ДГ „Слънце“ в Сунгурларе отбеляза 45 години
В Сунгурларе отбелязаха 45 години от създаването на детска градина „Слънце“. Детското заведение отваря врати,  в годината, в която общинският център е обявен за град. 

Празникът бе отбелязан с голямо тържество - малчуганите пяха и танцуваха на сцената на читалището, в присъствието на официални гости и родители, които не скриха вълнението си. Над 3 000 деца са преминали през детската градина за нейната 45-т годишна история, подчерта директорът Катя Русенова:

„На 7 септември 1974 година обединено детско заведение „Слънце“ е открито. То отваря врати за най-малките и както слънцето изгрява всеки ден, така и ние приемаме идването на всяко ново поколение с малките крачета, с жизнерадостните усмивки и блесналите за знание очи на децата. Ние вярваме, че заедно с родителите трябва да възпитаваме качества като добродетел, честност, справедливост. Стараем се да запалим и поддържаме в тях пламачето на родолюбитието.“

Русенова благодари на общинското ръководство за съдействието през годините и изрази признателност към екипа от педагози, служители и медицински сестри.

От името на общината кметът Васил Панделиев поднесе привествено слово и подари на ръководството на детската градина мултимедийно устройство. Градината е една от седемте на територията на общината, коментира Панделиев:

„Създаването й е в същата година, когато Сунгурларе е обявен за град, така че празникът е двоен и за нас това е вълнуващо събитие. Сградата на детското заведение е просторна, местата са достатъчно и децата се радват на добри грижи.“

В община Сунгурларе има и шест училища, едното от които средно. Кметът заяви, че се прави всичко възможно децата да бъдат част от системата на образованието, а там където не достигат ученици, общината подпомага школата.  

На всички учители, ученици и дейци на културата в община Сунгурларе за предстоящия празник кметът пожела:

„Да почувстват този най-светъл, най-хубав чисто български празник на славянската писменост и култура и да успяват и занапред.“

Повече чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатно обучение по португалски в БСУ и "Проф. д-р Асен Златаров"

За пета поредна година стартира безплатно обучение по португалски език, насочено към студенти и преподаватели от Бургаския свободен университет и университет "Проф. д-р Асен Златаров". Инициативата се реализира от Португалски културен и езиков център "Камойш" и има за цел да популяризира португалската култура. Обучителните часове в двата..

публикувано на 23.10.19 в 12:26

Обявява се конкурс “Ученик на годината на Община Поморие”

В навечерието на Деня на народните будители Община Поморие и народният представител Ася Пеева, член на Комисията по образование и наука, обявяват конкурс за “Ученик на годината на община Поморие”. Желанието на организаторите е конкурсът да се превърне в традиция, като се провежда ежегодно и подкрепя ученици с изявени дарби в областта на..

публикувано на 22.10.19 в 14:47

28 октомври - неучебен, но присъствен

Денят след първия тур на местните избори- 28 октомври, ще бъде неучебен, но присъствен за учители и ученици в училищата, в които ще се провеждат избори, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Във всички останали училища ще се провежда нормален учебен процес. Училищата могат да организират заниманията в този ден, като се..

публикувано на 22.10.19 в 14:23

Роботи от ново поколение в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Лаборатория за интелигентни системи ще развива роботиката и мехатрониката като приоритетни направления в Бургас. Това ще се случи през следващите четири години с финансиране от оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". В него участват осем научни и образователни организации, обединени в консорциум от Института по механика към..

публикувано на 21.10.19 в 12:14

Над 270 учащи участваха в Седмицата на програмирането в Сливен

За поредна година Регионална бибилиотека “Сава Доброплодни“в  Сливен се включи в инициативите на Европейската седмица на програмирането . Организирани бяха  12 семинара и обучения по програмиране с робота Финч и с роботa-пчела Bee-bot, в които се включиха над 120 ученици на възраст от 7 до 10 години от X СУ ”Йордан Йовков”- Сливен и СУ ”Хр.Ботев” -..

публикувано на 21.10.19 в 11:09

Софийският университет обсъжда в Бургас възможностите за разкриване на филиал в града

Експертна група по акредитация към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ обсъжда днес в Бургас възможностите за разкриване на филиал на висшето училище за няколко специалности. Сред тях са „музикални медийни технологии и тон режисура“,  „аудио-визуален дизайн и сценична музика“, както и „църковен мениджмънт“.  Представители на бургаски..

обновено на 16.10.19 в 19:00

Благотворителен маратон набира средства за оборудване на кабинети в ОУ" П.Р.Славейков"

За четвърти път в Морската градина в Бургас ще се проведе благотворителен маратон.Той се организира от у чилищното настоятелство на ОУ "Петко Р. Славейков". Първото подобно събитие бе по повод 105 години от основаването на учебното заведение, сега на 19 -ти октомври ще отбележим 108-та годишнина, каза Елина Гюрова от училищното настоятелство. Всяка..

публикувано на 16.10.19 в 12:59