Започнало е доброволното клане на прасетата отглеждани нерегламентирано край Ахелой, Слънчев бряг и Несебър

Това е покала днешната проверка на Областната дирекция по безопасност на храните

Снимка: АРХИВ / Снимка: ЕПА/БГНЕС

520 са прасетата, отглеждани нерегламентирано край Ахелой. Собствениците им са започнали доброволното им клане, са констатирали екипи на Областната дирекция по безопасност на храните. Посетени са и местата край Слънчев бряг и Несебър, където се отглеждат прасета от типа „заден двор“. 

Тези собственици, които посетихме днес изпълняват заповедта на ресорното министерство, каза д-р Георги Митев от областната дирекция по безопасност на храните:

:"Има някои, които имат доста животни и ще им е малко по-бавно изпълнението.  Все пак има срок, който е до 2 август включително. Днес направихме проверка около Ахелой, Слънчев бряг и Несебър. Има клане, надявам се да успеят в посоченото време. Предупредени са за всичко, което следва при неизпълнение на заповедта - евтаназия, загробване, акт от 2 хил. лв. И на нас също не ни е приятно, но трябва да спазим закона.э Единствената кланица в Бургаско - тази в Русокастро не функционира от април тази година. Не ѝ е подновен лиценза, по искане на оператора. Съгласно новата заповед на земеделския министър Десислава Танева, въпреки че кланицата не работи сме я запечатали, не че има някаква възможност да започне да работи, а напротив, да се знае, че това няма как да се случи и да се злоупотреби с нерегламентирано клане. В община Камено попадат три населени места - Винарско, Вратица и Трояново, които са в 20 км. зона около промишнетите свинеферми на Крумово градище и Зимен, там скъщо продължават проверките. В момента напрежение няма", каза д-р Георги Митев.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Походът за свобода" премина и през Бургас (ГАЛЕРИЯ)

За шеста поредна година в Бургас се състоя "Поход за свобода"  демонстрация в подкрепа на борбата с трафика на хора. Целта е чрез него да се обърне вниманието на хората за търговията с човешки животи у нас. Провежда се по повод 18 октомври - денят за борба с трафика на хора, каза за БНР Бургас Росица Янева от местната комисия за борба с това..

публикувано на 19.10.19 в 14:11

Мъглата се вдигна, слънчево време след обяд (ОБНОВЕНА)

По-рано тази сутрин видимостта на места достигаше до 50 метра заради мъгла, а пътищата преобладаващо мокри. Това съобщиха от областно "Пътно управление".  Заради намалената видимост бяха  затворени за маневриране пристанищата в Бургас. Те вече са отворени за извършване на нормалната дейност, информират от  Държавно предприятие "Пристанищна..

обновено на 19.10.19 в 09:24

Иконата на Света Богородица-Касперовска пристига днес в Поморие

Чудотворната икона на Света Богородица - Касперовска от украинския град Ананиев тръгва днес от Бургас и ще пристигне в Поморие.  Светинята ще бъде изложена за поклонение  в храм “Свето Рождество Богородично”, информират от Сливенската митрополия. По време на престоя на иконата ще бъде отслужен Акатист за здраве, спасение и изцеление.

публикувано на 19.10.19 в 09:07

Община Стралджа сама ще извършва сметоизвозването

Община Стралджа самостоятелно ще извършва сметопочистването и извозването на отпадъците до регионалното депо край Ямбол. По предварителни изчисления годишно ще бъдат спестявани близо 70 000 лева. До момента дейността по сметопочистването е извършвана от външна фирма, като ежегодно от общинския бюджет са заделяни . по 230 000 лв.Вече са закупени два..

публикувано на 19.10.19 в 08:34
Снимката е илюстративна

Днес ще е затруднено движението в част от ул. "Янко Комитов"

Затруднено ще е придвижването в част от ул. "Янко Комитов" в днешния ден. Това се налага поради извършването на строително-монтажни дейности, съобщават от Община Бургас. Те ще се извършват от 9:00 до 17:00 часа в района на светофарното кръстовището на входа към МОЛ-а.   Препоръчва се водачите да спазват въведената временна организация на движение и..

обновено на 19.10.19 в 08:26

Рибари от Южното Черноморие: Няма риба в морето, не помним такъв сезон

Няма риба в морето по Южното Черноморие тази есен. Рибарите от Несебър и Царево коментират, че подобна година не помнят. Едни свързват аномалията със замърсяването, а други с нетипично топлото време през октомври. По това време в морето трябва да има паламуд, лефер, сафрид и чернокоп, а ги няма или са в много малките количества и размери,..

публикувано на 18.10.19 в 17:17

Два кораба заминават за мисии на НАТО от Атия

Два български кораба заминават за участие в мисии на НАТО от Военно-морска база Атия. Те бяха изпратени днес с тържествен ритуал. С над 140 души екипаж фрегатата "Верни" заминава на едномесечно участие в операцията на НАТО за морската сигурност в Средиземно море - "Сий Гардиън". Командирът на Флотилията от бойни и спомагателни кораби..

публикувано на 18.10.19 в 15:11