За и против премахването на рекламни чадъри и тенти в центъра на Бургас

Нова визия на територията, заключена между улиците “Богориди“,  “Александровска“, площадите  “Тройката“, “Св.Св. Кирил и Методий“, “Царица Йоана“ и ул.“Ал. Батенберг“, е амбицията на общинската администрация. В  изготвена докладна записка тя  се е съобразила с отправени към нея предложения от организации, свързани с външната реклама, какъв да бъде обликът на заведенията и съоръженията около тях.  Промените в Наредбата за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементите на градско обзавеждане се отнася както към разположението на маси и отстоянията от пешеходните зони, така и за чадъри и тенти. Те, според текстовете, трябва да са в цветовата гама от бяло до светла охра и задължително без рекламни надписи. За територията на Приморски парк и Парк "Езеро" цветовете са от бяло до светло зелено и отново  без рекламни надписи. Именно в тази част  се породиха спорове.
В някои от комисиите по време на обсъжданията се включи Милчо Добрев от „Бургаска Асоциация за външна реклама“. Той  влезе в пререкания с част  от общинските съветници и подчерта, че текстовете трябва да се прецизират, тъй като влизат в конфликт  с други  наредби. Добрев  държи  определението без рекламни надписи да се  конкретизира  и замени с "без рекламни чадъри и тенти", въпреки това подчерта ,че от години той   и организацията  се опитват да въведат промени :
"От две години и половина се позволява от общината да се заобикалят забранителни текстове от наредба "Реклама". Според тази наредба е абсолютно забранено да има реклама, рекламни съоръжения, рекламни тенти и рекламни чадъри в централната градска част. Това е и причината да няма билбордове в ЦГЧ. Според наредбата за преместваемите обекти е забранено да носят реклама. Всички тези наредби се прилагат почти 11 години. Кметовете по кметствата намериха начин да заобиколят забранителните текстове, под различен предтекст..." 
Под формата на слънцезащитни средства се вкарват  рекламни съоржения на корпоративни фирми, обясни Добрев :
"За тези чадъри те не плащат, за 1 кв.м. на билборд ние плащаме 20 лева. Билбордът е 12 кв.м.Чадърът е 9 кв.м. и той носи цялата реклама. Който иска да има такъв чадър, трябва да се плаща на общината. По "Александровска"  и "Богориди" има забрана,  по наредбите на не се плаща, но не защото няма чадъри, а защото е забранена рекламата, и те не си плащат..."
Очаквайте  в предаването „Булеврад Демокрация“ този следобед  след 13 часа още гледни точки по темата.
Чуйте звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

2,2 млн.евро ще получи Бургаска област за възстановяване на инфраструктурата след наводненията преди година

Комисарят по регионална политика Корина Крецу  информира днес, че  Бургаска област ще получи над 2,2 млн. евро за преодоляване на щетите от природните бедствия в периода 25-30 октомври 2017 г.  „Помощта е получила одобрението на Европейската комисия и след дълга процедура по промяна на бюджета на ЕК днес се получи финалното одобрение на средствата и..

публикувано на 18.10.18 в 17:35

Известни специалисти от "Пирогов" ще преглеждат безплатно бургаски деца

Безплатни прегледи на деца ще извършат едни от най-известните  лекари на болница "Пирогов"  в Бургас. Те са част от национална кампания, която ще се проведе в града на 27 октомври. Инициативата   се организира  за първи път в Бургас, след като вече е обиколила 9 града за пет години. Прегледани  са били повече от 7 хиляди деца,  обясни д-р Асен..

обновено на 18.10.18 в 15:21

"Булевард Демокрация" - на 18 октомври

„Снимам фотосесисия с 25 МИС-ки от цял свят, пише един човек във Фейсбук. Тегави 4-5 часа до късно през нощта. Съответно в края на сесията терена е пълен дизастър (катастрофа) от боклуци от храна, чаши, дрехи и разхвърляни обувки с токчета. Последна снимаме Miss Japan (Мис Япония). След края на снимките, докато се усетим япончето минало..

публикувано на 18.10.18 в 14:56

24 младежи с увреждания проведоха танцтерапия и научиха повече за правата си по проект

Занимания по танц терапия и обучение по граждански права и отговорности за хората с увреждания са осъществени по проект „Граждани на България – граждани на Европа“ реализиран от „Социален център – Бургас. Резултатите от него бяха представени на кръгла маса днес. В проекта са участваха 24 лица със специфични потребности и той беше..

публикувано на 18.10.18 в 14:26

Актуализират наема на "Бургасбус"

„Бургасбус“ иска да се намали месечния наем, който плащат за 67-те автобуса на Община Бургас по проекта за Интегриран градски транспорт. Предложението е наемът, който в момента е над 124 хил. лева без ДДС, да се намали с около 20%, посочи Ивелина Стратева, директор дирекция "Икономика и стопански дейности" в общината. „ Към датата на..

публикувано на 18.10.18 в 13:40
Граждански протест в Бургас срещу лошото качество на въздуха в града - март, 2018

Община Бургас с проект за подобряване качеството на въздуха в Долно Езерово

80 домакинства от кв. "Долно Езерово" могат да получат печки за отопление с алтернативно гориво ако Общинският съвет разреши на общината да кандидатства по проект за подобряване качеството на въздуха. Долно Езерово е избран за реализация на проекта съвсем не случайно, тъй като там качеството на въздуха е силно влошено, а една от причините е..

публикувано на 18.10.18 в 12:32

Д-р Мария Никова е носител на наградата „Милосърдие“ за 2018 година

Носителят на наградата „Милосърдие 2018“ е доктор Мария Никова. Отличието се връчва от Община Сливен на изявена личност в областта на здравеопазването и социалната политика.  Д-р Мария Никова е лекар по дентална медицина .  Работила е като ординатор в терапевтично отделение при Районна стоматологична поликлиника . Участва в Международен..

публикувано на 18.10.18 в 12:27