Два сигнала за опит за купуване на гласове в БургаскоДва сигнала за опит за купуване на гласове са препратени до Районна прокуратура –Бургас и Районната прокуратура в Карнобат, съобщиха от Районната избирателна комисия. Сигналите са постъпили от една от политическите партии. От комисията, са преценили, че те са от компетентността на съдебните органи, които да направят  проверки и ако счетат за необходимо да образуват досъдебни производства, уточни заместник-председателят на комисията Георги Михов.

Едната информация е свързана с изборния процес в бургаското село Равнец. Представител на друга партия, пресрещал жители на селото с автомобил и ги извозвал до откритите секции в ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“. Това поражда сериозни опасения за нарушения в изборния ден, алармират от паритята жалбоподател и очакват проверка. Другата жалба е за съмнения за неправомерена агитация в Сунгурларе пред секция в местното читалище. Две лица агитирали гражданите, придвижващи се с бус до сградата на читалището, се посочва в жалбата.

Няколко сигнала за постъпили за неправомерна агитация, както и че машините за гласуване са разположени така, че вотът на избирателя се вижда. Разпоредено е мястото им да бъде променено, така че да запази тайната на избора, уточниха от РИК. Близо 10 сигнала са посъпили от сутринта в РИК. Част от тях са неоснователни, уточняват от комисията. 

Повече за жалбите чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургазлии ще гласуват за личности, а не за партии

Бургазлии предпочитат да гласуват за определени хора, които да влязат в Общинския съвет на Бургас и по-малко ще избират, според това от коя партия са те. Според събраните мнения на граждани, повечето от тях споделят, че няма да пропуснат да отидат до урните. Изборите за кмет и общински съветници са тази неделя на 27-ми октомври.

публикувано на 22.10.19 в 09:02

Допълнителни автобуси за членовете на комисии в изборната нощ

С цел  обезпечаване с транспорт на членовете на секционни избирателни комисии  от зала "Бойчо Брънзов" на 28.10.2019г., ще се движи допълнителна нощна линия с часове на тръгване от спирка "Зорница" -  0:30ч.; 01:30ч.; 02:30ч.; 03:30ч.; 04:30ч.  Маршрут на автобуса - от спирка "Зорница"/ от страната на МБАЛ/, бул."Никола Петков", ул.Петко Задгорски",..

публикувано на 21.10.19 в 17:11

Изборите в Приморско стигнаха до Светия синод

Светият синод и прокуратурата са сигнализирани за изборни нарушения в Приморско. Местната избирателна комисия е залята от сигнали за неправомерна агитация. Апокрифно разпространяван вестник е причина за едната от жалбите в ОИК – Приморско. В сигнала се описва, че изданието е нелегитимно, няма автор и редакционен колектив.Твърди се, че този..

публикувано на 21.10.19 в 16:58

Дирекциите "Български документи за самоличност" ще работят извънредно в изборния ден

Служителите от звената на Дирекция „Български документи за самоличност” при СДВР и ОДМВР  ще работят и на 27 октомври 2019 г. от 08.30 до 19.30 ч., като ще съдействат на българските граждани, непритежаващи валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за общински съветници и за кметове. В седмицата преди..

публикувано на 21.10.19 в 11:44
Снимката е илюстративна.

Агитация на турски език е правена в община Сунгурларе

Агитация на турски език по време на предизборната кампания е правена в община Сунгурларе. Нарушението е установено от Общинската избирателна комисия. Жалба е подадена на 11 октомври. В нея се посочва, че се е наслагвало етническо напрежение, клеветнически нападки и уронване на престижа на друга партия. На нарушителите ще бъдат съставени..

публикувано на 15.10.19 в 16:50

Само един кандидат за кмет на най-голямото село в община Болярово

В най- голямото село на крайграничната община Болярово на местните избори ще се яви само един кандидат. Това стана ясно след решение на Ямболския административен съд. В Стефан Караджово имат право да гласуват 450 души. Административният съд отхвърли жалбата срещу решението на Общинската избирателна комисия в Болярово да регистрира кандидат в..

публикувано на 13.10.19 в 09:06

Внесоха сигнал в ОИК срещу досегашния кмет на Карнобат

Сигнал срещу досегашния кмет на Карнобат внесе в Общинската избирателна комисия една от партиите  участници в местния вот. Според жалбата той е присъствал в ролята си на действащ кмет при представянето на проект в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ като събитието е разпространено и в социалните мрежи. С действията си кандидатът нарушава принципа на..

публикувано на 06.10.19 в 15:43