Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приложението "Син кит" открито в телефон на ученик от ОУ"Св.Климент Охридски" не е на смъртоносната игра, добила популярност сред децата

Изключително бързо са реагирали преподаватели и директорът на училище „Климент Охридски“  в Бургас след като ученик алармира за приложение “Син кит“ в телефона му, и настоятелно иска да бъде инсталирано в устройството. Оказва се, че опасната игра, превърнала се в смъртоносна за десетки деца по света, не е същата, като намерената в телефона на 11-годишният ученик. 

Разрешение за инсталиране на играта „Син кит“ е поискало приложение в телефона на ученик от бургаското училище  „Климент Охридски“. То от своя страна веднага алармира своя преподавател в момента, когато вижда това, коментира за БНР Бургас директорът на учебното заведение Юлия Пенева:

„Родителите дойдоха и показаха, че това е едно приложение в телефона, което няма нищо общо с другата разпространена игра „Син кит“. Учителката на детето не е отваряла телефона, защото имаме практика преди часовете  да се събират телефоните на всички ученици, а след това като приключат си ги взимат. Моментално е започнала разговор с учениците, впоследствие разбира, че те са влизали и в най-различни забранени за  тяхната възраст сайтове и са много неконтролирани  от родителите. Много често се обръщаме по различни сигнали към родителите, като употребата на енергийните напитки, тютюнопушенето, за защита на лични данни. Отправяме и призив към родителите, че в интернет има опасни игри като "Син кит" и други, че сме получили информация от страна на ученици, независимо, че са на 10-11 години. Голяма част от тях имат и профили във фейсбук, като при регистрацията са вписали, че са над 24 години. Поради тази причина имаме и информация и телефони на  РУО, на нашата страница на училището, където могат да се подават такива сигнали..."

Както и какво приложение да използват родителите, за да контролират своите деца, посочи още Юлия Пенева:

"Но от това, което колежката чува, защото тя излиза от час наистина много притеснена отправям едно обръщение към всички родители, в крайна сметка ние в училището като институция и конкретно преподавателите, няма как да отменим една част от задълженията на родителите към децата. Родителите трябва да знаят, че всички мрежи помагат, но понякога са и опасни.  В тази връзка ние продължаваме нашата превантивна работа с децата, със специалисти в "Час на класа" и  с полиция, защото те са по-навътре в тази материя и могат на учениците да обяснят как да използват и телефоните и останалите устройства у дома безопасно."

Изключително професионално и адекватно е реагирало ръководството на училището, коментира и директорът на Регионалното управление на образованието – Виолета Илиева:
"Още когато детето е сигнализирало, че в неговия телефон се е появила покана за инсталиране на това приложение, директорът е мобилизирал целия ресурс на педагогическата колегия, информирали са всички родители на страницата на училището в социалната мрежа "Фейсбук" да предприемат предпазните мерки, които всеки един директор да запознае на родителска среща, самите родители да бъдат партньори и да бъдат активни в проследяването на контактите и потребителските посещения по сайтове в интернет на своите деца."

Чуйте звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оркестър "Канарите" ще свири на Гергьовден в Камено

На 6 май Камено чества името на своя покровител Св. Георги, който е и  патрон на православния храм в града. Музикален концерт, танцови  изпълнения, анимация и базар с местни продукти ще допринесат за доброто  настроение на централния площад. Празничният ден ще започне в 9 часа  с тържествена литургия в църквата "Св. Георги Победоносец"...

публикувано на 01.05.24 в 16:29

"Булевард Демокрация" на 1 май:

Не знам за Вас, но аз съм от онова поколение, на което му цитираха непрекъснато пословици и поговорки докато растеше, че „Трудът краси човека, мързелът го грози“, „Който не работи - не трябва да яде“, а днес ги чуваме в преработен вариант, защото се оказва, че трудът не бил чак толкова голяма добродетел, защото работливите ги натоварвали с още..

публикувано на 01.05.24 в 14:22

Очакват 10 млн лева за подмяна на ВиК мрежата в Мамарчево и Малко Шарково

В крайграничната община Болярово очакват 10 млн. лева от държавния бюджет за реализация на проектите, одобрени за финансиране в края на миналата година. Със средствата ще бъде ремонтирана водопроводната мрежа в две села с остаряла и крайно амортизирана ВиК система.   Средствата са предназначени  за основен ремонт на водопроводната мрежа в селата..

публикувано на 01.05.24 в 13:41

Обходният път за кв. Василико отново е отворен

Обходният път към кв. Василико в Царево отново е отворен, съобщават от община Царево. По него обаче могат да преминават само автомобили до 3,5 тона.  Заради обилните валежи и повишаването на река Черна вчера движението по моста към квартала бе преустановено.  След почистването през изминалата нощ с багери оттичането на водата и преминаването по..

публикувано на 01.05.24 в 11:44

Великденски пакети получиха 230 потребители на социални услуги в община Болярово

Ръководството на община Болярово отново се погрижи всички близо 230 потребители в десетте социални услуги да почувстват топлината на предстоящия празник Възкресение Христово. На 30 април бяха раздадени от името на общинската администрация пакети с козунак, великденски яйца и сувенири за потребителите на защитените жилища в Болярово и Малко..

публикувано на 01.05.24 в 11:36

Иван Костадинов, КТ "Подкрепа": Защита на работещите е целта на усилията ни в синдиката

Има напредък в спазването на правата на работещите у нас, но има и съществени пропуски в прилагането на трудовото законодателство. Това коментира председателят на КТ "Подкрепа" в Бургас Иван Костадинов. Защитата на работещите е целта на нашите усилия в синдиката, посочи той. „Предстои туристическият сезон, а туризмът е един от..

публикувано на 01.05.24 в 09:20

Безплатна синя и зелена зона в Бургас за празниците

Зелената зона няма да бъде активна през предстоящите празнични дни, съобщават от Община Бургас. Тя ще стане отново платена на 7 май, вторник. Работното й време е непроменено – от понеделник до неделя (включително), от 11:00 до 20:00 ч. За целия период от 07.05.2024 г. до 30.09.2024 г. безплатно ще се осъществява престоят на автомобили само на..

обновено на 01.05.24 в 09:17