"Wine Gogh": рисуване с чаша вино

Таня Стоянова и Ася Петрова посрещат любителите на четката и божествената напитка в галерия „Георги Баев”

Снимка: личен архив

Терапия от сивото ежедневние с чаша вино в приятелска среда, където може да разкриеш неочаквани свои способности-така накратко видяхме проекта "Wine Gogh" в действие. Вече почти три месеца галерия „Георги Баев” отваря врати за любители художници, които след работа се откъсват от делника и се потапят в чудния свят на изкуството.

Идеята е на две бургаски художнички-Таня Стоянова и Ася Петрова. Арт педагожките обмисляли дълго концепцията, преди да пристъпят към реализацията й, защото нямали нито опита, нито увереноста, че ще се получи, но водени от убеждението, че Бургас има нужда от подобна инициатива стартират  „Wine Gogh”. Името на един от най-популярните световни художници идва съвсем естествено, а виното е допълнителният стимул, който отпуска участниците, за да разгърнат възможностите си.

„Стъпваме все по-уверено и сме все по-спокойни, защото получаваме обратната връзка от хората. Виждаме, че ги правим щастливи и се получава нещо магическо всеки път, когато имаме събитие”, казват арт дамите.

В уюта на галерията сред картините на колоса Георги Баев, в сърцето на Стария Бургас и на метри от Морската градина, няколко пъти в месеца се събират любителите на четката. Картината, която рисуват, е по избор от няколко варианта, подбрани от Таня и Ася. Занятията са от 19 до 21 часа, но винаги има някой, които увлечен в преследване на верния цвят или линия си дорисува, споделят те с усмивка.

„Елементът е забавление, но се получава и сериозен познавателен процес. Въвеждаме в темата, запознаваме ги с техники, цветознание, не жалим сили и енергия”, казва Таня, а Ася добавя: „Талантът не е задължителен, важното е да са удоволетворени от крайния резултат и да се насладят на емоцията.”

Идеята се развива и вече в заниманията се включва и гост художник, с когото групата се запознава като стил и начин на работа. Първият, който приема предизвикателството, е Георги Андонов. Интересът е голям, а желаещите да се срещнат с него толкова много, че се налага да се определи още една дата.

Почти три месеца след старта „Wine Gogh” формира общество от хора с различни професии, обединени от страста към рисуването, част от тях са вече постоянни. Някои рисуват по двойки заедно на едно платно, преоткривайки нова близост. Родител и дете изпитват вълнението да сътворят нещо ново или двама влюбени разбират, че се допълват и на платното. Трети рисуват за подарък на скъп човек. Повечето просто са намерили своят начин да релаксират и с нетърпение чакат поредната дата.

„Акцентът е рисуването, чашата вино е естетически красив елемент, доколкото виното привнася допълнителна нотка на емоция, още повече че става дума за вечерно творене. Но хората са толкова увлечени, че дори забравят да си пият чашата!”, казват двете дами и добавят, че уважават божествената напитка, затова внимателно селектират виното, което предлагат. Дали ще е розе,бяло или червено, зависи от темата на вечерта или как виното импонира на картината, която ще се рисува.

Със затоплянето на времето занятията ще се пренесат в двора на галерията, където ще се рисува през цялото лято. Днес и утре срещите в галерия „Георги Баев” продължават, следващите дати в проекта „Wine Gogh” са 29 и 30 май.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Деца учат тънкостите на тъкачеството в „Акве Калиде“

Майсторската работилничка "Арт-И-Факти" отново отваря врати на на 20 октомври в ТК "Акве Калиде". Днес от 11:00 до 13:00 ч. децата ще навлязат в тайните на българския занаят тъкачество. На истински дървени станчета те ще могат да си изтъкат текстилен елемент, използвайки совалка, кросно, нищелки и други инструменти. Под ръководството на майстор - тъкач..

обновено на 20.10.19 в 08:14

Малчугани от 5 детски градини показаха умения по грънчарство и декупаж

5 бургаски детски градини представиха своите умения по грънчарство и декупаж. Той се  проведе в ДГ "Звездица Зорница" по проект "Пълноценна подкрепа на предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение от община Бургас". Децата от градината домакин представиха колко са напреднали с грънчарството. ДГ "Веселушко" се изяви с..

публикувано на 18.10.19 в 16:34

18-годишната Симона Рачева беше избрана за Мис Сливен 2019

18-годишната Симона Рачева беше избрана за Мис Сливен 2019.  Церемонията се проведе снощи в зала „Сливен“.  В състезанието участваха 10 момичета от града под сините камъни. Титлата обаче беше спечелена от 18-годишната Симона Рачева.  Трета подгласничка на Мис Сливен стана 20-годишната Атанаска Маджарова. Втора подгласничка – 16-годишната Елинор..

публикувано на 18.10.19 в 08:11

В Бургас посрещнаха чудотворната икона „Св. Богородица Касперовская“ (СНИМКИ)

Чудотворната икона "Св. Богородица Касперовская" от град Ананиев - Украйна, бе изложена за поклонение в Бургас. От ранни зори пред храм "Св. св. Кирил и Методий" се извиха опашки от миряни, които искат да се поклонят пред светинята.  Вярващите могат да се докоснат до чудотворната икона  до събота - 19 октомври. След това тя ще бъде изложена в..

обновено на 17.10.19 в 13:45

Конкурсът „Мис Сливен“ събира на едно място куп известни личности

Остават броени часове до най-очакваното събитие, което ще впечатли с грация и красота граждани и гости на град Сливен. Това е конкурсът „Мис Сливен“, който ще стартира утре /17 октомври/ от 19:30 часа в едноименната зала в града. В журито на конкурса влизат топ лица като вице Мис България 2016 и Мис Интернешанъл Туризъм 2017 Рени Радева,..

публикувано на 16.10.19 в 18:54

Кои са влюбените от Бургаската гара разкри фотографката Алия Казанджиева

Студентка по фотография е 21-годишната бургазлийка Алия Казанджиева, която беше оценена  на фотоконкурс в Страсбург. Две нейни фотографии бяха оценени от журито на конкурса посветен на 70 години от създаването на Съвета на Европа. "Това беше наистина важна церемония. Президентът Макрон присъстваше в операта в Страсбург. Емоцията винаги е много..

публикувано на 16.10.19 в 17:51

Бургазлийка спечели първо място на европейски фотоконкурс (СНИМКИ)

21-годишната бургазлийка Алия Казанджиева спечели първо място в две от общо пет категории на фотоконкурса, посветен на 70 години от създаването на Съвета на Европа. За най-добра снимка се бориха над 2000 предварително селектирани фотографии. Алия спечели призовете в категория "Моменти" и категория "Места". Жури, съставено от три изявени личности от..

публикувано на 15.10.19 в 16:29