Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава евтаназирането на животни в ямболското село Шарково

Снимка: БГНЕС

И днес в ямболското село Шарково ще се евтаназират животни заради откритата зараза от чума. Над три хиляди овце и кози бяха умъртвени през изминалите дни. В социалните мрежи се организира протест пред президентството по-късно днес срещу "избиването на животни в Странджа". Кметът на Шарково Иван Апостолов заяви за "Хоризонт", че над петдесет души от Варна и Бургас са дошли да подкрепят жителите на селото срещу наложената им евтаназия. Ето каква е обстановката там:
"Има хора от Бургас, от Варна, които стачкуват, повече са от 50-60 човека някъде. Докторите са тука, полицията е тука. Хората са склонни вече и това да става, защото, нали разбирате, три дена напрежение, какъв стрес е за тях. Те говореха и пред министъра, че някои искат животни, други искат парична сума. Лошото е, че няма да свърши с нашето село, хайде него са го почнали, но животните, министърът е казал, че ще се унищожат. Министърът все пак успокои хората, разбраха се за цена на животните. От 200, със субсидиите, които получават, става някъде около 240 лв."
Кметът Иван Апостолов предупреди, че предстои евтаназия на животни в други села в Ямболско и Бургаско. В село Шарково има десетки хора от страната, които са срещу евтаназията и инициират протести в столицата днес и в сряда. Един от протестиращите, Владимир Павлов, координатор на политическото движение "Възраждане" в Бургас съобщи, че е арестуван за справка.
Министърът на земеделието Румен Порожанов обеща от понеделник да се изплащат компенсации в размер на повече от 200 лева или да се осигурят нови овце и кози. "Поемам ангажимент, в момента, в който има био сигурност, те са тук три села, да осигурим животни със стада", каза той.
Животновъдите обаче са притеснени, че поминъкът им е обречен, тъй като са в рисков район. Изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев разясни, че ваксината е неприемлив вариант.  "Ако сложим ваксина, рестрикциите към държавата ще бъдат поне две години и то към цялата страна", допълни той.
Левицата иска разследване и истината за убитите животни в Странджа, съобщиха от пресцентъра на БСП.  Левицата подчертава, че обезлюдяването е проблем не само на общините и на населените места, а проблем на националната сигурност, и настоява за програма Странджа-Сакар, разработена съвместно с местните общини. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Националният възпоменателен събор в местността "Петрова нива" ще се проведе на 17 август

На 17 август ще се проведе националния възпоменателен събор Петрова нива през тази година. С разнообразна програма ще бъдат отбелязани  121 години от Илинденско - Преображенското въстание. Съборът се провежда под почетния патронаж на Президента на Република България Румен Радев. Организатори на честването на Петрова нива са Община Малко..

публикувано на 05.08.24 в 14:58

Ирландска пешеходка загина на пътя Варна - Бургас край Слънчев бряг

12 пътни инцидента са станали в област Бургас само за 3 дни, съобщават от полицията.  При катастрофа станала в малките часове на съботния ден, на пътя Варна - Бургас загива 56-годишна пешеходка от Ирландия. Тя е пресичала пътното платно неправилно, когато е била блъсната от  36-годишен мъж от с. Равда. Той  е тестван за употреба на алкохол и наркотици,..

публикувано на 05.08.24 в 14:35

Община Карнобат с проекти за „Златното езеро“ и Исторически музей на открито

Два проекта предстои да бъдат одобрени в Община Карнобат. Те са свързани с облагородяването на района на т.нар. „Златно езеро“ и създаване на Исторически музей на открито. Финансирането на двата проекта се предвижда да бъде по Програмата за трансгранично сътрудничество. „Сроковете за подаване на проектите, например за „Златното езеро“ са..

публикувано на 05.08.24 в 13:01

Жители на община Бургас могат да кандидатстват за безплатен топъл обяд

Жители на община Бургас могат да кандидатстват за безплатен топъл обяд. Услугата се предоставя от Домашния социален патронаж, обясни управителят му Валентина Станкова. 80 души могат да възползват от нея, тя не е постоянна, тъй като поради различни причини се променя.  Обяд са получавали много бежанци, украински граждани, които се връщат в..

публикувано на 05.08.24 в 11:26

Сливенският митрополит Арсений получи почетния плакет на община Болярово

Множество православни християни дойдоха в храм „Св.Димитър“ в Болярово, за да отправят молитва към св. Богородица заедно със своя епархийски архиерей.  Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Арсений възглави вечерното богослужение с Молебен канон на Пресвета Богородица в храм "Св. Димитър Солунски" в град Болярово.  Събрани пред..

публикувано на 05.08.24 в 10:39

Финансовата помощ от Ямбол ще бъде разпределена по равно между пострадалите в Крайново и Воден

Финансова помощ, отпусната от общината в Ямбол, ще бъде разпределена по равно между собствениците на опожарени имоти, които живеят постоянно в селата  Воден и Крайново. На последното си заседание съветниците, както и кметът на Ямбол, дариха месечните си възнаграждения в размер на 50 000 лева за засегнатите от пожарите в Боляровската община.   Комисия..

публикувано на 04.08.24 в 15:23

Детето, пострадало на плажа в Созопол, е стабилно

Нощта е преминала спокойно за 9-годишното момче, пострадало при инцидента на плажа в Созопол. Това съобщават от Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Пирогов". Тази сутрин детето е със стабилни жизнени показатели и се влиза в контакт с него.  Самолет "Спартан" транспортира в "Пирогов" пострадалото в Созопол..

публикувано на 04.08.24 в 08:25