Община Бургас с план за развитие на две професионални гимназии

Снимка: school.morskoburgas.com


Промяна на статута на бургаската Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“ е сред предложенията, които ще гласуват общинските съветници на предстоящата сесия на местния парламент. В момента учебното заведение е сред малкото училища в Бургас, които все още са държавни. В сравнение с останалите гимназии, приемът на ученици е малък. Училището има много добра база, но част от нея не се използва, посочи зам. - кметът Йорданка Ананиева. „Има добър учебен корпус, добра спортна инфраструктура, включително и басейн, който не работи от много години. Има и общежитие, което в момента е затворено поради това, че училището приема много малък брой ученици. Ние ще се явим гарант, че това училище ще се развива“, обясни тя. Идеята за промяната на статута е дошла след среща с хора от бизнеса, свързан с морското дело. Те са посочили, че има нужда от повече подготвени кадри в тази сфера. „Община Бургас ще положи всички усилия, за да стабилизира приема в тази гимназия и за реновиране на сградата“, допълни Ананиева.

Община Бургас иска да кандидатства в съвместен проект с Министерството на младежта и спорта за ремонт на Спортното училище в Бургас. За целта Общинският съвет трябва да одобри трансфер в размер на 150 000 лв. „Министерството на спорта е получило по ОП „Региони в растеж“ финансиране за ремонт и обновяване на спортни училища в цялата страна, едното от които е и нашето Спортно училище. Там е настанена и нашата Професионална гимназия по сградоустройство и инсталации „Пеньо Пенев“. От Министерството поиска от Община Бургас да съфинансира мерките по изпълнение на тази програма“, поясни зам.-кметът. Тя посочи, че общата стойност за проекта за реновиране на учебната база е в размер на близо 1 000 000 лв.  „Това включва мерки за енергийна ефективност и хидроизолация“, допълни Ананиева.

Общинските съветници трябва да одобрят и отпускането на средства в размер на 18 500 лв. на Професионалната гимназия по механотехника и електротехника за участие на учениците, изобретили т.нар. Баткомобил, в състезание за енергийно ефективни автомобили, което ще се проведе в Лондон. „Средствата ще помогнат за трансфер на самия автомобил, за разходите там и за таксите, които трябва да се поемат за самото изложение“, поясни Ананиева.

Докладните записки ще бъдат гласувани по време на редовната сесия на местния парламент в края на месеца.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Министерството на туризма реализира инициативата „Денят за вас“

 Министерството на туризма ще реализира инициативата „Денят за вас“. Тя  ще започне с участието на община Бургас на 25 юни. Проектът предвижда в един ден през лятото всички музеи и други туристичеси обекти на територията на съответната община да са с вход свободен. Целта е по този начин да се привлекат повече посетители заради културно-историческите..

публикувано на 22.06.19 в 11:24

Бургаската Строителна гимназия награди ученици и родители

ПГСАГ "Кольо Фичето" - Бургас раздаде дипломите на своите зрелостници на тържествена церемония снощи. Церемонията се състоя на открито - в обновения и прекрасно озеленен от ученици и учители двор на гимназията, който вече се превръща в пространство не само за преминаване, а и за учене, практика и творчество на открито. За първи път..

публикувано на 21.06.19 в 12:27

Обучение по алтернативна физическа активност ще се проведе в БСУ

Обучение  по алтернативна физическа активност ще се проведе днес в БСУ.  Инициативата е част от общинската програма "Активни и здрави Бургас".Срещата  е насочена към специалисти в Предучилищна и начална училищна педагогика.Целта е   да се представят алтернативни и иновативни методи на физическа активност за деца и ученици на възраст между 3 и 10..

публикувано на 19.06.19 в 08:49

Седмокласниците се явяват на изпит по математика

Изпитът по математика за кандидат-гимназистите  започва в 9.00 часа. Той ще  се проведе  в учебните заведения, където са учили до момента учениците. Те ще имат 150 минути за решаване на задачите. Трябва да се пише с черен химикал и да се носи документ за самоличност и служебна бележка с входящ номер. Всеки изпитен материал ще съдържа уникален баркод...

публикувано на 19.06.19 в 08:42

В Бургас няма преписвачи на днешната матура

Няма нито един сигнал за преписване в област Бургас на матурите по български език и литература след 7 клас. Това каза за БНР Бургас Виолета Илиева, директор на Регионалното управление на образованието в Бургас. "Няма такива сигнали, няма регистрирани оплаквания за нулиране на писмена работа, за опит за преписване. Всичко е преминало..

публикувано на 17.06.19 в 12:51

3625 ученици от област Бургас се явяват на матурите след 7 клас

Вариант номер 1 бе изтеглен на днешната матура по български език и литература след 7 клас. 3625 ученици се явяват от област Бургас. Изпитът се провежда в две части, уточни Виолета Илиева, директор на Регионалното управление на образованието в Бургас.  "Първата част ще продължи 60 минути с 25 въпроса, от които повече със затворени отговори...

публикувано на 17.06.19 в 10:25

„Формулата на Тео” с прожекция довечера

Документалният филм „Формулата на Тео“, посветен на преподавателя по математика и физика Теодосий Теодосиев ще бъде представен днес в Бургас. Учителят от Казанлък ще присъства на прожекцията в Дома на Нефтохимика от 18.00 часа и ще отговаря на въпроси. Режисьор на филма е авторът на поредиците по БНТ „Умно село” и „Малки истории”..

публикувано на 14.06.19 в 14:29