Вижте кой пише историите с БНР Бургас в училище "Васил Априлов"

4
Снимка: Люба Станчева, от младите разказвачи

Създателите на съвременни истории, най- младите ни разказвачи. Срещата ни с тях в училище „Васил Априлов“ е вълнуваща на старта на учебната година.

Как копривата стана бодлива разказва Михаела Димитрова, към силата и смисъла на мечтите ни повежда Магдалена Христова, Анна Халачева  разказва за една вече сбъдната мечта, а срещата с Принца и вълшебния кон е на Юлияна Рускова.

Четвъртокласничката Люба Станчева се вдъхновява за писането от своя баща Петър Станчев, инженер и автор на една книга. Затова и нейната основна тема е семейството. Баба й, лекарка по професия, е първата, която с гласа си е пресъздавала вълшебни светове.

Като ми четеше, въздействаше. Ние се подкрепяме, много се обичаме и сме заедно във всеки един момент. А чувствата си изразявам като ги пиша, вместо да ги казвам на глас.

Училището е като мой дом, добавя Люба.

Мила Московска пее във вокалната група на училището, тя е в седми клас.

Включих се в приказните истории на БНР Бургас заради моята добра учителка по български, госпожа Кунева, която се пенсионира, тя ме насърчи като цяло да се изявявам повече. Историята ми е за едно момиче, което не е харесвано, дори е тормозено, но намира надеждата в една падаща звезда.

Мила знае, че има дарбата да твори. Чете фантастика, не се е явявала на кой знае колко много състезания или конкурси, но ще се включи в четвъртото ни издание.

Клуб Сладкодумци с ръководител Руска Йолдова също допринесе за успеха на предизвикателството.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Роботи от ново поколение в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Лаборатория за интелигентни системи ще развива роботиката и мехатрониката като приоритетни направления в Бургас. Това ще се случи през следващите четири години с финансиране от оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". В него участват осем научни и образователни организации, обединени в консорциум от Института по механика към..

публикувано на 21.10.19 в 12:14

Над 270 учащи участваха в Седмицата на програмирането в Сливен

За поредна година Регионална бибилиотека “Сава Доброплодни“в  Сливен се включи в инициативите на Европейската седмица на програмирането . Организирани бяха  12 семинара и обучения по програмиране с робота Финч и с роботa-пчела Bee-bot, в които се включиха над 120 ученици на възраст от 7 до 10 години от X СУ ”Йордан Йовков”- Сливен и СУ ”Хр.Ботев” -..

публикувано на 21.10.19 в 11:09

Софийският университет обсъжда в Бургас възможностите за разкриване на филиал в града

Експертна група по акредитация към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ обсъжда днес в Бургас възможностите за разкриване на филиал на висшето училище за няколко специалности. Сред тях са „музикални медийни технологии и тон режисура“,  „аудио-визуален дизайн и сценична музика“, както и „църковен мениджмънт“.  Представители на бургаски..

обновено на 16.10.19 в 19:00

Благотворителен маратон набира средства за оборудване на кабинети в ОУ" П.Р.Славейков"

За четвърти път в Морската градина в Бургас ще се проведе благотворителен маратон.Той се организира от у чилищното настоятелство на ОУ "Петко Р. Славейков". Първото подобно събитие бе по повод 105 години от основаването на учебното заведение, сега на 19 -ти октомври ще отбележим 108-та годишнина, каза Елина Гюрова от училищното настоятелство. Всяка..

публикувано на 16.10.19 в 12:59

Михаил Попов: Промяна в теоретичния изпит за кандидат-шофьорите

Промяна в теоретичния изпит, вместо промени, които да оскъпят шофьорските курсове. Това коментира пред БНР-Бургас Михаил Попов от Института за пътна безопасност по повод предложенията за нови правила при шофьорските курсове. Трябва да се почерпи опит от държавите, които дават три пъти по-малко жертви по пътищата, добави той: „При нас се..

публикувано на 15.10.19 в 15:48

100 ученици от професионални гимназии с практики на Порт Бургас

Близо 100 ученици от бургаски професионални гимназии ще изпълнят своите задължителни учебни практики на територията на  Порт Бургас. През първия срок на тази учебна година професионални умения ще придобиват ученици от три училища, като всички осигурени практики са безплатни. По време на практиката си в пристанището, в реална работна среда,..

публикувано на 14.10.19 в 10:59

Над 300 ученици се включиха в скоростното изкачване „Напред и нагоре” в Сливен

В състезанието се включиха над 300 ученици от сливенските училища. Те бяха разпределени  в шест групи от три възрасти - момичета и момчета 5-7 клас, 8-9 клас, юноши и девойки 10-11 клас. Стартът на изкачването даде зам.-кметът Стоян Марков пред параклиса ,,Свети цар Борис-Михаил – Покръстител”, съобщиха от пресцентър на Община Сливен. ...

публикувано на 13.10.19 в 11:02