Животновъди от община Болярово продължават с блокадата на пътя към три села (обновена)

| обновено на 12.07.18 в 14:54
Снимка: Дора Атанасова

Пътят към селата Шарково, Крайново и Странджа бе блокиран тази сутрин с със селскостопанска техника и леки автомобили. На място са и над 100 животновъди. Те настояват да бъде спряна заповедта за избиването на животните и за адекватни обезщетения. Стопаните искат да бъдат взети втори проби от животните. Според тях обезщетенията, които ще получат, няма да позволят възстановяването на стадата и така целият сектор в региона ще бъде унищожен.

„ Нито стотинка не са ми дали за да направя това стопанство, дължа 500 хиляди лева на банките, като ми избият животните  аз какво ще правя, скакво ще плащам!

…Искам на овца да ни платят по 250 лева, на агне поне 200 лв и на коза по 100 лв.“

Протестиращите очакват решение на земеделския министър за отмяна на заповедта на директора на агенцията по безопасност на храните.

Преди по-малко от месец бяха избити 1400 овце и кози в село Воден. С тези, които предстои да бъдат умъртвени, ще станат 3400, а в цялата община те са общо 6000.

повече може да чуете в звуковия файл:

Очаква се, всеки момент  да започне умъртвяването на животни в боляровското село Крайново.  Блокиран от земеделска техника остава основният път към селата, в които трябва да бъдат избити близо 2000 овце и кози, заради чума.

Ветеринари и полиция са стигнали до Крайново по черен път и в момента се очаква да започне изпълнението на заповедта на шефа на Агенцията по безопасност на храните, която гласи да бъдат умъртвени всички животни, заради положителни проби на болестта чума. В село Крайново има около 150 овце и кози, но в Шарково и село Странджа, където също трябва да бъдат умъртвени, те са над 1500.

Собствениците искат да бъдат взети втори проби за наличието на болестта и твърдят, че животните са здрави. От Агенцията по безопасност на храните в Ямбол, заявиха, че има 46 положителни проби в трите населени места и процедурата предвижда единствено евтаназия и обезщетяване на собствениците по пазарни цени.ВИЖТЕ ОЩЕ

Променя се заплащането на сметоизвозването в Община Бургас

Бургаска община ще промени процедурата за заплащане  за извозване на отпадъците. Общинските съветници  одобриха представената план - сметка за почистването и сметоизвозването за догодина. 673 хиляди лева  ще бъдат дадени повече  спрямо 2018 година.  Намалят общите разходи за транспортиране на отпадъците  и съдовете за тях, от 9 млн. и 268 000..

публикувано на 18.12.18 в 16:50

Над 4 хиляди лева събра Коледният благотворителен базар на „Движението на бълг. майки“ - Бургас

Точната сума е 4051,20 лв и тя е резултат от продажбата на ръчно направени изделия – картички, сувенири, коледна украса. Парите ще се използват за организирането на екскурзии, театри, празненства и други интересни събития за децата в Центровете от семеен тип, Дом  "Вяра, надежда и любов", Центъра за обществена подкрепа и  Помощното училище "Отец..

публикувано на 18.12.18 в 16:05

До Коледа пускат надлеза до Сарафово

 До Коледа ще бъде пуснат в експлоатация надлезът до  Сарафово. Ремонтните дейности ще приключат до дни, каза  зам.- кметът по строителството в общината Чанка Коралска. Предстоят укрепителни дейности и на други проблемни места – свлачището до плажа и ул. "Лазурна" в квартала. Канафка трябва да бъде изградена край морето, за да се укрепи падналата..

публикувано на 18.12.18 в 16:01

"Булевард Демокрация" - на 18 декември

Прокуратурата поискала култовият бивш кмет на Галиче Ценко Чоков да се завърне в ареста. Ако си спомняте, магистратите пуснаха осъдения на първа инстанция за отвличане, побой и палеж, да се лекува в домашни условия. Щото, ако се сещате, с носилка го караха в съда. „Монитор“ пояснява, че Чоков имал диабет, диабетна полиневропатия, няколко язви,..

публикувано на 18.12.18 в 15:02

След ремонт отвориха за движение в Ямбол една от основните улици

Една от основните пътни артерии на Ямбол - ул. "Преслав" вече е отворена за движение на автомобили,  след  реконструкция по проект „Устойчиво и интегрирано развитие на градската среда на община Ямбол“, финансиран по ОП „Региони в растеж 2014-2020“. Улицата е в годност да бъде ползвана с цел облекчаване на трафика през зимния сезон. Мерките обхванаха..

публикувано на 18.12.18 в 11:54

Дигиталното образование - учене като преживяване в ОУ "Ал. Г. Коджакафалията"

Дигиталното образование е сред приоритетите в страните от Европейския съюз. То предоставя интерактивно обучение, чрез което в децата се създават умения, които по късно биха им помогнали както успешно да се реализират на пазара на труда, така и да използват технологиите в полза на собственото си благосъстояние и активно гражданско участие.То..

обновено на 18.12.18 в 08:54

Спират тока в част от Българово днес

Електрозахранването ще бъде спряно днес в Българово. Без ток от 9.00 до 16.30ч. ще са районите на улиците „Обходна“, „Първи май“, „Струма“, „Христо Ботев“, „П. Р. Славейков“, „Лиляна Димитрова“, „Места“, „Георги Димитров“, „Плиска“, „Арда“, „Средна гора“, „Иван Вазов“, както и в жилищния блок в Българово. Причината е извършване на планови дейности..

публикувано на 18.12.18 в 08:14