Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живущи от четири блока са против изграждането на многоетажен паркинг, искат детска площадка до Медицинския колеж

| обновено на 20.11.19 в 16:09

Преди дни Община Бургас потърси обществена подкрепа за изграждането  на многоетажен надземен паркинг на мястото на спортна площадка в к-с "Братя Миладинови", до Медицинския колеж на бул. "Демокрация". Според администрацията, тя е неизползваема и не се намира в непосредствена близост до жилищни сгради. 

Идеята не е нова. Тя още през май среща съпротивата на живущи в четири  блока в к-с „Братя Миладинови". Това са хора, които имат домове в блокове  71, 164,166 и 168. Те събират подписи  и изпращат становището си до Общината. Категорични са, че не искат надземен паркинг, тъй като той ще се извиси до домовете им, ще създаде допълнителен шум и ще замърси въздуха.До днес никой не им е отговорил или потърсил, твърдят те. 

Съвсем близо сме до площадката,разказа Стойка Трифонова:

Аз съм израснала в този район, децата ми израснаха тук, внуците ми. Ако погледнете в района, не е направено 50 години нищо. Нито детска площадка, нито някакви дръвчета да са посадени.Нищо. Изведнъж решават да направят паркинг. Мястото е неподходящо. Твърдят, че наблизо няма, сгради, а се вижда къде е дворът, десететажния блок и нашите блокчета.Дели ни пътека. Не сме съгласни да има паркинг. Отдолу има подпочвени води, две големи, натоварени шосета. Като започне да се копае, има вероятност нашите блокове да потънат.Погледнете какви цепнатини има по блоковете, големи. Притесняваме се, че ще разрушат всичко, без да направят нещо подходящо. Децата нямат къде да играят. Плочки няма, листата стоят, висят антени. Никой не се е загрижил за тези неща.Никой не мисли за района.В момента за мен, и за всички, мисля, че тук се усвояват пари.Строи се, без да се мисли. Ще направим нова среща между хората от блоковете. Ако трябва ще протестираме.

Против надземния паркинг и за запазване на площадката са и други  хора, които живеят в района:

Направихме подписка,в която се включиха всички хора от бл. 71 и другите три блокчета.Почти всички хора са против паркинга.подписката е предадена онлайн, входирана в общината. Няма ответен отговор.Основните ни мотиви против са, че шумът е достатъчен от "Стефан Стамболов" и "Демокрация", за да се включат и още допълнително автомобили в тази зона. Отделно, мръсните газове,които ще бъдат и емисиите,които ще се отделят, са немалък довод хората да не искат в близост да има такова съоръжение.

Другото, което е, че с години децата си играят на тази площадка. Това, че Общината, не я поддържа и че никой друг не я поддържа,не означава, че родителите не се грижат по някакъв начин за нея, така че да бъде безопасна за децата.Ако мине някой през лятото, ще види, че не по-малко от 10-15 деца играят. И то при нерегламентирана площадка. Ако се оправи, може да има много повече.В района друга такава няма, няма такава и за деца над 7 години абсолютно никъде.Тук-там да има някоя из комплексите, където има малко повече площи.Ако има паркинг, може евентуално да бъде подземен.

Ако самите блокови пространства се обособят по такъв начин, че да могат колите да паркират правилно, ще има места за всички в съседство.Дори и за част от хората по " Демокрация".Това, което взе много места, е между хотел Космос и последното блокче.Имаше там паркирани коли, всички си знаеха, че могат да спират.По някаква причина някой го направи велоалея, която никой не ползва, защото хубавата велоалея е една идея нагоре.Сега стои заградено, нито велосипедисти минават, нито коли паркират.Като паметник е там.

Против сме, защото нашите деца си играят там, до късно вечер се събират там.Това е единственото място, в района няма детски площадки, където те играят.Ние сме спокойни, че е обградено самото място. Ако има паркинг ще е шумно, ще ни се отнеме и видимостта.

Аз искам да е детска площадка. Блокът ни се руши, паркингът ще пречи, като почне да се копае, още повече. Всеки ден скърца и пука.Това е 60-годишен блок.Най-добре е да е детска площадка.

Ще ни пречи шума, децата няма да има къде да играят.Не съм съгласна.

Становища за и против идеята на общината се приемат по електронен път и в кметство" Зора" до края на 2019 г. 

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско

Няколко ключови пътни отсечки в област Бургас ще бъдат ремонтирани преди началото на активния туристически сезон. Дейностите ще стартират след настояване от страна на народните представители от ГЕРБ, съобщиха оттам. „На територията на област Бургас преминава голяма част от туристопотока през летния сезон. Основни пътища, които са връзка към курортните..

публикувано на 26.04.24 в 17:40

Няма регистрирани случаи на птичи грип на територията на област Бургас

Няма регистрирани случаи на инфлуенца по птиците на територията на Бургаска област. Това съобщи на заседание на Областната епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните  д-р Димитър Германов. Заболяването, известно още и като птичи грип, е констатирано в страната. Изпълнителният директор на БАБХ е дал указание да..

публикувано на 26.04.24 в 17:23

Около 130 ракети са изстреляни от полигона за борба с градушките в Сливен

На всяка минута полигонът за борба с градушките в Сливенска област край село Коньово е изстрелвал по две ракети, но въпреки това градоносният облак удари селата Караново, Брястово, Баня, Червенаково и град Шивачево. Това съобщи началникът на ракетната площадка Даниела Мушкова. Днес в пострадалите села правят оглед на щетите, като на повечето места..

публикувано на 26.04.24 в 16:56

Автомобилни състезатели и любители на бързите скорости се събират с обща кауза в Бургас

Събитие, посветено на пътната безопасност, ще се проведе тази неделя в двора на бургаската професионална гимназия по транспорт.  Професионални автомобилни състезатели и притежатели на едни от най-мощните автомобили в България се обединяват за една обща кауза, а именно безопасността на пътя. Гостите на събитието, състезатели и..

публикувано на 26.04.24 в 14:51

Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа в с. Русокастро, Ливада, Желязово

Със символична първа копка днес официално бе даден старт на проекта за реконструкцията на водопроводната мрежа в с. Русокастро, Ливада, Желязово, общ. Камено. Дейностите се реализират по проект по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. Общата стойност на проекта е почти почти 3 млн лв.  Очаква се дейностите да приключат..

публикувано на 26.04.24 в 14:17
Емил Кундев

Главният счетоводител на Сливенска митрополия трябва да бъде освободен

Нередности в ревизията в поморийския манастир „Свети Георги“ откриват миряни от Сливенска епархия. Това се случва след като Светия синод представи листа с шест епископи, сред които да бъде избран нов Сливенски митрополит. Името на епископ Йеротей, игумен на поморийския манастир, не присъстваше в списъка, въпреки, че беше избран през февруари...

обновено на 26.04.24 в 14:09

Започва изграждането на светофар на ул. „Мусала“ в Поморие

Изграждането на светофар на ул. „Мусала“ в квартал „Свети Георги“ започва от днес, съобщават от Община Поморие. Дейностите налагат временна организация на движението по улицата.  Целта е чрез светофара, улицата да бъде разтоварена от тежкия трафик на автобуси, за да се възстанови нормалното двупосочно движение по нея.  Всички междуградски автобуси,..

публикувано на 26.04.24 в 13:18