. ИТ състезанието е под патронажа на Комисаря по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел. Темата е в синхрон със срещата на Комитета на регионите на Европейския съюз в Бургас на 29 май и със..

публикувано на 28.05.18 в 07:32

Созопол ще стане още по-атрактивен, ако се довършат крепостните стени, смята Божидар Димитров

Трябва да се осигури финансиране за възстановяване на крепостните стени на Созопол. Това коментира пред БНР- Бургас историкът Божидар Димитров. Това бе извършено наполовина, по програмата Виа Понтика, а ако се довърши, ще превърне града в още по-голяма туристическа атракция, добави той. Димитров допълни, че очаква находки и от островите Свети Иван и Свети..

публикувано на 27.05.18 в 15:08

Повече от две хиляди работни места по Южното ни Черноморие остават незаети

Две хиляди и седемстотин незаети свободни работни места има в   сферата на туризма по Южното ни Черноморие,  съобщиха от бюрото по труда в Бургас. Най-търсените длъжности обобщи Пенка Кирилова, директор на Агенцията по заетостта в Бургас. " Най-много работни места на първичния пазар през месеца, са обявени в отраслите хотелиерство и..

публикувано на 27.05.18 в 08:39

Част от Българово без вода

Тежка авария остави западната част на Българово без вода.Тя е станала днес на ул. "Вапцаров", съобщават от кметството.  Спряно е   водоподаването. Работи се за  отстраняване на повредата.

публикувано на 26.05.18 в 14:55