Животновъди от община Болярово продължават с блокадата на пътя към три села (обновена)

| обновено на 12.07.18 в 14:54
Снимка: Дора Атанасова

Пътят към селата Шарково, Крайново и Странджа бе блокиран тази сутрин с със селскостопанска техника и леки автомобили. На място са и над 100 животновъди. Те настояват да бъде спряна заповедта за избиването на животните и за адекватни обезщетения. Стопаните искат да бъдат взети втори проби от животните. Според тях обезщетенията, които ще получат, няма да позволят възстановяването на стадата и така целият сектор в региона ще бъде унищожен.

„ Нито стотинка не са ми дали за да направя това стопанство, дължа 500 хиляди лева на банките, като ми избият животните  аз какво ще правя, скакво ще плащам!

…Искам на овца да ни платят по 250 лева, на агне поне 200 лв и на коза по 100 лв.“

Протестиращите очакват решение на земеделския министър за отмяна на заповедта на директора на агенцията по безопасност на храните.

Преди по-малко от месец бяха избити 1400 овце и кози в село Воден. С тези, които предстои да бъдат умъртвени, ще станат 3400, а в цялата община те са общо 6000.

повече може да чуете в звуковия файл:

Очаква се, всеки момент  да започне умъртвяването на животни в боляровското село Крайново.  Блокиран от земеделска техника остава основният път към селата, в които трябва да бъдат избити близо 2000 овце и кози, заради чума.

Ветеринари и полиция са стигнали до Крайново по черен път и в момента се очаква да започне изпълнението на заповедта на шефа на Агенцията по безопасност на храните, която гласи да бъдат умъртвени всички животни, заради положителни проби на болестта чума. В село Крайново има около 150 овце и кози, но в Шарково и село Странджа, където също трябва да бъдат умъртвени, те са над 1500.

Собствениците искат да бъдат взети втори проби за наличието на болестта и твърдят, че животните са здрави. От Агенцията по безопасност на храните в Ямбол, заявиха, че има 46 положителни проби в трите населени места и процедурата предвижда единствено евтаназия и обезщетяване на собствениците по пазарни цени.ВИЖТЕ ОЩЕ

Соня Георгиева: Пукнатината между образованието и бизнеса нараства

За пряката връзка на образованието с бизнеса или по-скоро липсата ѝ, дискутираха работодатели и представители на средните и висши училища в града. Поводът за срещата е все по-нарастващия недостиг на кадри.  За постигането на дългосрочен ефект за икономиката и обществото, трябва да се започне още от семейството, защото родителите са тези, които..

публикувано на 17.10.18 в 17:50

Бургаската екоинспекция проверява изпълнението на 19 проекта

Регионалната екоинспекция в Бургас започва проверки по изпълнението на 19 проекта, получили финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) в рамките на Националната кампания „За чиста околна среда – 2018“. От тях шест са на общини, пет  на кметства, две  на училища и шест  на детски градини...

публикувано на 17.10.18 в 17:05

Строят вили на скалите в местността „Германката“ (галерия)

Две вилни сгради с басейн предстои да бъдат изградени в местността „Германката“ в Созопол, видя репортер на БНР – Бургас. Теренът е заграден от частния инвеститор, пешеходният достъп до емблематичните скали е ограничен. Възложител е фирма „Херсонес“. В района вече има построени няколко вили. Очаквайте подробности в..

публикувано на 17.10.18 в 16:58

Четвърт милион плащаме за филиала на НХА в Бургас (ОБНОВЕНА)

250 000 лева ще трябва да дофинансира Община Бургас за филиала на Националната художествена академия  в града. От общинската администрация уточниха, че средствата са предвидени за поддръжката на филиала и за подпомагане на обучението през зимния семестър. По време на сесията в края на месеца, Общинският съвет ще трябва да реши дали да приеме..

обновено на 17.10.18 в 15:07

"Булевард Демокрация" на 17-ти октомври

Започваме патриотично политически днешното предаване, защото май вече патриотите не са вече толкова обединени, а по разединени от всякога.  Очевидно Симеонов и Сидеров не успяха да се спогодят и да заровят томахавката помежду си и се стигна до снемане на доверието. Директорът на Софийската опера сне доверието си и от двама свои служители, след като..

публикувано на 17.10.18 в 14:36

Правителството отпусна половин милион за довършване на храма в Меден рудник

500 000 лв. за довършителни дейности по новостроящия се храм „Св. Николай Чудотворец“ гласува днес Министерския съвет. Той одобри допълнителни разходи по бюджета за 2018 г. в размер на 1 300 000 лв. От тях освен отпуснатият половин милион за бургаския църковен комплекс се отпускат и 200 000 лв. са за довършителните дейности по новостроящия се..

публикувано на 17.10.18 в 14:21

Над 500 профилактични прегледа за здравно – неосигурени в Малко Търново

Над 500 профилактични прегледа на здравно – неосигурени хора са извършени в Община Малко Търново, в рамките на проект, финансиран по Българо – швейцарската програма за сътрудничество. Половината от тях са деца, на които са поставени и ваксини, поясни Ирина Апостолова от местната администрация. Друга от целите, по която е работено, е..

публикувано на 17.10.18 в 13:38