Създават компютърна карта на замърсяванията в Черно море

Започва екологичен проект за опазване чистотата на Черно море. Проектът се нарича "Иновационни техники и методи за намаляване на морските отпадъци в крайбрежните райони на Черно море". Една от основните цели е създаването на компютърна карта на морските течения и разпространението на потенциалните замърсявания. Продължителността на проекта е 30 месеца, обясни зам. - кметът по Европейската политика и околната среда в Община Бургас Руска Бояджиева.

„Едно много сериозно предизвикателство, което поставяме в рамките на проекта е работата с местните общности и промяната на нагласите.“

Ина Агафовнова от Фонадация "Виа Понтика", която е водещ партньор на проекта обясни, че той възлиза на над 580 000 евро.

„Целите и очакваните резултати от проекта са: идентифициране на замърсяването с твърди отпадъци в Черноморския басейн с фокус върху определени представителни територии и проследяването на основните замърсяващи потоци; създаване на споделена база данни между партниращите си страни; разработване на компютърно моделирана карта на разпространението на твърдите отпадъци в Черно море; провеждане на пилотно почистване; разработване на методология за идентифициране на горещи точки и провеждане на трансгранични кампании за почистване на крайбрежни територии, включване на доброволци от различни възрастови групи“.

Партньори на проекта са също Университетът на Констанца в Румъния и Държавният университет на Тбилиси в Грузия. Следващото събитие по проекта е семинар на тема "Въздействието на замърсяването с твърди отпадъци в Черно море и други аспекти на опазването на околната среда", който ще се проведе в експоцентър "Флора" в периода 2-3 октомври. В него ще вземат участие учени и преподаватели, работещи в сферата на опазването на околната среда и устойчивото използване на природните ресурси.     


ВИЖТЕ ОЩЕ

Петковден е днес

Петковден е днес. Православната църква почита Света Параскева. Този ден в народните вярвания бележи прехода към зимата. Бележи края на земеделската работа с  последната есенна сеитба. Света Петка се смята и за закрилница на дома и семейството. Имен ден празнуват: Параскева, Петко, Пенчо, Петкан, Пеньо, Пенко, Паруш, Петричка, Петрана, Кева..

публикувано на 14.10.19 в 07:35

Бургаското духовенство проведе шествие в защита на българското семейство (снимки)

Десетки родители с деца се включиха в шествието в подкрепа и защита на православното българско семейство, организирано от бургаското духовенство. Свещениците изразиха противоречиви мнения относно причините, провокирали инициативата. Едни се обявиха срещу стратегията за детето, а други заявиха, че идеята няма връзка с нея...

обновено на 13.10.19 в 16:42

Отново търсят кой да надгради Интегрираната система за електронно наблюдение на Бургас

Да се надгради и разшири обхвата на Интегрираната система за електронно наблюдение на града иска Община Бургас. Обявена е обществена поръчка за избор на изпълнител. Тя е на стойност 3 300 000 лв без ДДС.. Процедура за изпълнител за надграждане и разширяване на обхвата на системата за електронно наблюдение в Бургас беше проведена през юли тази година...

публикувано на 13.10.19 в 09:24

Църквата организира литийно шествие и молебен в подкрепа на семейството

Православното свещеничество в  Бургас, заедно със своите енориаши организират литийно шествие в подкрепа и защита  на българското семейство. То ще се проведе с благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Иоаникий. Проявата е днес от 11.30 ч. от храм "Св. Йоан Рилски" и  ще завърши с молебен пред  храм "Св. Кирил и Методий".

обновено на 13.10.19 в 07:42

Благотворително представление на малки артисти от Поморие

НЧ “Просвета 1888” – гр. Поморие представя премиерното заглавие “Който не работи, не трябва да яде!” на 15.10.2019 г. /вторник/ от 19.00 ч. в залата на читалището Постановка: Мария Маркова Звук и осветление: Петър Граматиков Участват: Стефани Маркова, Цветомир Димитров, Атанас Котавов, Изабела Маркова, Божан Петков, Михаел Карталов..

публикувано на 12.10.19 в 08:36
Няма такъв Слави Трифонов

"Булевард Демокрация" - на 11 октомври

Попитали колегите от Радио Ереван: -   Възможно ли е Слави Трифонов да е премиер на някоя държава? -   Няма такава държава – отговорили от радиото. И са прави да ви кажа. Има такава държава. И тя ще е вечна. Държава, в която ромите прибират децата си от страх, че норвежците ще им ги вземат; държава, в която журналисти..

публикувано на 11.10.19 в 14:52

Цената на дървата за огрев остава и този сезон 170 лева за тон

По-слабо е търсенето тази година на дърва за огрев. Това твърди един от търговците в квартал "Победа". Причината е в използването все повече на алтернативните източници за отопление, като пелети и климатици. Още за актуалните цени, дървесината и добиването ѝ: "Тази година специално за моя склад работата е по-слаба. Изглежда доста хора..

публикувано на 11.10.19 в 13:49