Над 1 200 евро получават реализиралите се възпитаници на Морското училище

Между 1 200 и 4 000 евро заплата могат да получават завършилите Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“. Училището обяви прием за ученици след основно образование, а бъдещата работа е сигурна, тъй като световният морски флот се нуждае от 20 000 морски офицери.

Гимназията приема ученици в две специалности: Корабоводене – морско и Корабни машини и механизми. Балообразуващите оценки се определят от умножените по две оценки от националното външно оценяване по български език и литература и математика, оценките по физика и по география.

В специалност Корабоводене – морско, учениците придобиват умения да работят с всякакъв вид устройства и механизми за управление на кораба; с палубните товарни маневрени механизми и устройства; с всички навигационни прибори, инструменти и системи; да изпълняват палубни, маневрени, товарни и ремонтни операции по кораба. Завършилите специалността могат да работят във всички корабоплавателни фирми като корабен рулеви, моряк или боцман. След 36 месеца плавателен стаж като корабен рулеви могат да се явят на изпит за придобиване на правоспособност „вахтен помощник капитан“.

В специалност Корабни машини и механизми, учениците се научават да обслужва всякакъв вид главни и спомагателни корабни двигатели и пропулсивни комплекси; да поддържат зададените режими на работа на КПК като извършва компетентни регулировки, техническо обслужване, ремонти и настройки на спомагателните механизми в котелно отделение; да разчита технически чертежи, да борави с всякакъв вид справочници и технически инструкции, както и с документи на български, руски и английски език и други. Учениците, придобили тази специалност, могат да работят във всички корабоплавателни фирми като уайпер, ойлер, фитер, корабен моторист, корабен механик. Те могат да заемат и длъжност „механик“ след 36-месечен плавателен стаж като моторист и след успешно положен изпит пред ИА „МА“ за вахтен механик.

Заплатите на кораб са повече от атрактивни: рулеви получава между 1 200 и 1 500 евро; моторист – до 1 500 евро; помощник – капитан и механик – между 3 000 и 4000 евро.

Кандидатстването за двете специалности е до 26 юни (включително).

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" - на 16 септември

2019-та година е хубава година, в която да се води разговор за свободата на словото. Особено покрай нетагивните статистики, нареждайки ни след 100-отното място в света по тази класация. Но, докато чакаме СЕМ да излезе с решение относно създалата се ситуация в БНР, всичко това, което се случи в обществената медия у нас е и по своему полезно...

публикувано на 16.09.19 в 14:59

УМБАЛ Бургас произвежда сама кислород

От няколко дни УМБАЛ Бургас произвежда сама кислорода, използван за медицински цели в отделенията. Болницата пусна в експлоатация нова кислородна инсталация, която успешно премина тестовете и вече работи с пълен капацитет. Инсталацията е изградена с ноу-хау на датска компания за кислородни генератори. Тази техника позволява кислородът да се извлича от..

публикувано на 16.09.19 в 14:28

В Сливен се удължава срокът за дърва за огрев за лицата с увреждания

Община Сливен уведомява лицата с увреждания с над 71% намалена работоспособност, кандидатствали и одобрени за закупуване  на дърва за огрев за зимния период на 2019-2020 година, че удължава срока за  тяхното заплащане  до 30 септември 2019 г., включително. Стойността на 4 кубика дърва е 33,60 лева, с включен ДДС за 1 пространствен кубически..

публикувано на 16.09.19 в 11:55

В Нова Загора излизат на протест за чист въздух

Протест срещу обгазяването на Нова Загора и околностите от инсталацията за био газ ще се проведе днес пред общината. Той е организиран от групата в социалната мрежа „Нова Загора иска да диша.“ Според организатора на протеста Кремена Петрова, неприятните миризми в града и околностите продължават вече близо пет години, но нито една..

публикувано на 16.09.19 в 08:29

Учениците в Ямбол събират средства за храм

Учителите от Езиковата гимназия в Ямбол в навечерието на новата учебна година призоваха учениците, родителите и гостите да дарят средствата за цветя за възстановяването на най- стария храм в града -"Света Троица". Средства за ремонт на църквата се събират чрез различни благотворителни инициативи повече от две години и вече са..

публикувано на 15.09.19 в 12:04

Празникът в Меден рудник продължава с турнир по борба

Турнир по борба с участието на млади таланти и доказали се бургаски и национални състезатели ще започне след 10.00 часа в комплекса. По традиция празникът на  "Меден рудник" се отбелязва всяка година през септември без фиксирана дата. Историята на "Меден рудник" е тясно свързана с Тракийския въпрос. Преди 104 години близо до чешма Кьор..

публикувано на 15.09.19 в 09:30

Сдружение за деца с аутизъм си избра подходяща сграда

Да се отдаде под наем за срок от 10 месец едноетажна сграда на Сдружение „Аутизъм днес“. Предложението е внесено в местния парламент от общинската администрация след молба на организацията. Имотът е частна общинска собственост се уточнява в докладната записка. Към момента сдружението има изградени два центъра-в София и и Плевен, обясни директорът..

публикувано на 15.09.19 в 08:44