Животновъди от община Болярово продължават с блокадата на пътя към три села (обновена)

| обновено на 12.07.18 в 14:54
Снимка: Дора Атанасова

Пътят към селата Шарково, Крайново и Странджа бе блокиран тази сутрин с със селскостопанска техника и леки автомобили. На място са и над 100 животновъди. Те настояват да бъде спряна заповедта за избиването на животните и за адекватни обезщетения. Стопаните искат да бъдат взети втори проби от животните. Според тях обезщетенията, които ще получат, няма да позволят възстановяването на стадата и така целият сектор в региона ще бъде унищожен.

„ Нито стотинка не са ми дали за да направя това стопанство, дължа 500 хиляди лева на банките, като ми избият животните  аз какво ще правя, скакво ще плащам!

…Искам на овца да ни платят по 250 лева, на агне поне 200 лв и на коза по 100 лв.“

Протестиращите очакват решение на земеделския министър за отмяна на заповедта на директора на агенцията по безопасност на храните.

Преди по-малко от месец бяха избити 1400 овце и кози в село Воден. С тези, които предстои да бъдат умъртвени, ще станат 3400, а в цялата община те са общо 6000.

повече може да чуете в звуковия файл:

Очаква се, всеки момент  да започне умъртвяването на животни в боляровското село Крайново.  Блокиран от земеделска техника остава основният път към селата, в които трябва да бъдат избити близо 2000 овце и кози, заради чума.

Ветеринари и полиция са стигнали до Крайново по черен път и в момента се очаква да започне изпълнението на заповедта на шефа на Агенцията по безопасност на храните, която гласи да бъдат умъртвени всички животни, заради положителни проби на болестта чума. В село Крайново има около 150 овце и кози, но в Шарково и село Странджа, където също трябва да бъдат умъртвени, те са над 1500.

Собствениците искат да бъдат взети втори проби за наличието на болестта и твърдят, че животните са здрави. От Агенцията по безопасност на храните в Ямбол, заявиха, че има 46 положителни проби в трите населени места и процедурата предвижда единствено евтаназия и обезщетяване на собствениците по пазарни цени.ВИЖТЕ ОЩЕ

Две улици ще ремонтират в с. Воден

Две улици ще бъдат ремонтирани в с. Воден, каза пред местните жители кметът на Община Болярово Христо Христов. Те са част от спечелен проект за над 1 млн. лв. Подготвя се проект за ремонт на църквата, както и за закупуване на носии на фолклорната група към читалището. По Норвежкия механизъм ще се финансират разкопките край..

публикувано на 23.03.19 в 16:21

Ремонтират улици и в Айтоските села

Ремонтът на улици в с. Малка поляна ще бъде със средства от Местната инициативна група. Това коментира пред БНР – Бургас кметът на Община Айтос Васил Едрев. Чакаме да отвори програмата, проектът ни е готов, добави той: „Където ще кандидатстваме не само за с. Малка поляна, това е и за Поляново, където улиците ще бъдат направени,..

публикувано на 23.03.19 в 16:14

Администрацията на Болярово посети всички социални заведения

Домът за стари хора във Воден бе последният посетен от ръководството на Община Болярово след серия от срещи с хората и персонала на социалните заведения. Сред основните проблеми, които споделиха директорът Златка Янчева и колегите ѝ, са ниското заплащане, определено на национално ниво.   От дома имат нужда и от още един санитар...

публикувано на 23.03.19 в 13:37

Близо 50 души протестираха срещу изграждането на бежански лагер в Малко Търново

Протестиращи блокираха пътя за Малко Търново при отбивката за село Стоилово тази сутрин. Причината за недоволството им е намерението за евентуално настаняване на мигранти в района.  Още в самото начало протестът започна със скандали между организаторите от политическата партия „Възраждане“ и хората, които бяха блокирани на пътя. „…Поне..

публикувано на 23.03.19 в 11:54
Чанко Мирчев

Ремонт на улици в Равнец искат местните

Жители на Равнец искат ремонт на две от улиците, които водят към местната детска градина. Те са споделили притесненията си с общинския съветник от БСП Чанко Мирчев, който внесе докладна записка за дейности по улиците „Марица“ и „Гагарин“. „Двете улици, по които може да се стигне до самата детска градина, са в отчайващо състояние...

публикувано на 23.03.19 в 11:04

Английската пее в подкрепа на „Онкоболни и приятели“

Благотворителен концерт "Вечер на талантите" в подкрепа на Сдружение "Онкоболни и приятели" ще се проведе днес от 18:00 часа в Дома на нефтохимика. Спектакълът се организира по инициатива на Английска езикова гимназия "Гео Милев". Участие ще вземат ученици от гимназията, сред които носителката на приза "Мис България" - 2018..

публикувано на 23.03.19 в 09:49

Продължава инициативата „420 табели“

Работилницата „420 табели“ на Бургас Рециклира продължава и днес. Дървеният материал, боите и четките, са осигурени от организаторите, като ще се работи върху стари палети и дъски от солниците. Инициативата започва в градинката на Операта в 14 ч., а при лошо време – в читалище „Хамалогика“. След приключването на събитието табелите..

публикувано на 23.03.19 в 09:23