Община Бургас с план за развитие на две професионални гимназии

Снимка: school.morskoburgas.com


Промяна на статута на бургаската Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“ е сред предложенията, които ще гласуват общинските съветници на предстоящата сесия на местния парламент. В момента учебното заведение е сред малкото училища в Бургас, които все още са държавни. В сравнение с останалите гимназии, приемът на ученици е малък. Училището има много добра база, но част от нея не се използва, посочи зам. - кметът Йорданка Ананиева. „Има добър учебен корпус, добра спортна инфраструктура, включително и басейн, който не работи от много години. Има и общежитие, което в момента е затворено поради това, че училището приема много малък брой ученици. Ние ще се явим гарант, че това училище ще се развива“, обясни тя. Идеята за промяната на статута е дошла след среща с хора от бизнеса, свързан с морското дело. Те са посочили, че има нужда от повече подготвени кадри в тази сфера. „Община Бургас ще положи всички усилия, за да стабилизира приема в тази гимназия и за реновиране на сградата“, допълни Ананиева.

Община Бургас иска да кандидатства в съвместен проект с Министерството на младежта и спорта за ремонт на Спортното училище в Бургас. За целта Общинският съвет трябва да одобри трансфер в размер на 150 000 лв. „Министерството на спорта е получило по ОП „Региони в растеж“ финансиране за ремонт и обновяване на спортни училища в цялата страна, едното от които е и нашето Спортно училище. Там е настанена и нашата Професионална гимназия по сградоустройство и инсталации „Пеньо Пенев“. От Министерството поиска от Община Бургас да съфинансира мерките по изпълнение на тази програма“, поясни зам.-кметът. Тя посочи, че общата стойност за проекта за реновиране на учебната база е в размер на близо 1 000 000 лв.  „Това включва мерки за енергийна ефективност и хидроизолация“, допълни Ананиева.

Общинските съветници трябва да одобрят и отпускането на средства в размер на 18 500 лв. на Професионалната гимназия по механотехника и електротехника за участие на учениците, изобретили т.нар. Баткомобил, в състезание за енергийно ефективни автомобили, което ще се проведе в Лондон. „Средствата ще помогнат за трансфер на самия автомобил, за разходите там и за таксите, които трябва да се поемат за самото изложение“, поясни Ананиева.

Докладните записки ще бъдат гласувани по време на редовната сесия на местния парламент в края на месеца.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Роботи от ново поколение в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Лаборатория за интелигентни системи ще развива роботиката и мехатрониката като приоритетни направления в Бургас. Това ще се случи през следващите четири години с финансиране от оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". В него участват осем научни и образователни организации, обединени в консорциум от Института по механика към..

публикувано на 21.10.19 в 12:14

Над 270 учащи участваха в Седмицата на програмирането в Сливен

За поредна година Регионална бибилиотека “Сава Доброплодни“в  Сливен се включи в инициативите на Европейската седмица на програмирането . Организирани бяха  12 семинара и обучения по програмиране с робота Финч и с роботa-пчела Bee-bot, в които се включиха над 120 ученици на възраст от 7 до 10 години от X СУ ”Йордан Йовков”- Сливен и СУ ”Хр.Ботев” -..

публикувано на 21.10.19 в 11:09

Софийският университет обсъжда в Бургас възможностите за разкриване на филиал в града

Експертна група по акредитация към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ обсъжда днес в Бургас възможностите за разкриване на филиал на висшето училище за няколко специалности. Сред тях са „музикални медийни технологии и тон режисура“,  „аудио-визуален дизайн и сценична музика“, както и „църковен мениджмънт“.  Представители на бургаски..

обновено на 16.10.19 в 19:00

Благотворителен маратон набира средства за оборудване на кабинети в ОУ" П.Р.Славейков"

За четвърти път в Морската градина в Бургас ще се проведе благотворителен маратон.Той се организира от у чилищното настоятелство на ОУ "Петко Р. Славейков". Първото подобно събитие бе по повод 105 години от основаването на учебното заведение, сега на 19 -ти октомври ще отбележим 108-та годишнина, каза Елина Гюрова от училищното настоятелство. Всяка..

публикувано на 16.10.19 в 12:59

Михаил Попов: Промяна в теоретичния изпит за кандидат-шофьорите

Промяна в теоретичния изпит, вместо промени, които да оскъпят шофьорските курсове. Това коментира пред БНР-Бургас Михаил Попов от Института за пътна безопасност по повод предложенията за нови правила при шофьорските курсове. Трябва да се почерпи опит от държавите, които дават три пъти по-малко жертви по пътищата, добави той: „При нас се..

публикувано на 15.10.19 в 15:48

100 ученици от професионални гимназии с практики на Порт Бургас

Близо 100 ученици от бургаски професионални гимназии ще изпълнят своите задължителни учебни практики на територията на  Порт Бургас. През първия срок на тази учебна година професионални умения ще придобиват ученици от три училища, като всички осигурени практики са безплатни. По време на практиката си в пристанището, в реална работна среда,..

публикувано на 14.10.19 в 10:59

Над 300 ученици се включиха в скоростното изкачване „Напред и нагоре” в Сливен

В състезанието се включиха над 300 ученици от сливенските училища. Те бяха разпределени  в шест групи от три възрасти - момичета и момчета 5-7 клас, 8-9 клас, юноши и девойки 10-11 клас. Стартът на изкачването даде зам.-кметът Стоян Марков пред параклиса ,,Свети цар Борис-Михаил – Покръстител”, съобщиха от пресцентър на Община Сливен. ...

публикувано на 13.10.19 в 11:02