Инициативен комитет внесе предложение за избираемост на районните кметове (СНИМКИ)Инициативен комитет „За развитие на местната демокрация“ внесе в деловодството на общината предложение за въвеждане на райони и избираеми районни кметове. Инициативата на представителите на десните партии в Бургас е подкрепена с подписка. Те започват от утре и разговори с всички политически партии, които имат представители в местния Общински съвет.

Символично внасянето на предложението в Центъра за административно обслужване  е свързано и с Деня на европейската гражданска инициатива. Това посочиха Даниела Божинова и Живко Табаков:

"-Местна гражданска инициатива по смисъла на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, с кояато предлагаме райониране в Бургас и да има избираеми районни кметове, вместо настоящите директори на териториални центрове за административно обслужване. По този начин може да бъде подобрена местната демокрация, контролът на гражданите върху местната власт...
-Нашият Инициативен комитет стартира от утре разговори с всички политически партии, които имат излъчени представители в Общински съвет Бургас. редно е първата среща да бъде с ГЕРБ. В 15:00 часа имаме фиксирана среща с Димитър Николов, за да чуем десните партии в Бургас ще имат подкрепа от ГЕРБ. Втората ни среща ще бъде с БСП. Всички си спомняме, че приживе Евгений Мосинов, един от акцентите му в предизборната кампания на предходните местни избори беше районните кметове да бъдат избирани"

Подписите са няколко хиляди, а като европейски граждани притежаваме най-старото политическо право –  гражданите да внасят предложения, посочиха Божинова и Табаков. Тя е и продължение на демокрацията, допълниха Стоян Грозев, Митко Иванов и Иво Баев:

"- До момента политическите сили в Об.съвет Бургас през годините, въпреки че законът е давал такава възможност, никой не е внесъл такова предложение. Силно се надявам, че това наше предложение ще се приеме...
 - Направи ми впечатление многозначителното мълчание на най-голямата политическа сила. За мен това е положителен знак., а инициативата е толкова добре подготвена, че никой не може да си позволи да я прескочи.
 - Тази инициатива освен, че ще има положителен резултат има и една голяма цел, която е постигната. Гражданите на Бургас и изобщо на България да се събудят за това, че имат права да избират, за това че пряката демокрация може да бъде в действие, както и че именно те самите са пряката демокрация"

От Инициативния комитет, в който влизат представителите на десните партии в Бургас са категоричен, че и самите граждани, с които са разговаряли преди да се включат в подписката, са изразили желанието си да избират сами своите районни кметове.  

Чуйте повече в звуковия файл:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаските социалисти почетоха 116-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание на Петрова нива

Множество членове и симпатизанти на БСП от Бургаска област преклониха глава на Петрова нива пред героите, загинали в Илинденско-Преображенското въстание. В събота вечер на святата местност бе отбелязана 116-ата годишнина от избухването на въстанието с атрактивна възстановка на събитията от паметната дата. Сред официалните лица на Националния..

публикувано на 18.08.19 в 09:40

Бачийски: Пистите на летището в Равнец трябва да запазят предназначението си

Проектът за подробния устройствен план на Равнец противоречи на изискванията, които постави Министерския съвет при предоставянето на терена. Това посочи общинският съветник Константин Бачийски. Общината не е взела предвид отстоянието, което трябва да се предвиди около пистите, за да може те да функционират в бъдеще, допълни той. „До..

публикувано на 17.08.19 в 14:29
Бисер Русимов (вдясно) и Константин Бачийски

Бисер Русимов от ОЗБГ влиза в листата на СЕК за изборите в Бургас (обновена)

Бисер Русимов от Организацията за закрила на българските граждани (ОЗБГ) ще е част от листата на Средна Европейска Класа (СЕК) за предстоящия местен вот в Бургас. Това обявиха на съвместна прескоференция Русимов и заместник – председателят на партията Константин Бачийски. Като член на организацията, ние сме имали редица полезни..

обновено на 14.08.19 в 13:54

Бизнесменът Ивайло Дражев ще се кандидатира за кмет на Бургас

Бизнесменът Ивайло Дражев обяви на пресконференция кандидатурата си за кмет на Бургас. Явявам се независим, подкрепен от политически партии и сдружения. Дали ще бъде с инициативен комитет, а след това с подкрепа, зависи, на 25-ти излизат формулярите на документите за ЦИК. Между другото са намислили как да утежнят регистрацията на..

публикувано на 08.08.19 в 15:03

СДС издига кандидатите си за местния вот в Бургас след електронно допитване

СДС ще издигне кандидатите си за местния вот в Бургас след електронно вътрешно допитване. Това бе решено на последния Oбщински съвет на партията, като целта е всеки, който подкрепя сините, да може да даде своите предложения. В анкетата седесарите трябва да посочат в какъв формат виждат явяването си на местните избори през октомври – в коалиция и с..

публикувано на 07.08.19 в 09:22

Трима от ГЕРБ в битка за кмет на Созопол

Три кандидатури за кмет на Созопол са били избрани на Общинската конференция на ГЕРБ. Това са председателят на Общинския съвет Красимира Германова, съветникът Георги Пинелов и Константин Гребенаров. За БНР Бургас бившият областен управител на Бургас коментира, че неговата номинация е била изненада. "Не знам какво ще се получи, ако аз получа..

публикувано на 06.08.19 в 09:22

Адвокат Георги Сталев ще е кандидатът на АБВ за кмет на Бургас

Адвокат Георги Сталев издига АБВ за кандидат за кмет на Бургас.Той е общински председател на партията в града. Листата ще води настоящият общински съветник Антон Коджабашев. Политическата организация ще подкрепи и кмета на Карнобат Георги Димитров за нов мандат. Амбицията ни е да имаме  поне 4 -ма съветници в Бургас, каза Антон..

публикувано на 02.08.19 в 12:34