Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По 150 пенсионери с ТЕЛК дневно подават заявления за новата финансова помощ в "Социално подпомагане" - Бургас (обновена)

| обновено на 24.01.19 в 12:44
3
Три гишета приемат заявления в "Социално подпомагане" в к-с "Бр. Миладинови" бл.57 вх. А

Според нов Закон, хората с увреждания ще получават по висока месечна финансова помощ и повече лица ще имат право на такава. Промените са в сила от тази година, но въпреки че бяха многократно обяснявани, заради сложната материя и нови административни изисквания остават неразбрани.
 
Тези, които не са получавали интеграционни добавки до момента, вече ще получават месечни помощи. За целта, обаче те трябва да подадат заявление в „Социално подпомагане“, защото изплащането вече няма да се извършва от НОИ, а от социалните служби.

Мария Стоянова е пенсионер по възраст, но заради редица заболявания има и ТЕЛК решение, което й определя и 63 % инвалидност. През декември е получила  уведомление, че и спират социалната пенсия от 30 лв. Разбрала, че тази сума ще бъде трансформирана в нов вид финансова помощ, но как ще стане това бургазлийката не е наясно. Какво следва от тук нататък тя решила да попита в местната служба „Социално подпомагане“ и от там е препратили в дирекцията в к-с "Бр. Миладинови". Там, обаче има големи опашки от подаващи заявления и г-жа Стоянова потърси БНР- Бургас, за да зададе своите въпроси чрез нас - Кой има право на помощта? Къде и до кога се приемат заявленията? Нужно ли е да се предоставят и други документи?

Повече може да чуете в звуковия файл:

Между 100 - 150 души дневно подават заявления в дирекция "Социално подпомагане" - Бургас, за да получават финансова помощ според новия Закон за хората с увреждания. Това са лица, на които е спряна отпусканата до момента социална пенсия и не са получавали интеграционни добавки, уточни Ана Тодорова, началник отдел „Хора с увреждания“.

"Това бяха едни суми, които се отпускаха въз основа на изготвена социална оценка и се предоставяха за транспортни услуги, за информационни и комуникационни услуги, за лекарствени средства, за общински наем. Тези лица, към момента по същия начин ще си получат новата финансова помощ без да е нужно да подават заявления. Такива подават само лицата, които до сега не са получавали такива добавки. Техните данни ги няма в социалните служби."

повече може да чуете в звуковия файл: 

Заявления се приемат на три гишета в служба „Социално подпомагане“ в к-с „Бр. Миладинови“ бл. 57 вх. А и на едно допълнително разкрито в к-с Лазур бл. 89. Към заявлението се подава и копие от решението за ТЕЛК. 

Най - много пенсионери с ТЕЛК, с увреждания от 50 - до 70.99 %,  подават заявления в Социално подпомагане - Бургас, съобщи още Ана Тодорова.
"Няма срок за подаването им, но на всички лица, които го направят до 31 март 2019 г. сумите ще бъдат изчислени считано от 1 януари. По заложените в закона изисквания, до 31 март трябва да бъде разработена нова методика за изготвяне на индивидуална оценка на потребностите и правилник за прилагане на Закона за хората с увреждания, които ще бъдат в сила от 1 април 2019 г."      
повече може да чуете в звуковия файл:

След обработка на заявленията, които са подадени до края на януари, първите изплатени помощи ще са след 15 февруари.

Новата финансова помощ се отпуска за период, равен на срока на валидност на телковото решение, а когато то е пожизнено, срокът е 5 години. До края на март размерът на помощта ще зависи от вида и степента на увреждането, а от началото на април, след изтичане на срока на ТЕЛК, човек ще се явява първо пред комисията за освидетелстване, а след това ще му се прави индивидуална оценка на потребностите, която ще дава право на подпомагане.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта

Ледена покривка на места се образува след падналия град и пороен дъжд този следобед в град Шивачево, община Твърдица. Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта.  Очаква се градушката да е нанесла щети по насажденията извън града, каза кметът на Шивачево Диян Иванов. "Навсякъде казват, че щетите им са минимални по дворовете, но не..

публикувано на 25.04.24 в 21:43

Община Болярово ще подпомогне финансово своите абитуриенти

Общинският съвет в Болярово единодушно утвърдени докладите на шестте читалища в общината, отчетите за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление през миналата година. Общината ще изпрати тържествено своите 13 абитуриенти на 23 май. По предложение на кмета Христо Христов съветниците разрешиха от общинския бюджет да..

обновено на 25.04.24 в 16:08

Безплатни извънредни курсове ще има в Бургас в нощта срещу Великден

На Великден в нощта на 4 срещу 5 май, ОП "Бургасбус" ще осигури безплатни извънредни курсове. Автобусите ще се движат по линии Б11 и Б12 с часове на тръгване от начална спирка в 00:30. Линиите обслужват основните спирки в комплексите „Изгрев“, „Славейков“ и „Меден рудник“, както и спирки на възлови места в града – УМБАЛ, бул. „Демокрация“, ул...

публикувано на 25.04.24 в 13:10

В началото на юни „Алеф” награждава победителите в литературния конкурс

Стойността на човешкия живот и цената, която нашите предци са били готови да платят за неговото спасяване по време на Холокоста отвори врати към знанията и въображението на над 300 младежи от България, Израел, Германия, Румъния, Австрия, Унгария, Украйна, Словакия, Полша, Испания, Франция и Латвия. Единадесетият Международен литературен ученически..

публикувано на 25.04.24 в 11:37

Започва реденето на паважна настилка по ул. „Доктор Нидер“

Инспекция на ремонтните работи по ул. „Доктор Нидер“ направи к метът Димитър Николов и инж. Чанка Коралска, информират от Община Бургас. Там ВиК постави нови тръби, а след тях минаха и други оператори на подземни мрежи. Възложена е работа по изграждане на тротоари и отводнителна система. От понеделник ще започне нареждане на паважна настилка по ул...

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Улица "Патриарх Евтимий" в Бургас ще бъде ремонтирана

Предстои пълното обновяване на улица “Патриарх Евтимий” в Бургас, съобщи кметът Димитър Николов. Ремонтът започва след Великденските празници. Получено е одобрение от институциите. Финансирането е от  Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предстои цялостна интервенция с подмяна на водопровода и канализацията, изграждане на..

публикувано на 25.04.24 в 08:37

Променят времетраенето на светофарите в Айтос

От днес в 10 часа влизат сила промените в светофарната уредба на кръговото в Айтос, съобщават от общината. Във връзка със сигнали на граждани за светофарната уредба на кръговото кръстовище на ул. "Славянска", ул. "Хаджи Димитър" и ул. "Гарова" в град Айтос, ще бъдат променени І, ІІ и ІІІ циклограми на пешеходния поток и завиващите на дясно в едно и..

публикувано на 25.04.24 в 07:21