ДГ „Слънце“ в Сунгурларе отбеляза 45 години
В Сунгурларе отбелязаха 45 години от създаването на детска градина „Слънце“. Детското заведение отваря врати,  в годината, в която общинският център е обявен за град. 

Празникът бе отбелязан с голямо тържество - малчуганите пяха и танцуваха на сцената на читалището, в присъствието на официални гости и родители, които не скриха вълнението си. Над 3 000 деца са преминали през детската градина за нейната 45-т годишна история, подчерта директорът Катя Русенова:

„На 7 септември 1974 година обединено детско заведение „Слънце“ е открито. То отваря врати за най-малките и както слънцето изгрява всеки ден, така и ние приемаме идването на всяко ново поколение с малките крачета, с жизнерадостните усмивки и блесналите за знание очи на децата. Ние вярваме, че заедно с родителите трябва да възпитаваме качества като добродетел, честност, справедливост. Стараем се да запалим и поддържаме в тях пламачето на родолюбитието.“

Русенова благодари на общинското ръководство за съдействието през годините и изрази признателност към екипа от педагози, служители и медицински сестри.

От името на общината кметът Васил Панделиев поднесе привествено слово и подари на ръководството на детската градина мултимедийно устройство. Градината е една от седемте на територията на общината, коментира Панделиев:

„Създаването й е в същата година, когато Сунгурларе е обявен за град, така че празникът е двоен и за нас това е вълнуващо събитие. Сградата на детското заведение е просторна, местата са достатъчно и децата се радват на добри грижи.“

В община Сунгурларе има и шест училища, едното от които средно. Кметът заяви, че се прави всичко възможно децата да бъдат част от системата на образованието, а там където не достигат ученици, общината подпомага школата.  

На всички учители, ученици и дейци на културата в община Сунгурларе за предстоящия празник кметът пожела:

„Да почувстват този най-светъл, най-хубав чисто български празник на славянската писменост и култура и да успяват и занапред.“

Повече чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас няма преписвачи на днешната матура

Няма нито един сигнал за преписване в област Бургас на матурите по български език и литература след 7 клас. Това каза за БНР Бургас Виолета Илиева, директор на Регионалното управление на образованието в Бургас. "Няма такива сигнали, няма регистрирани оплаквания за нулиране на писмена работа, за опит за преписване. Всичко е преминало..

публикувано на 17.06.19 в 12:51

3625 ученици от област Бургас се явяват на матурите след 7 клас

Вариант номер 1 бе изтеглен на днешната матура по български език и литература след 7 клас. 3625 ученици се явяват от област Бургас. Изпитът се провежда в две части, уточни Виолета Илиева, директор на Регионалното управление на образованието в Бургас.  "Първата част ще продължи 60 минути с 25 въпроса, от които повече със затворени отговори...

публикувано на 17.06.19 в 10:25

„Формулата на Тео” с прожекция довечера

Документалният филм „Формулата на Тео“, посветен на преподавателя по математика и физика Теодосий Теодосиев ще бъде представен днес в Бургас. Учителят от Казанлък ще присъства на прожекцията в Дома на Нефтохимика от 18.00 часа и ще отговаря на въпроси. Режисьор на филма е авторът на поредиците по БНТ „Умно село” и „Малки истории”..

публикувано на 14.06.19 в 14:29

Учителите ще представят идеи за повишаване качеството на образованието в Бургас

Конференция на тема "Първокласно начало - от идеята - през практиката - към иновацията" ще се проведе днес в сградата на Бургаски свободен университет. Това съобщиха от Община Бургас.  В конференцията ще участват 107 учители от 28 училища на територията на общината - 10 средни, 17 основни и 1 начално, както и педагозите от Център за подкрепа на..

обновено на 14.06.19 в 08:27

Деца ще видят как се създава една книга

Идеята за проекта "Работилница за книги" е породена от желанието на бургаските деца да влязат в света на книгите. Те ще разберат как се създава една детска книжка - от историята, през написването, илюстрирането, предпечата със странирането, редактирането и коригирането, до печата. И така се стига до среща на децата с опитни творци - театралната режисьорка..

публикувано на 13.06.19 в 13:26

Детска градина на открито

За четвърта поредна година в Бургас стартира общинската програма "Детска градина на открито". В програмата ще се включат двадесет и две детски градини. В периода 10-ти юни - 9-ти август на участниците ще бъде предоставена възможност за една седмица да изнесат дневния режим на децата на открито в парк "Минерални бани", кв. Ветрен. Там малчуганите ще..

публикувано на 13.06.19 в 08:29

Безплатни и платени занимания в училищата ще има това лято в Бургас

 Летните занимания ще се проведат това лято в бургаските училища. Те  ще бъдат организирани в отделни учебни заведения следващите месеци. Някои от тях са платени, други безплатни, съобщават от община Бургас.възможностите, които се предлагат, са  СУ "СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ" - ГР. БУРГАС - Организирана лятна занималня със заплащане от УН при СОУ "Св...

публикувано на 12.06.19 в 12:12