Изкуствоведи: Немското училище в Бургас трябва да се реставрира

Автор:

Изкуствоведи от групата „Български архитектурен модернизъм“ са против реконструкцията на сградата на бившето Немско училище във вида ,който се предлага. Община Бургас иска там да бъде създаден комплекс за съвременно изкуство и библиотека. Идеята е много добра, но правилният начин е сградата да бъде реставрирана, а не изцяло променена, обясни Васил Макаринов:
"Това е една сграда, която принадлежи на стилистиката на междувоенния модернизъм.Като материали, като детайли, тя е много добре запазена.Една реставрация би коствала доста малко усилия.Тя е проектирана от двама водещи архитекти от времето между двете световни войни.Това са Станчо Белковски и Иван Данчов, построена е след конкурс. Тогава първо строят германското училище в София, малко след него изпълняват и германското училище и в Бургас."
Макаринов допълни, че двете сгради са сходни не само като визия, но и като материали, от които са направени. Той посочи, че новият проект за реконструкция, третира сградата като здание, което не е необходимо да бъде запазено.Добрият пример за това как се ремонтира е Морското казино, уточни още изкуствоведът. То, въпреки обновяването, е запазило атмосферата на времето, в което е била създадено. 
Чуйте звуковия файл


ВИЖТЕ ОЩЕ

Иконата на Света Богородица-Касперовска пристига днес в Поморие

Чудотворната икона на Света Богородица - Касперовска от украинския град Ананиев тръгва днес от Бургас и ще пристигне в Поморие.  Светинята ще бъде изложена за поклонение  в храм “Свето Рождество Богородично”, информират от Сливенската митрополия. По време на престоя на иконата ще бъде отслужен Акатист за здраве, спасение и изцеление.

публикувано на 19.10.19 в 09:07

Община Стралджа сама ще извършва сметоизвозването

Община Стралджа самостоятелно ще извършва сметопочистването и извозването на отпадъците до регионалното депо край Ямбол. По предварителни изчисления годишно ще бъдат спестявани близо 70 000 лева. До момента дейността по сметопочистването е извършвана от външна фирма, като ежегодно от общинския бюджет са заделяни . по 230 000 лв.Вече са закупени два..

публикувано на 19.10.19 в 08:34
Снимката е илюстративна

Днес ще е затруднено движението в част от ул. "Янко Комитов"

Затруднено ще е придвижването в част от ул. "Янко Комитов" в днешния ден. Това се налага поради извършването на строително-монтажни дейности, съобщават от Община Бургас. Те ще се извършват от 9:00 до 17:00 часа в района на светофарното кръстовището на входа към МОЛ-а.   Препоръчва се водачите да спазват въведената временна организация на движение и..

обновено на 19.10.19 в 08:26

Мокри пътища и намалена видимост заради мъгла в областта

Намалена е видимостта до 50 метра заради мъгла, съобщи за БНР Бургас Областно пътно управление. Пътищата са преобладаващо мокри.  Температурите са от 14 до 16 градуса. Ограничение на движението на автомобили в момента в Бургаски регион няма.  Заради намалената видимост са затворени за маневриране пристанищата в Бургас. Информация на Държавно предприятие..

обновено на 19.10.19 в 08:08

Рибари от Южното Черноморие: Няма риба в морето, не помним такъв сезон

Няма риба в морето по Южното Черноморие тази есен. Рибарите от Несебър и Царево коментират, че подобна година не помнят. Едни свързват аномалията със замърсяването, а други с нетипично топлото време през октомври. По това време в морето трябва да има паламуд, лефер, сафрид и чернокоп, а ги няма или са в много малките количества и размери,..

публикувано на 18.10.19 в 17:17

Два кораба заминават за мисии на НАТО от Атия

Два български кораба заминават за участие в мисии на НАТО от Военно-морска база Атия. Те бяха изпратени днес с тържествен ритуал. С над 140 души екипаж фрегатата "Верни" заминава на едномесечно участие в операцията на НАТО за морската сигурност в Средиземно море - "Сий Гардиън". Командирът на Флотилията от бойни и спомагателни кораби..

публикувано на 18.10.19 в 15:11

"Булевард Демокрация" - на 18 октомври

Винаги съм си мислил, че у нас нищо не може вече да ме изненада и винаги някой ме опровергава. „70-годишната Асенка Христова е била забравена 6 часа в скенера в болницата в Павликени, съобщи Нова тв. Жената постъпила за изследване в здравното заведение. След известно време обаче близките й се притеснили. Дъщерята и съпругът на Асенка..

публикувано на 18.10.19 в 15:06