За и против премахването на рекламни чадъри и тенти в центъра на Бургас

Нова визия на територията, заключена между улиците “Богориди“,  “Александровска“, площадите  “Тройката“, “Св.Св. Кирил и Методий“, “Царица Йоана“ и ул.“Ал. Батенберг“, е амбицията на общинската администрация. В  изготвена докладна записка тя  се е съобразила с отправени към нея предложения от организации, свързани с външната реклама, какъв да бъде обликът на заведенията и съоръженията около тях.  Промените в Наредбата за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементите на градско обзавеждане се отнася както към разположението на маси и отстоянията от пешеходните зони, така и за чадъри и тенти. Те, според текстовете, трябва да са в цветовата гама от бяло до светла охра и задължително без рекламни надписи. За територията на Приморски парк и Парк "Езеро" цветовете са от бяло до светло зелено и отново  без рекламни надписи. Именно в тази част  се породиха спорове.
В някои от комисиите по време на обсъжданията се включи Милчо Добрев от „Бургаска Асоциация за външна реклама“. Той  влезе в пререкания с част  от общинските съветници и подчерта, че текстовете трябва да се прецизират, тъй като влизат в конфликт  с други  наредби. Добрев  държи  определението без рекламни надписи да се  конкретизира  и замени с "без рекламни чадъри и тенти", въпреки това подчерта ,че от години той   и организацията  се опитват да въведат промени :
"От две години и половина се позволява от общината да се заобикалят забранителни текстове от наредба "Реклама". Според тази наредба е абсолютно забранено да има реклама, рекламни съоръжения, рекламни тенти и рекламни чадъри в централната градска част. Това е и причината да няма билбордове в ЦГЧ. Според наредбата за преместваемите обекти е забранено да носят реклама. Всички тези наредби се прилагат почти 11 години. Кметовете по кметствата намериха начин да заобиколят забранителните текстове, под различен предтекст..." 
Под формата на слънцезащитни средства се вкарват  рекламни съоржения на корпоративни фирми, обясни Добрев :
"За тези чадъри те не плащат, за 1 кв.м. на билборд ние плащаме 20 лева. Билбордът е 12 кв.м.Чадърът е 9 кв.м. и той носи цялата реклама. Който иска да има такъв чадър, трябва да се плаща на общината. По "Александровска"  и "Богориди" има забрана,  по наредбите на не се плаща, но не защото няма чадъри, а защото е забранена рекламата, и те не си плащат..."
Очаквайте  в предаването „Булеврад Демокрация“ този следобед  след 13 часа още гледни точки по темата.
Чуйте звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

На 23 януари започва раздаването на храни на социално слаби граждани в община Несебър

В складовата база на общинската организация на БЧК-Несебър вече са доставени и разтоварени 12 396 кг хранителни продукти от интервенционните помощи на Европейския съюз. Те ще бъдат разпределени между 515 жители на община Несебър по предварително подготвен списък. Пакетите съдържат 16 вида храни, като продуктите се определят по препоръка на..

обновено на 20.01.19 в 11:15

НАП: 22,40 лв. месечно дължат безработните за здравни вноски

Увеличена е задължителната здравна месечна вноска, която трябва да внасят в националната агенция по приходите трайно безработните и самоосигуряващите се лица. Тя е 22,40 лв, с 2 лева повече от миналата година, тъй като беше увеличен минималният осигурителен доход за 2019 г. "Срокът за плащане е до 25 число на следващия месец",  посочи Сияна Димитрова..

публикувано на 20.01.19 в 10:39

Близо 5 млн. лева са нужни за ремонт на болницата в Ямбол

Около 5 млн. лева са необходими за ремонт на сградния фонд  и прилежащата инфраструктура на ямболската областна болница в момента. Същевременно повече от 40 години в града се строи Нова болница, но никой не се ангажира със срок за нейното довършване. Ямболската многопрофилна болница е единствената в страната от павилионен тип и разполага..

публикувано на 20.01.19 в 07:47

Укрепват свлачище в местността „Алепу“

Брегоукрепителни дейности се извършват в района на плажа в местността „Алепу“край Созопол. Предвижда се след това там да бъдат изградени ваканционни селища на площ около 20 дка. Според РИОСВ - Бургас дейностите са законни.  Бъдещите два комплекса ще се намират на 500 метра от природната забележителност „Блато Алепу“. Възложителите на проекта за..

публикувано на 19.01.19 в 13:55

Евродепутатът Момчил Неков :Нов референдум за Брекзит е необходим, но организирането му ще отнеме много време

На 21-ви  януари се очаква премиерът Тереза Мей да внесе за обсъждане в парламента т.нар. „План Б“ за напускане на Евросъюза. Той ще бъде разгледан и гласуван на 29-ти  януари. Темата и събитията във Великобритания предизвикаха реакции в цяла Европа. Дотук се стигна след един референдум, в който основен похват за формиране на мнение бе дезинформацията...

публикувано на 19.01.19 в 10:58

Община Сливен изгражда два нови социални центъра

Общината започва изграждането на два нови центъра за предоставяне на услуги за подкрепа в общността и в семейна среда. Те ще се намират в сградата на бившето Начално училище „Хаджи Димитър“ в кв. „Клуцохор“. „Създаването на тези центрове ще бъде продължение на политиката ни за осигуряване на качествени социални услуги на хората в нужда и..

публикувано на 19.01.19 в 09:47
снимката е илюстративна

Спорове сред общинските съветници дали да има обемен надпис "Аз обичам Бургас" (ОБНОВЕНА)

Предложението, да бъдат поставени на централни места в града, две пана, тип букви, които изписват името на Бургас, предизвика спорове сред бургаските общински съветници. Неяснотата около финансирането и въпросът може ли атракцията да бъде на латиница, ще доведе до промяна на идеята. Антон Берданков и Георги Кузманов са вносителите. Според..

обновено на 18.01.19 в 18:13