Дебат, флашмоб и филм в Ден на "Европа за мен", организира Немската гимназия

Това е единственото учебно заведение в областта - посланик на Европейския парламент

Немската езикова гимназия "Гьоте" провежда ден на „Европа за мен“. Това е единственото учебно заведение в областта, което бе одобрено да участва в програмата за училища - посланици на Европейския парламент. Междуучилищен дебат, флашмоб и филм за миграцията са проявите днес.

Училището се стреми да насърчава информираността сред младите относно европейската парламентарна демокрация и ролята им в политическия живот на Европа, каза зам. директорът Петя Петрова:

„По проекта се извършват редица дейности, които показват какви са ползите да сме активни граждани на Европейския съюз. Предстоят избори за новия Европейски парламент и целта е да провокираме младите да гласуват.“

В дебата се включиха ученици от Немската, Руската, Математическата и Английска гимназии. Една от темите, по която се дебатира е даването на възможност на 16-годишните да гласуват.

„Като посланик на Европейския парламент училището изпълнява цяла програма със събития, които са свързани със запознаване с европейските танци и кухня, написване на речи, ролеви игри, отличаване на фалшивите новини“, съобщи гл. учител Весела Христова.

От 14:30 часа пред Община Бургас учениците ще представят флашмоб с европейски танци и музика. С него искат да информират хората за важността на скорошните европейски избори.

От 18:00 в КЦ "Морско казино" ще бъде представен заснетият от тях, заедно с техни връстници от Италия, Франция и Германия, филм за миграцията в Европа.

повече може да чуете в звуковия файл:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийският университет обсъжда в Бургас възможностите за разкриване на филиал в града

Експертна група по акредитация към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ обсъжда днес в Бургас възможностите за разкриване на филиал на висшето училище за няколко специалности. Сред тях са „музикални медийни технологии и тон режисура“,  „аудио-визуален дизайн и сценична музика“, както и „църковен мениджмънт“.  Представители на бургаски..

обновено на 16.10.19 в 19:00

Благотворителен маратон набира средства за оборудване на кабинети в ОУ" П.Р.Славейков"

За четвърти път в Морската градина в Бургас ще се проведе благотворителен маратон.Той се организира от у чилищното настоятелство на ОУ "Петко Р. Славейков". Първото подобно събитие бе по повод 105 години от основаването на учебното заведение, сега на 19 -ти октомври ще отбележим 108-та годишнина, каза Елина Гюрова от училищното настоятелство. Всяка..

публикувано на 16.10.19 в 12:59

Михаил Попов: Промяна в теоретичния изпит за кандидат-шофьорите

Промяна в теоретичния изпит, вместо промени, които да оскъпят шофьорските курсове. Това коментира пред БНР-Бургас Михаил Попов от Института за пътна безопасност по повод предложенията за нови правила при шофьорските курсове. Трябва да се почерпи опит от държавите, които дават три пъти по-малко жертви по пътищата, добави той: „При нас се..

публикувано на 15.10.19 в 15:48

100 ученици от професионални гимназии с практики на Порт Бургас

Близо 100 ученици от бургаски професионални гимназии ще изпълнят своите задължителни учебни практики на територията на  Порт Бургас. През първия срок на тази учебна година професионални умения ще придобиват ученици от три училища, като всички осигурени практики са безплатни. По време на практиката си в пристанището, в реална работна среда,..

публикувано на 14.10.19 в 10:59

Над 300 ученици се включиха в скоростното изкачване „Напред и нагоре” в Сливен

В състезанието се включиха над 300 ученици от сливенските училища. Те бяха разпределени  в шест групи от три възрасти - момичета и момчета 5-7 клас, 8-9 клас, юноши и девойки 10-11 клас. Стартът на изкачването даде зам.-кметът Стоян Марков пред параклиса ,,Свети цар Борис-Михаил – Покръстител”, съобщиха от пресцентър на Община Сливен. ...

публикувано на 13.10.19 в 11:02

Бургаски деца участват в "Опазване на културното наследство и ценностите на Европа"

Деца от ОУ "Найден Геров" участват активно в опазването на културното наследство на Европа. Те заедно със свои връстници от Португалия, Чехия, Италия, Гърция и Румъния са част от проекта "Опазване на културното наследство и ценностите на Европа". Координатор на проекта от българска страна е Марияна Монева - учител по английски език в..

публикувано на 09.10.19 в 16:44

Учители от Сливен тръгват на обход по домовете

Близо 60% от учениците в двете основни училища и в детската градина в сливенския  квартал „Надежда“ са се явили за учебни занятия, съобщи за БНР  Милена Чолакова, началник на Регионалното управление по образованието Сливен. След масовата паника отпреди два дни, породена от слуха, че социални извеждат деца от училищата, днес ситуацията е..

публикувано на 09.10.19 в 14:33