Животновъди от община Болярово продължават с блокадата на пътя към три села (обновена)

| обновено на 12.07.18 в 14:54
Снимка: Дора Атанасова

Пътят към селата Шарково, Крайново и Странджа бе блокиран тази сутрин с със селскостопанска техника и леки автомобили. На място са и над 100 животновъди. Те настояват да бъде спряна заповедта за избиването на животните и за адекватни обезщетения. Стопаните искат да бъдат взети втори проби от животните. Според тях обезщетенията, които ще получат, няма да позволят възстановяването на стадата и така целият сектор в региона ще бъде унищожен.

„ Нито стотинка не са ми дали за да направя това стопанство, дължа 500 хиляди лева на банките, като ми избият животните  аз какво ще правя, скакво ще плащам!

…Искам на овца да ни платят по 250 лева, на агне поне 200 лв и на коза по 100 лв.“

Протестиращите очакват решение на земеделския министър за отмяна на заповедта на директора на агенцията по безопасност на храните.

Преди по-малко от месец бяха избити 1400 овце и кози в село Воден. С тези, които предстои да бъдат умъртвени, ще станат 3400, а в цялата община те са общо 6000.

повече може да чуете в звуковия файл:

Очаква се, всеки момент  да започне умъртвяването на животни в боляровското село Крайново.  Блокиран от земеделска техника остава основният път към селата, в които трябва да бъдат избити близо 2000 овце и кози, заради чума.

Ветеринари и полиция са стигнали до Крайново по черен път и в момента се очаква да започне изпълнението на заповедта на шефа на Агенцията по безопасност на храните, която гласи да бъдат умъртвени всички животни, заради положителни проби на болестта чума. В село Крайново има около 150 овце и кози, но в Шарково и село Странджа, където също трябва да бъдат умъртвени, те са над 1500.

Собствениците искат да бъдат взети втори проби за наличието на болестта и твърдят, че животните са здрави. От Агенцията по безопасност на храните в Ямбол, заявиха, че има 46 положителни проби в трите населени места и процедурата предвижда единствено евтаназия и обезщетяване на собствениците по пазарни цени.ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът Румен Радев е поставил пред президента на Турция въпроса за компенсация за имотите на тракийските бежанци

В словото си Националния възпоменателен събор по повод 115-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание президентът Румен Радев каза, че е поставил директно въпроса за компенсация за имотите на тракийските бежанци пред турския президент Реджеп Ердоган. Държавният глава заяви още, че ще продължава да изисква ясни отговори, когато..

обновено на 19.08.18 в 08:32

Родилка почина в областната болница в Сливен

33-годишната Ренета Томова е починала в петък следобед в отделението по реанимация, ден след естествено раждане в родилното отделение на болницата. Новороденото момиченце е в неонатология, без опасност за живота, но според роднините има усложнения. Според д-р Юлия Бянкова причината за смъртта е настъпило белодробно усложнение, следствие на..

публикувано на 19.08.18 в 08:30

Драстични нарушения са открити на някои от плажовете по Южното Черноморие

Има 10 плажа, които, ако не изпълнят предписанията и съответно наложените неустойки, след края на този туристически сезон концесиите ще бъдат прекратени. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на проверка на плаж Слънчев бряг – Централен   Това на първо място е Созопол - Буджака, посочи тя. " Там има липса на спасители,..

публикувано на 18.08.18 в 13:56

15 двойки сключват брак в Бургас на специалната дата, съчетаваща три осмици

Бум на сватби, провокиран от специалната дата, която съчетава три осмици 18.08.2018-та година. Подредбата на числата символизира материално благополучие. 15 двойки ще сключат брак в Бургас днес. Очаквахме такъв интерес и той се оправда, каза Магдалена Карастоянова от Обредния комплекс в морския град. " Нормално е бройката да е повече,..

публикувано на 18.08.18 в 09:34

Близо 3000 души се очакват на честванията в историческата местност Петрова нива

С възпоменателна церемония в историческата местност Петрова нива ще бъде отбелязана 115 годишнината от Илинденско Преображенското въстание. На възпоменателното тържество ще присъства президента Румен Радев. Близо 3 хиляди души се очаква да се включат в честванията тази година. За пърив път през 1926г.в местността Петрова нива се събират наследници на..

публикувано на 18.08.18 в 08:29

Законът за Черноморското крайбрежие ще подпомогне осигуряването на достъпна среда

Промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие   ще регламентират строги санкции за наематели и концесионери, които не осигуряват  пълноценен достъп на  хората с увреждания. Министър Николина Ангелкова отбеляза: Специални колички за морето има на плаж Слънчев бряг Юг, един от малкото плажове, където най-пълноценно..

публикувано на 17.08.18 в 18:23

Произведения на Петя Дубарова и Христо Фотев ще бъдат изучавани по литература

Бургаските поети Христо Фотев и Петя Дубарова ще влязат в учебниците по български език и литература за XII клас от 2021-2022 г. Това стана възможно, след като новите учебни програми за XI и XII клас бяха утвърдени със заповед на министъра на образованието. Творчеството на бургаските колоси в поезията ще бъде изучавано от учениците чрез произведенията -..

публикувано на 17.08.18 в 17:42