"Спри, дай път на пешеходец" - новата кампания на БНР Бургас

Снимка: БГНЕС
Според данни на бургаската полиция, една от най-честите причини за тежки пътни инциденти в града е, че шофьорите не спират на пешеходни пътеки. Затова и посланието на БНР Бургас през този месец  е: „Спри, дай път на пешеходец“.
Кампанията е част от поредицата инициативи, с които медията призовава за повече безопасност на пътя.

Пешеходците са най-незащитената част от всички участници в движението по пътищата. Статистиката показва, че тежките инциденти са свързани най-често с пресичащите пътното платно пешеходци. Това потвърди и началникът на "Охранителна полиция и КАТ" при ОД МВР - Бургас - комисар Неделчо Рачев:

"Полицията в определени моменти предприема доста сериозни мерки по санкциониране на водачи, които са отнели предимство на пресичащи на пешеходна пътека. Това е нарушение на Закона за движение по пътищата, за което ние изключително строго следим. Само за последния месец имаме санкционирани над 20 водачи на МПС".

Според комисар Рачев местата за пресичане в Бургас са организирани добре, има достатъчно осветени и маркирани пешеходни пътеки, както и пасарелки. Свързани новини

Петя Чакърова: Кампанията на БНР Бургас ще допринесе за по-добрата култура на пътя

Стикерите на БНР Бургас, които призовават шофьорите да спират на пешеходните пътеки, ще допринесат за по-добрата култура на пътя сред бургазлии. Това смята Петя Чакърова, която е ст. експерт „превенции“ към дирекция „Социални дейности, здравеопазване..

публикувано на 14.11.18 в 14:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатен превоз в изборната нощ за членовете на секционни избирателни комисии

Община Бургас и "Бургасбус" ще осигурят безплатен превоз в изборната нощ за членовете на секционни избирателни комисии. Те ще предават до късно протоколи и бюлетини в спортна зала "Бойчо Брънзов". Безплатният превоз ще се осъществява от спирка "Зорница"...

публикувано на 25.05.19 в 14:08

Безплатен достъп до безжичен интернет ще има в Стралджа

Със средства от Европейския съюз Община Стралджа ще изпълнява проект за изграждане на точки за безплатен публичен достъп до безжичен интернет. По Програмата WiFi4EU, срещу ваучери на стойност 15 000 евро, които ще постъпват директно от Брюксел, жители и..

публикувано на 25.05.19 в 09:00

На 26-ти май от 12 ч. до 20 ч. се спира движението на камионите над 12 т по автомагистралите

На 26 май /неделя/ от 12 ч. до 20 ч., се спира движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. За улеснение на трафика и повишаване безопасността на движение в участъците с ремонт на автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“..

публикувано на 25.05.19 в 08:48

Дъждът не спря бургазлии да се включат в шествието по повод 24 май (снимки)

Хиляди бургазлии се включиха в шествието по повод Деня на славянската писменост и култура. Въпреки проливния дъжд те изминаха тържествено пътя от площад „Тройката“ до Приморския парк. „…Това е най-хубавият празник и не мога да не дойда...

обновено на 24.05.19 в 16:46

„Булевард Демокрация“ - на 24 май

Датата 24 май е станала празнична в календара преди много, много столетия. Денят на Светите братя Кирил и Методий бил отбелязван като църковен празник още през Средновековието. В хроника от XII в. има сведение, че братята Петър и Асен, след като..

публикувано на 24.05.19 в 14:42

Скулптура на Кирил и Методий поведе шествието в Ямбол

Скулптура на светите братя Кирил и Методий поведе и тазгодишното шествие в Ямбол в Деня на славянската писменост. Пластичната композиция  е с височина над два метра и е поставена върху движеща се платформа. Репортаж на Даниела Костова..

публикувано на 24.05.19 в 14:32

Мажоретни състави и духова музика на шествието за 24 май в Сливен

С празнично шествие на всички училища и филиали на университети в Сливен бе отбелязан Денят на българската просвета и култура и славянска писменост. Десетки ученици, студенти, преподаватели, бивши учители и граждани се включиха в шествието, което..

публикувано на 24.05.19 в 14:25