Започнало е доброволното клане на прасетата отглеждани нерегламентирано край Ахелой, Слънчев бряг и Несебър

Това е покала днешната проверка на Областната дирекция по безопасност на храните

Снимка: АРХИВ / Снимка: ЕПА/БГНЕС

520 са прасетата, отглеждани нерегламентирано край Ахелой. Собствениците им са започнали доброволното им клане, са констатирали екипи на Областната дирекция по безопасност на храните. Посетени са и местата край Слънчев бряг и Несебър, където се отглеждат прасета от типа „заден двор“. 

Тези собственици, които посетихме днес изпълняват заповедта на ресорното министерство, каза д-р Георги Митев от областната дирекция по безопасност на храните:

:"Има някои, които имат доста животни и ще им е малко по-бавно изпълнението.  Все пак има срок, който е до 2 август включително. Днес направихме проверка около Ахелой, Слънчев бряг и Несебър. Има клане, надявам се да успеят в посоченото време. Предупредени са за всичко, което следва при неизпълнение на заповедта - евтаназия, загробване, акт от 2 хил. лв. И на нас също не ни е приятно, но трябва да спазим закона.э Единствената кланица в Бургаско - тази в Русокастро не функционира от април тази година. Не ѝ е подновен лиценза, по искане на оператора. Съгласно новата заповед на земеделския министър Десислава Танева, въпреки че кланицата не работи сме я запечатали, не че има някаква възможност да започне да работи, а напротив, да се знае, че това няма как да се случи и да се злоупотреби с нерегламентирано клане. В община Камено попадат три населени места - Винарско, Вратица и Трояново, които са в 20 км. зона около промишнетите свинеферми на Крумово градище и Зимен, там скъщо продължават проверките. В момента напрежение няма", каза д-р Георги Митев.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ

На няколко места в Камено, Карнобат, Китен и Поморие без вода заради аварии

В Камено, на ул. "Странджа" поради авария до  13.00 часа ще бъде спряно водоподаването. До 13:00 часа без вода бъде и село Константиново, където се отстранява авария на етернитов водопровод.  До 12:00 часа авария на водопроводно отклонение налага спирането на водата в село Русокасто.  В с. Черково - Карнобат отстраняването на авария в етернитов..

публикувано на 23.08.19 в 09:46

Силният вятър е причината за откъсналия се парашут с двама души на плаж "Каваци"

Плажът на Каваците, на който парашут с двама души се откъсна от теглещата ги моторна лодка, е проверяван от Комисията за защита на потребителите този летен сезон.  Установено, че е налице цялата необходима по закон предварителна информация за цените и правилата, при които се предоставят тези услуги. По отношение безопасността компетенциите са на..

публикувано на 23.08.19 в 07:47

Летовници в "Каваци" кацнаха на дърво

Двама летовници, които били издигнати с парашут над морето на плаж “Каваци”, приключили своя полет с кацане върху дърво в гористата местност край комплекса.  Инцидентът е станал поради скъсване на повдигащото въже и издухване в посока сушата от силния вятър.  Летовниците нямат сериозни наранявания.  18 минути след съобщаването за..

публикувано на 22.08.19 в 14:29
На ъгъла между улиците

Бургас въведе от днес зони с ограничение на скоростта до 30 км/ч

От днес влиза в сила новото ограничение на скоростта до 30км/ч  в няколко зони в централната градска част на Бургас. Целта на тази мярка е да се намалят инцидентите с тежки последствия на пътя, каза за БНР Бургас Иван Гюлев, началник отдел „Безопасност и организация на движението“ в общината: "С максималната скорост до 30 км/час ще се движат..

обновено на 22.08.19 в 14:08

В Сливен още един блок ще бъде с нова визия

Днес започна обновяването на блок № 8 в кв. „Сини камъни“. По време на срещата си с жителите, кметът Стефан Радев изрази надежда, че процесът ще протече по график и без усложнения. Той ги призова да си взаимодействат със строителя и ги увери, че при нередности могат да се обръщат за съдействие към Община Сливен. Това е 37-ият поред жилищен..

публикувано на 22.08.19 в 14:05

Несебър и Уницеф с програма за ранно детско развитие

Община Несебър и Уницеф подписаха Споразумение за сътрудничество за периода 2019 - 2021г. за изпълнение на Програмата "Да пораснем заедно. Работилница за родители". „Да пораснем заедно. Работилница за родители” е част от цялостната работа на УНИЦЕФ за насърчаване на ранното детско развитие в България. Програмата стартира през 2012..

публикувано на 22.08.19 в 12:56

Предупреждение за опасност от пожари в Бургас и в други 9 области

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила на места в десет области у нас днес. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология.  Индексът обхваща територии от областите Бургас, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Добрич, Варна, Пазарджик, Стара Загора, Русе и Благоевград.  Екстремалният индекс означава, че са..

публикувано на 22.08.19 в 07:32