"Wine Gogh": рисуване с чаша вино

Таня Стоянова и Ася Петрова посрещат любителите на четката и божествената напитка в галерия „Георги Баев”

Снимка: личен архив

Терапия от сивото ежедневние с чаша вино в приятелска среда, където може да разкриеш неочаквани свои способности-така накратко видяхме проекта "Wine Gogh" в действие. Вече почти три месеца галерия „Георги Баев” отваря врати за любители художници, които след работа се откъсват от делника и се потапят в чудния свят на изкуството.

Идеята е на две бургаски художнички-Таня Стоянова и Ася Петрова. Арт педагожките обмисляли дълго концепцията, преди да пристъпят към реализацията й, защото нямали нито опита, нито увереноста, че ще се получи, но водени от убеждението, че Бургас има нужда от подобна инициатива стартират  „Wine Gogh”. Името на един от най-популярните световни художници идва съвсем естествено, а виното е допълнителният стимул, който отпуска участниците, за да разгърнат възможностите си.

„Стъпваме все по-уверено и сме все по-спокойни, защото получаваме обратната връзка от хората. Виждаме, че ги правим щастливи и се получава нещо магическо всеки път, когато имаме събитие”, казват арт дамите.

В уюта на галерията сред картините на колоса Георги Баев, в сърцето на Стария Бургас и на метри от Морската градина, няколко пъти в месеца се събират любителите на четката. Картината, която рисуват, е по избор от няколко варианта, подбрани от Таня и Ася. Занятията са от 19 до 21 часа, но винаги има някой, които увлечен в преследване на верния цвят или линия си дорисува, споделят те с усмивка.

„Елементът е забавление, но се получава и сериозен познавателен процес. Въвеждаме в темата, запознаваме ги с техники, цветознание, не жалим сили и енергия”, казва Таня, а Ася добавя: „Талантът не е задължителен, важното е да са удоволетворени от крайния резултат и да се насладят на емоцията.”

Идеята се развива и вече в заниманията се включва и гост художник, с когото групата се запознава като стил и начин на работа. Първият, който приема предизвикателството, е Георги Андонов. Интересът е голям, а желаещите да се срещнат с него толкова много, че се налага да се определи още една дата.

Почти три месеца след старта „Wine Gogh” формира общество от хора с различни професии, обединени от страста към рисуването, част от тях са вече постоянни. Някои рисуват по двойки заедно на едно платно, преоткривайки нова близост. Родител и дете изпитват вълнението да сътворят нещо ново или двама влюбени разбират, че се допълват и на платното. Трети рисуват за подарък на скъп човек. Повечето просто са намерили своят начин да релаксират и с нетърпение чакат поредната дата.

„Акцентът е рисуването, чашата вино е естетически красив елемент, доколкото виното привнася допълнителна нотка на емоция, още повече че става дума за вечерно творене. Но хората са толкова увлечени, че дори забравят да си пият чашата!”, казват двете дами и добавят, че уважават божествената напитка, затова внимателно селектират виното, което предлагат. Дали ще е розе,бяло или червено, зависи от темата на вечерта или как виното импонира на картината, която ще се рисува.

Със затоплянето на времето занятията ще се пренесат в двора на галерията, където ще се рисува през цялото лято. Днес и утре срещите в галерия „Георги Баев” продължават, следващите дати в проекта „Wine Gogh” са 29 и 30 май.


ВИЖТЕ ОЩЕ

По случай 24 май кметът на Сунгурларе с прием за пенсионираните учители

Пенсионирани учители и читалищни дейци в Сунгурларе се събраха  на предпразнична среща по повод  24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Събитието е по инициатива на кмета инж. Васил Панделиев  в  знак на уважение и благодарност към хората, отдали душата и сърцето си на образованието и културата в училищата,..

публикувано на 23.05.19 в 16:35

Ясна е празничната програма за 24 май

Според предварителните записвания и подадената от учебните заведения информация, цели 8000 души ще участват в бургаското шествие за предстоящия 24 май. За сравнение, през последните години броят им е достигал максимум 5000 - 6000. В шествието ще се включат училища, детски градини, университети, културни дейци. Шествието ще потегли в 10:30 часа с..

обновено на 22.05.19 в 12:20

Детски празник на здравословното хранене в Бургас (галерия)

Десетки деца участваха в кампанията на фондация „За храната“ и Община Бургас „Не яж боклуци – яж зеленчуци“. Със забавни игри и състезания, младите бургазлии и техните родители демонстрираха кулинарни умения със здравословна храна. Кампанията бе открита от кмета Димитър Николов: „Вече трета поредна година Община Бургас..

публикувано на 18.05.19 в 14:42

„Не яжте боклуци – яжте зеленчуци“ – на Флора-та

Нутриционистът Елена Терзиева ще консултира деца и възрастни в бургаския еквивалент на Деня на революцията в храненето. Кампанията на фондация „За храната“, озаглавена през тази година „Не яжте боклуци – яжте зеленчуци“, ще се проведе днес, от 10:30 до 12 ч., в Експозиционния център „Флора“ в Бургас. Координаторът Елина Чекаларова поясни:..

публикувано на 18.05.19 в 09:50
Съкровището на хан Кубрат от Малая Перешчепина

Златни изложби, шевици и реставрирани икони в Нощта на музеите в РИМ - Бургас

За петнадесета поредна година на 18 май в България ще бъде отбелязана Европейската нощ на музеите. По традиция музеи и галерии из цяла Европа отварят врати за всички, които искат да разгледат експозициите в една нощ. Входът за събитието е безплатен, а музеите и галериите отварят от 18:00 ч. и продължават да работят до 24:00 ч. Бургаският..

публикувано на 17.05.19 в 15:29

Светлинно шоу и демонстрации на бойни техники и средновековни оръжия в Нощта на музеите в Поморие

За пета година Исторически музей и Музеят на солта  в Поморие се включват в инициативата „Нощ на музеите“ на 18 май. Официалното откриване ще бъде в 18.00 ч. с представяне на гостуващата изложба от Хасково: „Девет товара коприна и още девет – везани”. Програмата включва и много забавления за малки и големи, като прожекции на стари документални..

обновено на 17.05.19 в 14:59

Спортен турнир обнови библиотеката на детско отделение в УМБАЛ Бургас

Спортен празник в бургаския офис на компанията Bulgarian Online Research обнови библиотеката на Второ детско отделение на УМБАЛ Бургас. Екипът на фирмата, който се състои предимно от млади хора, организира събитието с условието всеки участник да "плати вход", като купи нова детска книжка или комплект за рисуване. В резултат са събрани няколко..

публикувано на 16.05.19 в 14:43