Пушекът от депото в Каменар може да бъде причина за отмяна на полети

Пушекът от закритото депо за отпадъци в с. Каменар, община Поморие създава големи притеснения в жителите на околните населени места. Те са пуснали няколко жалби за задушливи миризми. 

Кметът на община Поморие Иван Алекисев обясни, че депото се наблюдава и от няколко дни и служители на противопожарна безопасност гасят възникналите малки пожари. На място има 3 булдозера, 9 камиона и 5 други тежки машини. 

"С вода не става, трябва запръстяване. Техниката е там, но при се получава този дим и от там започнаха оплакванията. Като духне го кара в Каменар и Лъка. Там има всякакви отпадъци и битови и органични. Органичните отпадъци извършват естествения биологичен, химичен процес гниене. При гниенето се отделя метан, който е горим. Затова излиза и дим. Запръстяваме там където излиза пушека, след два дни - на друго място."

Според него, при промяна на вятъра пушеците могат да достигнат и до летище Бургас в кв. "Сарафово" и да бъде причина за отмяна на полети.

"Като се провалят два три полета какво правим? Кой е виновен тогава? Тогава ще кажат - кметът е виновен!"

Алексиев обяснява, че преди 3 години са подали проект за рекултивация на депото към Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Но още очакват да бъде одобрен.

"Ако там се бяха размърдали и в рамките на 3 години бяха одобрили този проект, сега нямаше да имаме този проблем".

Експерти на бургаската екоинспекция са установили, че в селата Каменар и Лъка няма превишение на допустимите норми за замърсяване на въздуха. Днес предстои такава проверка и в бургаски кв. "Сарафово".


Подробностите в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Поморие поиска от държавата терен за нов квартал

Община Поморие поиска от държавата  имот за изграждане на нов жилищен квартал в морския град. Става дума за бившето Военно поделение, а  имотът е с площ от близо 49 800 кв.м, с 21-на масивни сгради. Искането е адресирано до Министерския съвет чрез Областния управител на област Бургас. В мотивираното си искане кметът Иван Алексиев изразява..

публикувано на 16.10.18 в 12:54

Продължава набирането на кандидати в инициативата "БулевАРТ"

Инициативата "БУЛЕВАРТ - Мрежа на сетивата" навлиза във втория етап за набиране на кандидати, които да се включат в превръщането на централната градска част в новия творчески квартал на Бургас. Повече за условията за кандидатстване и финансиране на идеите може да узнаете по време на информационния ден, който ще се проведе в сградата на Бизнес..

публикувано на 16.10.18 в 12:22

Оптимизират разходите в Хлебозавода члез вливане в "Бургаски пазари"

Преминаването на ОП "Хляб и хлебни изделия" към "Бургаски пазари" ще гласуват съветниците на предстоящата си сесия в края на месеца. Въпреки затрудненото си финансово състояние и задължения към доставчиците, хлебозаводът в момента е на малка печалба, но има големи разходи в администрацията и идеята е чрез сливането те да се оптимизират...

публикувано на 16.10.18 в 11:26

Ремонтират част от пътя Бургас -Царево

Агенция пътна инфраструктура  стартира обществена поръчка за изработването на технически проекти за ремонта на 111 километра пътища  . Въз основа на тях,  ще бъдат  рехабилитирани част от отсечките  Кърджали – Маказа в град Кърджали, Самоков – Ихтиман, около 54 километра от пътя Бургас – Царево и  Рудозем - Смолян. Общата индикативна стойност на..

публикувано на 16.10.18 в 09:53

Еко компания организира община Несебър

Община Несебър организира днес  кампания за разделно събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване и негодни за употреба батерии и акумулатори. Тя ще се извърши с  подкрепата на две организации.Акцията започва в  10.00 часа и ще продължи  до 15.00 часа с отворени пунктове в: гр. Несебър – нова част, „Поща“; гр.Несебър – нова..

публикувано на 16.10.18 в 09:08

Хора със зрителни увреждания настояват за повече безплатни пособия от държавата

Демонстрация на незрящи хора как се справят в условията на градската среда с помощта на белия бастун  направиха днес представители на Регионалната съюзна организация на  слепите. В нея членуват над  600 души, част от тях се включиха в инициативата „Нека „видим“ тези, които не ни виждат „. Бургазлии получиха брошури със съвети как да се държим и..

публикувано на 15.10.18 в 15:02

"Булевард Демокрация" на 15-ти октомври

В нито една от популярните класации за най-опасните професии в света, публикувани през различни години, не присъства професията журналист. Все още няма класация от тази година, но ако се публикува такава, то може би трябва да бъде вписана професията и то класирана на едно от челните места.Има далеч по-рискови професии, като пожарникари и шофьори, но уви...

публикувано на 15.10.18 в 14:38