Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници отхвърлиха районирането в Бургас (ОБНОВЕНА)

| обновено на 30.04.19 в 16:53



Предложението за райониране на Бургас предизвика дебати по време на редовната сесия на Общинския съвет. Идеята се обсъждаше близо час, след което не беше приета. Основните аргументи бяха, че процедурата ще е скъпа, а след това ще стане по-тромаво обслужването на жителите в отделните райони. Идеята бе внесена от новосъздадения инициативен комитет в града "За развитие на местната демокрация". Те предлагат реформиране на настоящите административни центрове в Бургас и пряк избор на районни кметове. Според вносителите, гражданите трябва пряко да избират хората, които пряко  отговарят за нуждите на техните райони. 
По време на комисиите към местния парламент беше предложено районът на "Долно Езерово" да бъде присъединен към този на комплекс "Славейков". Причината е по-малкият брой жители на бургаския квартал. Още в началото на днешното заседание стана ясно, че хората от "Долно Езерово" не са съгласни с това и дори са внесли подписка, в която са се включили 540 души. Районирането и избирането на териториални кметове е демократично предложение, посочи Ангел Божидаров:
"Не може в едно село с 300 - 350 души да избират кмет, а 40 000 - 50 000 жители да не могат да избират кмет на район."
Според Ангел Божидаров, чрез даването на възможност на гражданите сами да избират кметове, ще се повиши и избирателната активност.
Опасенията на по-голямата част от общинските съветници е, че процедурата по въвеждане на районирането ще бъде много скъпа. Те поискаха преди да бъде одобрено предложението, местната администрация да предостави разчет на очакваните разходи. 
"Не е лошо районните кметове да бъдат избирани пряко, така както ние сме избрани, но трябва да има разчет колко ще ни струва", обясни Калояна Петкова.
Докладната записка беше отхвърлена с 20 "против", 8 гласа "за", 13 "въздържали се". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Инициативен комитет предлага реформиране на ЦАУ в райони и избираеми районни кметове

Реформиране на настоящите административни центрове в Бургас и пряк избор на районни кметове предлага новосъздаден инициативен комитет в града. В "За развитие на местната демокрация" влизат Даниела Божинова,Митко Иванов, Иво Баев, Стоян Грозев и Живко..

обновено на 07.02.19 в 15:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

Богомил Николов: Потребителят е силен преди да купува, не след това

Великденските празници наближават. В предстоящите дни ще пазаруваме повече, ще пътуваме повече.  За какви рискове трябва да внимаваме по време на Великденското пазаруване като потребители? Агенцията за безопасност на храните вече извършва..

публикувано на 26.04.24 в 08:40

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата градушка на 25 април. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите..

публикувано на 26.04.24 в 08:40

Несебър се обединява да помогне на малкия Марти

Тридневен благотворителен базар започва днес в Несебър. Той е в подкрепа на 6 - годишния Марти, който има нужда от лечение в чужбина, а семейството му няма възможност да осигури нужните за това средства. Базарът предлага цветни сувенири,..

публикувано на 26.04.24 в 08:20

Откриват цветното изложение "Флора 2024" на Лазаровден (ПРОГРАМА)

С много цветно настроение и музика ще бъде открита Национална изложба на цветя „Флора Бургас“ 2024. Изложението отваря врати в събота, 27 април, от 11:00ч. Изложбени и търговски зони с красиви сезонни цветя, аранжировки и цветни арт инсталации ще..

публикувано на 26.04.24 в 08:00

Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта

Ледена покривка на места се образува след падналия град и пороен дъжд този следобед в град Шивачево, община Твърдица. Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта.  Очаква се градушката да е нанесла щети по насажденията извън града, каза..

публикувано на 25.04.24 в 21:43

Община Болярово ще подпомогне финансово своите абитуриенти

Общинският съвет в Болярово единодушно утвърдени докладите на шестте читалища в общината, отчетите за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление през миналата година. Общината ще изпрати тържествено своите 13..

обновено на 25.04.24 в 16:08

Безплатни извънредни курсове ще има в Бургас в нощта срещу Великден

На Великден в нощта на 4 срещу 5 май, ОП "Бургасбус" ще осигури безплатни извънредни курсове. Автобусите ще се движат по линии Б11 и Б12 с часове на тръгване от начална спирка в 00:30. Линиите обслужват основните спирки в комплексите „Изгрев“,..

публикувано на 25.04.24 в 13:10