За и против премахването на рекламни чадъри и тенти в центъра на Бургас

Нова визия на територията, заключена между улиците “Богориди“,  “Александровска“, площадите  “Тройката“, “Св.Св. Кирил и Методий“, “Царица Йоана“ и ул.“Ал. Батенберг“, е амбицията на общинската администрация. В  изготвена докладна записка тя  се е съобразила с отправени към нея предложения от организации, свързани с външната реклама, какъв да бъде обликът на заведенията и съоръженията около тях.  Промените в Наредбата за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементите на градско обзавеждане се отнася както към разположението на маси и отстоянията от пешеходните зони, така и за чадъри и тенти. Те, според текстовете, трябва да са в цветовата гама от бяло до светла охра и задължително без рекламни надписи. За територията на Приморски парк и Парк "Езеро" цветовете са от бяло до светло зелено и отново  без рекламни надписи. Именно в тази част  се породиха спорове.
В някои от комисиите по време на обсъжданията се включи Милчо Добрев от „Бургаска Асоциация за външна реклама“. Той  влезе в пререкания с част  от общинските съветници и подчерта, че текстовете трябва да се прецизират, тъй като влизат в конфликт  с други  наредби. Добрев  държи  определението без рекламни надписи да се  конкретизира  и замени с "без рекламни чадъри и тенти", въпреки това подчерта ,че от години той   и организацията  се опитват да въведат промени :
"От две години и половина се позволява от общината да се заобикалят забранителни текстове от наредба "Реклама". Според тази наредба е абсолютно забранено да има реклама, рекламни съоръжения, рекламни тенти и рекламни чадъри в централната градска част. Това е и причината да няма билбордове в ЦГЧ. Според наредбата за преместваемите обекти е забранено да носят реклама. Всички тези наредби се прилагат почти 11 години. Кметовете по кметствата намериха начин да заобиколят забранителните текстове, под различен предтекст..." 
Под формата на слънцезащитни средства се вкарват  рекламни съоржения на корпоративни фирми, обясни Добрев :
"За тези чадъри те не плащат, за 1 кв.м. на билборд ние плащаме 20 лева. Билбордът е 12 кв.м.Чадърът е 9 кв.м. и той носи цялата реклама. Който иска да има такъв чадър, трябва да се плаща на общината. По "Александровска"  и "Богориди" има забрана,  по наредбите на не се плаща, но не защото няма чадъри, а защото е забранена рекламата, и те не си плащат..."
Очаквайте  в предаването „Булеврад Демокрация“ този следобед  след 13 часа още гледни точки по темата.
Чуйте звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Петков: Доброволци има БЧК, а не Гражданска защита, виновен е Цветанов

Необходимо е да се предприемат незабавни мерки за възстановяване на звената на Гражданска защита и да има кадрово обезпечаване. Още преди година от ПП АБВ излязохме със становище, веднага след наводненията във Варна и Мизия. Това коментира в Бургас председателят на партията Румен Петков. Мазутният разлив край Созопол е доказателство, че  липсва..

публикувано на 18.08.18 в 15:21

Драстични нарушения са открити на някои от плажовете по Южното Черноморие

Има 10 плажа, които, ако не изпълнят предписанията и съответно наложените неустойки, след края на този туристически сезон концесиите ще бъдат прекратени. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на проверка на плаж Слънчев бряг – Централен   Това на първо място е Созопол - Буджака, посочи тя. " Там има липса на спасители,..

публикувано на 18.08.18 в 13:56

15 двойки сключват брак в Бургас на специалната дата, съчетаваща три осмици

Бум на сватби, провокиран от специалната дата, която съчетава три осмици 18.08.2018-та година. Подредбата на числата символизира материално благополучие. 15 двойки ще сключат брак в Бургас днес. Очаквахме такъв интерес и той се оправда, каза Магдалена Карастоянова от Обредния комплекс в морския град. " Нормално е бройката да е повече,..

публикувано на 18.08.18 в 09:34

Близо 3000 души се очакват на честванията в историческата местност Петрова нива

С възпоменателна церемония в историческата местност Петрова нива ще бъде отбелязана 115 годишнината от Илинденско Преображенското въстание. На възпоменателното тържество ще присъства президента Румен Радев. Близо 3 хиляди души се очаква да се включат в честванията тази година. За пърив път през 1926г.в местността Петрова нива се събират наследници на..

публикувано на 18.08.18 в 08:29

Законът за Черноморското крайбрежие ще подпомогне осигуряването на достъпна среда

Промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие   ще регламентират строги санкции за наематели и концесионери, които не осигуряват  пълноценен достъп на  хората с увреждания. Министър Николина Ангелкова отбеляза: Специални колички за морето има на плаж Слънчев бряг Юг, един от малкото плажове, където най-пълноценно..

публикувано на 17.08.18 в 18:23

Произведения на Петя Дубарова и Христо Фотев ще бъдат изучавани по литература

Бургаските поети Христо Фотев и Петя Дубарова ще влязат в учебниците по български език и литература за XII клас от 2021-2022 г. Това стана възможно, след като новите учебни програми за XI и XII клас бяха утвърдени със заповед на министъра на образованието. Творчеството на бургаските колоси в поезията ще бъде изучавано от учениците чрез произведенията -..

публикувано на 17.08.18 в 17:42

"Репортер 5" на 17 август

Започва след броени минути петъчното предаване "Репортер 5" , с по-важното от деня до момента. Автомобилна администрация си има нов изпълнителен директор от днес. Това е Бойко Рановски, който от март 2015 г. е бил началник на отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция  „Национална полиция“ – МВР.  Рановски наследи на поста Красимир Сребров,..

публикувано на 17.08.18 в 16:02