За и против премахването на рекламни чадъри и тенти в центъра на Бургас

Нова визия на територията, заключена между улиците “Богориди“,  “Александровска“, площадите  “Тройката“, “Св.Св. Кирил и Методий“, “Царица Йоана“ и ул.“Ал. Батенберг“, е амбицията на общинската администрация. В  изготвена докладна записка тя  се е съобразила с отправени към нея предложения от организации, свързани с външната реклама, какъв да бъде обликът на заведенията и съоръженията около тях.  Промените в Наредбата за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементите на градско обзавеждане се отнася както към разположението на маси и отстоянията от пешеходните зони, така и за чадъри и тенти. Те, според текстовете, трябва да са в цветовата гама от бяло до светла охра и задължително без рекламни надписи. За територията на Приморски парк и Парк "Езеро" цветовете са от бяло до светло зелено и отново  без рекламни надписи. Именно в тази част  се породиха спорове.
В някои от комисиите по време на обсъжданията се включи Милчо Добрев от „Бургаска Асоциация за външна реклама“. Той  влезе в пререкания с част  от общинските съветници и подчерта, че текстовете трябва да се прецизират, тъй като влизат в конфликт  с други  наредби. Добрев  държи  определението без рекламни надписи да се  конкретизира  и замени с "без рекламни чадъри и тенти", въпреки това подчерта ,че от години той   и организацията  се опитват да въведат промени :
"От две години и половина се позволява от общината да се заобикалят забранителни текстове от наредба "Реклама". Според тази наредба е абсолютно забранено да има реклама, рекламни съоръжения, рекламни тенти и рекламни чадъри в централната градска част. Това е и причината да няма билбордове в ЦГЧ. Според наредбата за преместваемите обекти е забранено да носят реклама. Всички тези наредби се прилагат почти 11 години. Кметовете по кметствата намериха начин да заобиколят забранителните текстове, под различен предтекст..." 
Под формата на слънцезащитни средства се вкарват  рекламни съоржения на корпоративни фирми, обясни Добрев :
"За тези чадъри те не плащат, за 1 кв.м. на билборд ние плащаме 20 лева. Билбордът е 12 кв.м.Чадърът е 9 кв.м. и той носи цялата реклама. Който иска да има такъв чадър, трябва да се плаща на общината. По "Александровска"  и "Богориди" има забрана,  по наредбите на не се плаща, но не защото няма чадъри, а защото е забранена рекламата, и те не си плащат..."
Очаквайте  в предаването „Булеврад Демокрация“ този следобед  след 13 часа още гледни точки по темата.
Чуйте звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Зелени Балкани": Островът в Поморие струва три пъти по-малко

Изкуствено създадения остров в Поморие не струва 680 000 лв, а три пъти по-малко. Това отговори Димитър Попов от „Зелени Балкани“ във връзка с обвиненията за нецелесъобразно усвояване на държавни и европейски средства . Нападките идват от Национална асоциация „Българско Черноморие“.  Проверка на Министерството на околната среда и водите показала, че..

публикувано на 22.05.18 в 12:54

Заради катастрофа е ограничено движението в част от пътя Каблешково-Лъка

В едната лента се осъществява движението в част от пътя Каблешково - Лъка, съобщават от Пътната агенция. Причината е пътен инцидент. Катастрофата е станала преди разклона за Каменар, информираха слушатели на БНР - Бургас.

публикувано на 22.05.18 в 11:57

"Българско Черноморие": Изкуственият остров в Поморие е нефункционален

Островът в Поморийското езеро се превърна в ябълката на раздора след като от Асоциация "Българско Черноморие" заявиха, че той е нефункционален и поискаха проверка на Министерството на околната среда и водите.  Според тях, той не се използва от птиците за гнездене, каквато трябва да е функцията му.  От там твърдят, че се правят опити изкуствено..

публикувано на 22.05.18 в 08:29

Готов е проектът за общински къмпинг в Поморие

Първият по рода си общински къмпинг за кемпери и каравани ще бъде изграден в Поморие, по идея на кмета Иван Алексиев. Отреденото място е едно от най-живописните и апетитни за инвестиции места в Поморие – местност „Косата”, между Черно море и Поморийското солено езеро и в близост до бившия Военен санаториум. Вече е готов идейният проект за..

публикувано на 21.05.18 в 17:14

Близо 7 000 деца ще участват в шествието за 24 май в Бургас

Близо 7 000 деца от 28 детски градини и 36 училища ще участват в бургаското шествие за 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Стартът е в 10.30 часа от площад “Тройката”. Шествието ще мине по главната улица “Александровска” и обновената “Богориди”, която ще бъде почистена и измита за масовото събитие...

публикувано на 21.05.18 в 16:39

Гимназията по програмиране в Бургас търси административни кадри

Нови работни места обявява Гимназията по програмиране в Бургас. Учебното заведение търси кадри за позициите - Завеждащ административна служба (специалист по ТРЗ), секретар и домакин, съобщават от Община Бургас. Документите, които кандидатите трябва да представят и за трите позиции са: заявление до Директора, професионална автобиография,..

публикувано на 21.05.18 в 16:34

Приключва почистването на канала на Атанасовското езеро, възстановяват диги в северната му част

Приключва почистването на обходния канал на Атанасовското езеро, което е част от проекта „Солта на живота“. Премахната е утайката в 23 километровия ров, който осигурява връзката на лагуната с морето, това съобщи Радостина Ценова от БФБ, по време на заседанието на Обществения съвет за езерото. То се проведе в експозиционен център „Флора“ в..

публикувано на 21.05.18 в 16:17