На Акве Калиде учат малчуганите как да си правят тракийски татуси от къна

Чрез различни активности най-малките посетители на туристически комплекс "Акве Калиде" всяка неделя ще се запознават с различно изкуство в рамките на инициативата Арт-И-Факти. В неделя от 11:00 до 13:00 ч. децата ще могат да видят и научат какви татуировки са били на мода по времето на траките. Малчуганите ще могат сами да декорират ръцете си в тракийски стил с къна. Децата ще се запознаят и с традиционни техники за плетене на изделия от ракита. Те не само ще могат да си изплетат украса за бутилка, но и да си налеят минерална вода от "извора".

Арт-И-Факти се организира на открито, в градината на туристически комплекс "Акве Калиде". Таксата е  3 лв. за едно и 4 лв. за две занимания и включва  посещение на музея и 3D мапинг.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Морската вода по южното крайбрежие е чиста

Всички заведения на северния плаж в курорта Слънчев бряг са заустени в канализационната система. Няма нерегламентирано изхвърляне на отпадни води в морето. Това показа проверка извършена днес на ивицата от министъра на туризма Николина Ангелкова, представители на министерството на околната среда и водите и регионалната здравна инспекция в..

публикувано на 19.07.18 в 17:36

"Онкоболни и приятели" събраха близо 5 000 лева от плувния маратон в събота

4 924 лева е събраната сума от плувния маратон и благотворителния концерт, които проведоха от сдружение „Онкоболни и приятели“ в събота - 14 юли. Средствата ще бъдат използвани за дейностите, свързани със социалната рехабилитация на хора с онкологични заболявания и благодарят на дарителите, съобщават от организацията. Благотворителният..

публикувано на 19.07.18 в 17:28

"Репортер 5" на 19 юли

Става все по-дъждовно, по-бездимно и по-безалкохолно, след като синоптиците ни радват всеки изминал ден с все по-обилна дъждовна прогноза, дори и през следващата седмица. В парламента издействаха по-скъпи бездимни – разбирайте електронни цигари, а на всичкото отгоре и на наливната бира ѝ измислиха ново облагане, а доходите ни са си все така ниски,..

публикувано на 19.07.18 в 15:55

В Ахтопол гюзлемето измести баничката като любима закуска

С Ахтопол започна лятното турне на БНР Бургас, екипът ни бе в черноморското градче, за да излъчва на живо. Освен с фара си Ахтопол е известен и с гюзлемето, което се продава на много места в града. Казват, че най-хубавото е до гарата. Правят го Камен Каменов и семейството му. „ Гюзлемето е двойна баница печена на сач. Преводът е нещо..

публикувано на 19.07.18 в 14:52

Локализирано е вторично огнище на чума край Болярово

Има вторично огнище на чума по дребните преживни животни в стадо край град Болярово, съобщиха от БАБХ. Разпоредено е да се локализира заразата. Определени са 3-километрова предпазна и 10-километрова наблюдавана зони, обхващащи селата Вълчи извор, Ружица, Малко Шарково, Воден, Шарково, Мамарчево, Ситово, Лалково, Славейково, Златиница, Дъбово,..

публикувано на 19.07.18 в 14:13

Няма интерес към професията пилот на самолет

Няма интерес към професията пилот на самолет, смята собственикът на авиобаза и учебен център край Слънчев бряг - Гичо Ковачев. Според него е необяснимо това предвид високото заплащане. „ Професията пилот на самолет отдавна не е образование, а една квалификация както шофьор на ТИР примерно, но по-сложно. Изискването е завършено средно..

публикувано на 19.07.18 в 13:40

Временни стикери за платено паркиране, на принципа на винетните, предлага омбудсманът

Временни стикери за платено паркиране, на принципа на винетните, предлага общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев. Това може да стане с промяна в Наредбата за платеното и безплатно паркиране. Идеята на омбудсмана дошла след жалба на бургазлия, живеещ в София, който установил, че от тази година няма право на стикер за паркомясто пред..

публикувано на 19.07.18 в 13:35