Пътя на българската коприна показва музеят в Поморие

Снимка: Община ПомориеТайнствения път на коприната можете да проследите в Историческия музей в Поморие това лято. Но не на тази от Китай, а на българската коприна от Хасково.

Изложбата „Девет товара коприна и още девет – везани”, която гостува от Историческия музей в Хасково, показва непреходната красота и лекота, която коприната притежава и предава от поколение на поколение.

В чеиза на всяка девойка най-представителни и скъпи са били свилените облекла и покривки, бродирани с коприна. Приготвяни са с много умение и търпение, за да им служат през целия живот в делник и празник, за дарове и спомен, разказва антропологът Василена Стоянова от музея:

"Показва се изяществото на един занаят, който е характерен за Хасково и региона. Могат да се видят много красиви артефакти, копринени одежди, изключително добре направени покривки за легла, маси ... Това изящество на коприната, което в момента е наистина много високо ценено по целия свят."

Музеят притежава и богата археологическа експозиция състояща се от  уникални експонати свързани с праисторията на региона, както и с античната и средновековната история на Анхиало. Можете да видите монети от Анхиало от римската епоха, от градовете Месамбрия, Деултум, Марцианопол. Показани са  също така и  средновековни византийски, български, османски и западноевропейски монетни находки.

Изложбата ще може да бъде разгледана до края на септември.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Привличат туристи в Слънчев бряг с черен сладолед

Черен сладолед това лято на южния плаж в Слънчев бряг. Нестандартният десерт, който се предлага гарниран с малини и замразен шоколад е последната новост, която се предлага на туристите в курорта.           "Черният цвят на леденото изкушение се постига с карбон на прах, стрит черен сусам или с мастило от сепия" , разясняват кулинарните експерти...

публикувано на 15.07.19 в 07:39

Зарибиха язовир Малко Шарково в Ямболско

За четвърти път през тази година беше зарибен най-големият язовир в Ямболска област. Във водоем Малко Шарково са пуснати над 500 хиляди шаранчета.  Материалът е от стопанство в село Крумово, а от Агенцията по рибарство и аквакултури предпочитат различни по вид и големина личинки, за да се запази разнообразието във водоема, информира Ясен Киров:..

публикувано на 15.07.19 в 07:31

Михаела Едрева: Обичам предизвикателствата, поставям си цели и се боря упорито да ги постигна

17 – годишната Михаела Едрева е „Кралица на Бургас 2019“ , тя спечели престижната титла преди седмица по време на конкурса за красота, който отново се превърна в основното светско събитие в града за годината. 12 красиви момичета се включиха в надпреварата за короната на най – красивата бургазлийка. Шоуто на сцената на Летния театър също..

обновено на 14.07.19 в 13:55

ОЧАКВАЙТЕ В "ЕВА В НЕДЕЛЯ" ОТ 13 ДО 15 Ч.

„Чудесата понякога те чакат зад ъгъла, за това продължавай да вървиш!“ Максимата ми хареса и за това я споделям с вас и честно казано мисля, че много от тях се случват точно ... в неделя. Е, вървейки в днешния ден на яве или в мислите и в мечтите си ви каним да бъдете в компанията на БНР – Бургас от 13 до 15 ч., защото ще е време за релакс и..

публикувано на 14.07.19 в 12:00

"Да посрещнем Нептун" и киното на Акве Калиде ще са на 21 юли

Запомнящ се морски празник с много ентусиазъм и желание да зарадва бургаските деца и техните родители  до експоцентър Флора ще има следващата неделя, 21 юли. Инициативата е на „Майки ГЕРБ“ и „Жени ГЕРБ“ и Клубът на моряка в Бургас. Всички участници ще получат  „кръщелни свидетелства“. Водещ на морската фиеста ще бъде актьорът Пламен Каров...

публикувано на 14.07.19 в 10:34

"The Sun": България е с най-евтината пиячка

Със заглавие „ България има най-евтината пиячка през това лято“ , британският таблоид „Сън“ рекламира страната ни и конкретно – „Слънчев бряг“ като туристическа дестинация. Вестникът пояснява, че курортът е точното място за млади жители на Острова, които търсят „алкохолна почивка“. Медията сравнява цените на напитките в редица известни..

публикувано на 13.07.19 в 09:51

„Ден на цветята” отбелязаха детски заведения в община Несебър

С различни инициативи отдел „Екология” при община Несебър отбеляза екологичната инициатива „Ден на цветята”. В детските градини “Делфинче” в Свети Влас, „Обзорче” в Обзор, „Радост” в с. Оризаре и „Усмивка” в с. Гюльовца, специалисти от отдела, заедно с децата засадиха различни видове летни цветя в красиви саксии, който остават за детските заведения...

публикувано на 11.07.19 в 12:35