Два сигнала за опит за купуване на гласове в БургаскоДва сигнала за опит за купуване на гласове са препратени до Районна прокуратура –Бургас и Районната прокуратура в Карнобат, съобщиха от Районната избирателна комисия. Сигналите са постъпили от една от политическите партии. От комисията, са преценили, че те са от компетентността на съдебните органи, които да направят  проверки и ако счетат за необходимо да образуват досъдебни производства, уточни заместник-председателят на комисията Георги Михов.

Едната информация е свързана с изборния процес в бургаското село Равнец. Представител на друга партия, пресрещал жители на селото с автомобил и ги извозвал до откритите секции в ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“. Това поражда сериозни опасения за нарушения в изборния ден, алармират от паритята жалбоподател и очакват проверка. Другата жалба е за съмнения за неправомерена агитация в Сунгурларе пред секция в местното читалище. Две лица агитирали гражданите, придвижващи се с бус до сградата на читалището, се посочва в жалбата.

Няколко сигнала за постъпили за неправомерна агитация, както и че машините за гласуване са разположени така, че вотът на избирателя се вижда. Разпоредено е мястото им да бъде променено, така че да запази тайната на избора, уточниха от РИК. Близо 10 сигнала са посъпили от сутринта в РИК. Част от тях са неоснователни, уточняват от комисията. 

Повече за жалбите чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Воеводите доволни от резултата на евровота

Областният председател на ВМРО Георги Дракалиев е изненадан от високия резултат на ГЕРБ с оглед на предварителните прогнози на социолозите. Воеводите ще имат един сигурен евродепутат в лицето на Ангел Джамбазки и все още се надяват на втори. В Бургаска област за партията гласуваха 6.49% от имащите право на глас. Дракалиев коментира и..

публикувано на 27.05.19 в 13:34

Вял евровот в Югоизточна България

Ниска избирателна активност бележи днешният  евровот в Бургаска област. 25.85% са се възползвали от правото си на глас към 17 часа. Гласували са 92 687 души. Най-висока е активността в община Руен, където до урните са отишли 42.21% от имащите право на глас, а най-ниска в общините Карнобат-22.72%  и Камено-22.90%. Едва 23% са упражнили правото на вот..

публикувано на 26.05.19 в 18:46

Ямболска област: Жителите на Болярово най-активни

Близо 16% от избирателите в Ямболска област са упражнили правото си на глас до 12,30 часа. Най- голям процент избиратели са гласували в крайграничната община Болярово-близо 36 на сто. Най- нисък е процентът на гласувалите в град Ямбол по- малко от 14 процента, съобщи председателят на РИК -  Ямбол Екатерина Янева. До момента няма постъпили..

публикувано на 26.05.19 в 14:42

По-малко гласували в Сливенско от предходния евровот

Избирателната активност в Сливенска област към 12,30 часа е 12,14 процента, съобщиха от областната администрация. Гласували са 20 732 души.  По данни на общините, 4 642 избиратели са упражнили правото си на вот в община Нова Загора, което формира активност от 14,17 на сто. В община Котел са гласували 2 373 души, активността е 14,21 процента. В..

публикувано на 26.05.19 в 14:22

Ниска избирателна активност до обед в Бургаска област

Едва 15.9 % от жителите на Бургаска област са дали своя глас в днешния вот за евродепутати към 12.30. Гласували са 56 928 души. Традиционно най-висока е избирателната активност в община Руен с 25,4%, следвана от Малко Търново с 25,2 на сто. Най-малко избирателите са отишли до урните в община Бургас  -13,79 %.  Ниска е активността и в Карнобат..

публикувано на 26.05.19 в 14:18

Машинното гласуване притеснява избирателите

В 191секции в Бургаска област днес може да се гласува машинно. Проверка на БНР-Бургас показа, че избирателите се притесняват от машинния вот. Председателят на 293 секция в ОУ „Васил Априлов“ Николета Петрова, коментира: „Има интерес, но сред по-младите. По-възрасинте предпочитат хартиената бюлетина. Поставя се в машината карта с напдис..

публикувано на 26.05.19 в 13:19

Първото заседание на РИК Бургас е днес

Централната избирателна комисия утвърди състава на РИК- Бургас за предстоящите избори през май  за Европейски парламент. Членовете на Избирателната комисия са 19-ет и встъпиха в длъжност вчера,  6 април. Първото си заседание Районната избирателна комисия ще проведе днес, 7 април, в сградата на Областна администрация Бургас, от 18:00 часа и ще бъде..

обновено на 07.04.19 в 11:51