Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ахтопол бе първата спирка на лятната кампания "На море - с БНР - Бургас"

Ахтопол ни посрещна с топло слънце и усмихнато настроение. Малък, спокоен и романтичен, такъв, какъвто го търсят и намират хората. Хората, които идват тук бягат от грандоманщината и търсят именно почивката и хубавите плажове, сподели кметът Станислав Димитров, който бе гост в изнесеното ни студио. С няколко проекта ние ще променим концепцията и визията на града, каза Димитров:

„В средата на септември ще направим едно събрание, в което да можем да коментираме именно къде – какво да променим още в проекта за центъра. Концепцията, която ще заложим, е културно – историческото наследство на Ахтопол“

Галин Вълчев, управител на плажа на Ахтопол, поясни, че в следващите десет години, цените на шезлонгите и чадърите няма да се вдигат и ще останат по 5 лв.:

„Плажът е перфектно чист, водата е кристално чиста. Тук е много по-спокойно, отколкото на другите места. И има много по-голям избор къде да се легне на плажа. Той е доста дълъг и голям“

Известният учен, д-р Атанас Орачев, сподели в нашето студио, че вече почти изцяло е заменил София за Ахтопол:

„Дойдох преди 10 годии тук и вече почти не се прибирам. Ще употребя термина „екологизирах се“. Аз съм заклет пешеходец, като сляза на гарата, от влака или от автобуса, аз започвам да кашлям. Изключително замърсен град е София. А тука е нещо като рая. Дори е друга климатична зона. Когато другаде вали – тук не вали“

Агатополският епископ Йеротей добави:

„Тука е Градът на благото. Благото, което струи и от морето, и от планината. И се свързват в една невидима нишка, която духовно да пречисти човека, да го промени, да го обнови. Агатополис – Градът на благото е мястото, където можем да намерим верен пристан, да пречистим душата си, да намерим утеха на тялото и да съберем сили за нови дела“

А последният ни гост бе малкият Веско, участвал като доброволец в разкопките пред Гръцкото училище:

„Няколко дни разкопавахме и намерихме много интересни неща – вази, части от мозайки, едно голямо гюле…“

И ние така оставихме Ахтопол – чист и красив, спокоен, но и изпълнен с живот. Следващата спирка на лятната ни кампания „На море с БНР – Бургас“ е утре, когато колегата Жоро Янакиев ще гостува с неговите „Гларуси и шамандури“ в Приморско – от 9 до 12.

Цялото предаване от Ахтопол от 18 юли, можете да чуете в прикачения файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Автомобилни състезатели и любители на бързите скорости се събират с обща кауза в Бургас

Събитие, посветено на пътната безопасност, ще се проведе тази неделя в двора на бургаската професионална гимназия по транспорт.  Професионални автомобилни състезатели и притежатели на едни от най-мощните автомобили в България се обединяват за една обща кауза, а именно безопасността на пътя. Гостите на събитието, състезатели и..

публикувано на 26.04.24 в 14:51

Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа в с. Русокастро, Ливада, Желязово

Със символична първа копка днес официално бе даден старт на проекта за реконструкцията на водопроводната мрежа в с. Русокастро, Ливада, Желязово, общ. Камено. Дейностите се реализират по проект по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. Общата стойност на проекта е почти почти 3 млн лв.  Очаква се дейностите да приключат..

публикувано на 26.04.24 в 14:17
Емил Кундев

Главният счетоводител на Сливенска митрополия трябва да бъде освободен

Нередности в ревизията в поморийския манастир „Свети Георги“ откриват миряни от Сливенска епархия. Това се случва след като Светия синод представи листа с шест епископи, сред които да бъде избран нов Сливенски митрополит. Името на епископ Йеротей, игумен на поморийския манастир, не присъстваше в списъка, въпреки, че беше избран през февруари...

обновено на 26.04.24 в 14:09

Започва изграждането на светофар на ул. „Мусала“ в Поморие

Изграждането на светофар на ул. „Мусала“ в квартал „Свети Георги“ започва от днес, съобщават от Община Поморие. Дейностите налагат временна организация на движението по улицата.  Целта е чрез светофара, улицата да бъде разтоварена от тежкия трафик на автобуси, за да се възстанови нормалното двупосочно движение по нея.  Всички междуградски автобуси,..

публикувано на 26.04.24 в 13:18

Общински съветници от БСП изпращат сигнал до МРРБ за ВиК проекта в "Славейков"

Повече от година и 3 месеца живущи в бургаския к-с „Славейков“ искат сагата с уличните ремонти, които са по интегрирания воден цикъл в града да приключи. Те са сигнализирали ресорните институции, че по проекта не се работи от началото на 2023 година, включително са изпратили и снимки до регионалната структура на БСП в Бургас. Общинските..

публикувано на 26.04.24 в 13:00

Ученици от Айтос ще запишат родовата си история

Стартира проектът "Моят роден край в семейните спомени", който се осъществява от Регионалния исторически музей в Бургас и СУ „Христо Ботев“ –  Айтос. Той има за цел да осветли интересни факти, свързани с историята на града и да представи населени места в пределите на общината. Проучванията се правят от учениците със съдействието на техни преподаватели..

публикувано на 26.04.24 в 11:44

"Движение на българските майки" - Бургас провежда Великденски благотворителен базар

"Движението на българските майки" в Бургас за поредна година организира благотворителен базар преди Великден.  Той ще се проведе от 26 до 28 април на пл. “Тройката”. Проявата ще е факт за 17 -та година и цели да събере средства за деца в неравностойно положение, повече ще научим от Людмила Стоянова от организацията: „Ще предложим..

публикувано на 26.04.24 в 10:00