Професор Биолчев представи „Преселението” в Бургас

Снимка: trud.bg

36 разказа на жители на Царево, преселници от Беломорска Тракия, стоят в основата на повеста „Преселението“, посочи професор Боян Биолчев на среща с читатели, организирана от издателство „Труд“  в експозиционния център „Флора". Историята на книгата започва преди 30 години, когато всяко лято като запален харпунджия видният славист прекарва в Резово:

„Докоснах се до много съдби на старци, които са били шест годишни през 1913-та година, когато след 26 юни започва голямата трагедия, може би най-голямата на българския народ. Спомените им се впиха в съзнанието ми,  може цял живот да носиш една рана в себе си. Затова не бързах да напиша книгата, усещах, че не нося още достатъчно горчилката и меда на живота, за да съм равен на тях.“

Шестгодишен е главният герой на „Преселението”, който разказва трагичната история на своето семейство по пътя му към българското градче Василико. Сюжетът ни връща към смутните времена на Межсуъюзническата война. Далеч съм патриотарските екзалтации, въпреки че съм потомък на преселници, казва Биолчев.  Професорът смята, че е редно да погледнем историята честно в очите без да я фризираме  с енергията на новото време:

„Голямата грешка е вдигането на българската войска от Чаталжда и прехвърлянето й надолу по Струма, за да може да се осъществи нападение едновременно нападение над сърбите и гърците. Какво се получава-300 000 души изпадат в делириум от щастието, че са освободени, след което за по-малко от шест месеца войската изчезва и тези хора са оставени на произвола на съдбата и на отмъщенето. Трима от старците споделиха-докато бягахме един път ни обраха турци и два пъти българи. “

Вследствие на тези събития 260 000 души са подложени на гонение, 60 000 са убити, над 100 села са заличени.  Героите на Биолчев са от селата по южните склонове на Странджа.

За 180-те страници на „Преселението” професорът избира жанра повест. Книгата вече бе сравнена с "Железния светилник" на Димитър Талев като сила и внушение.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Владимир Зарев: Антихристът е интернет

„Антихристът вече е слязъл на земята. И той може да не е човек, а явление.  Това е интернет.“ Това заяви писателят Владимир Зарев при представянето новата си книга "Чудовището" в Бургас. Тезата за мрежата, която е лишила хората от интимността на общуването, е развита в книгата. Роман за невъвзможната любов между опитен възрастен..

обновено на 27.06.19 в 16:06

Ясни са песните за конкурса "Бургас и морето" 2019

12 от песните, изпратени за участие в новото издание на "Бургас и морето", бяха селектирани от подборната комисия, за да ги чуем от сцената на Летния театър. Финалистите ще се съревновават за фестивалните награди на 3 август. Тогава жури в състав Йорданка Христова, Ева Найденова, Димитър Гетов, Димитър Атанасов, Кирил Вълчев и Веселин Пренеров, ще..

обновено на 27.06.19 в 13:58

Оперната прима Веселина Кацарова с ексклузивно интерво за БНР Бургас

В ефира на БНР Бургас очаквайте интервю със световноизвестното мецосопрано Веселина Кацарова. Тя пристига от Швейцария, за да открие с концерт тазгодишното издание на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“ на 5 юли.  Концертът „Веселина Кацарова и приятели“, който ще се проведе в Летния театър в Бургас, ще събере на една сцена примата и..

публикувано на 27.06.19 в 13:53

Хилда Казасян с един специален концерт в Бургас

След големия успех на „Да послушаме кино“ в Зала 1 на НДК, Хилда Казасян ще представи тази толкова нежна и красива музика и в Бургас. Програмата включва най-популярната българска филмова музика с нови, направени за този концерт аранжименти от невероятните музиканти Христо Йоцов и Живко Петров. „Изключително съм щастлива да ви поканя на първите два..

обновено на 27.06.19 в 11:46

Кампанията " За да има ВОДА" започва днес с концерт на Атанасовското езеро

Благотворителен концерт в подкрепа на фестивала "ВОДА" ще се проведе тази вечер от 18.30 часа в пространството на "симБиотично" край Атанасовското езеро, до басеините за луга. На концерта ще свирят Владо Михайлов и Михаела Ненова от група REWIND. Фестивалът "ВОДА" започна преди две години като предизвика голям интерес сред бургазлии и събра около..

публикувано на 27.06.19 в 09:52

Летен филмов маратон в Ямбол

Този петък в Ямбол стартира шестият поред летен филмов маратон, организиран от община Ямбол, с безплатни прожекции за зрителите. От 28 юни до 1 септември Лятното кино в Градския парк отваря врати за любителите на седмото изкуство. Петъчните вечери са посветени на златните български филми от фонда на Националния филмов център. Началото този петък е с..

публикувано на 26.06.19 в 16:46

Филми на Вим Вендерс и Емир Кустурица може да участват във втория международен фестивал на документалния исторически филм в Бургас

През септември в Бургас за втори път ще бъдат показани най-добрите документални ленти на годината. Организаторите на международния фестивал на документалния исторически филм обещават край морето да гостуват режисьори от световна величина. Имена като Вим Вендерс и Емир Кустурица, с които се  водят преговори, говорят достатъчно за амбициите на  Петър и..

публикувано на 26.06.19 в 14:30