Деца от Средец дискутираха по важни европейски въпроси

6
Снимка: БНР - Бургас

Деца от Средец дискутираха върху важни европейски теми в рамките на двудневен уъркшоп, посветен на европредседателството. Общата селскостопанска политика, екологията и проектите бяха част от казусите, които младите европейци от Странджа обсъждаха.

Уъркшопът е съчетание между теория и практика и работи на принципа „учене чрез правене“. Целта ни е да популяризираме ЕС, неговата структура и българското председателство, поясни ръководителят на проекта Радина Маринчева:

“Целта ни е да се запознаят с устройството на ЕС и с една част от функционирането му и най-голямата част, която представлява общата селскостопанска политика. Но те сами, чрез казус, да достигнат до истината за това как функционира ЕС, какви решения трябва да взема и колко е важен той за самото управление на нашата страна“

В рамките на уъркшопа, децата представиха своите идеи по важни за Европа и за Средец въпроси:

„… Опазването на биологичното разнообразие, какво да направим за опазването му, как да го направим, до колко хора ще достигне информацията и, естествено, от къде ще вземем финансиране…

… Нашите въпроси са какви са типичните и традиционните ястия в нашия, Странжанския, край…

Иновационният уъркшоп е част от дейностите на Община Средец по проект „Онлайн платформа Европа е… опит, вдъхновение, идеи”. Той е финансиран по схемата „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018”.

Подробности можете да чуете в звуковия файл:Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Бургас предлага нова визия за ул. "Алеко Константинов"

Община Бургас финансира със свои средства изработването на проект за пълно преобразяване на ул. "Алеко Константинов" в централна градска част. Обектът е заложен в капиталовата програма на новия бюджет за 2019 г., който очаква одобрението на местния парламент в края на януари. Преди да се случи практическата реализация на проекта, бургазлии имат..

публикувано на 17.01.19 в 17:55

Проверяват сигнал за незаконни каравани на къмпинг „Смокиня“

Бургаската екоинспекция проверява сигнал за 3 незаконни каравани. Те се намират върху пясъчни дюни в частен имот на къмпинг „Смокиня“ . Сигналът е подаден от собственика на имота, поясни директорът на РИОСВ - Бургас Тонка Атанасова. „Ние знаем единствено собствеността на имота, но не знаем собствеността на караваните. Ще изискаме от..

публикувано на 17.01.19 в 17:18

141 години от Освобождението на Сливен

Сливен днес отбелязва 141 години от освобождението на града от османско владичество. На мястото, където са посрещнати първите освободителни войски - площад „17-ти януари“, в най-стария квартал на града „Клуцохор“ Сливенския митрополит Иоаникий отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен към освободителите. Десетки..

публикувано на 17.01.19 в 15:25

И Ямболска област обяви грипна епидемия

Грипна епидемия е обявена от днес в Ямболска област. Учебните занятия се преустановяват от 18 до 23 януари включително. Заболеваемостта в региона достигна 328 болни на 10 000 души, съобщи директорът на РЗИ Ямбол д-р Лиляна Генчева, след заседанието на комисията за борба с грипа. " Има много болни, чакат пред кабинетите.Най- засегнати са децата от..

публикувано на 17.01.19 в 15:17

" Булевард Демокрация" на 17-ти януари

В Булевард "Демокрация "днес: Приемливо ли е предложението за увеличението на данъка на колите на общинската администрация , позиция на съветниците Бойчо Георгиев и д-р  Георги Митев. Кой търговец и как трябва да подмени софтуера на касовия си апарат до края на март, информация от бургаската агенция по приходите. След като отхвърлиха..

публикувано на 17.01.19 в 14:47
интернет

Единствено зимните гуми са подходящи при ниски температури

При ниски температури, автомобилите трябва да са със зимни гуми, въпреки, че няма сняг. Това каза автомобилният инструктор Георги Тимнев. Той не препоръчва използването на всесезонни гуми. "Зимните гуми съдържат повече суров каучук и издържат на по-ниски температури и запазват своите характеристики.  Докато за лятото е спестен този каучук и има..

публикувано на 17.01.19 в 13:37

НАП: Всеки търговец да провери дали касовият му апарат отговаря на изискванията или трябва да го смени

446 са подадените декларации от началото на данъчно-осигурителната кампания. 257 от тях са по интернет, а 180 са с персонален идентификационен код. Данните изнесе Сияна Димитрова директор дирекция "Обслужване" към НАП - Бургас. Ведомството в града e създало нужната организация и за тези, които искат да подадат декларациите си на място. Могат да платят..

публикувано на 17.01.19 в 13:34