Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановяват по проект обходните канали на Поморийското езеро

Днес се навършват 20 години от обявяването му за защитена зона

Тригодишен консервационен проект по програма LIFE на Европейската комисия започна в Поморийското езеро. Днес се навършват 20 години от обявяването на езерото, солниците и прилежащото крайбрежие за защитена зона. Езерото е местообитание на стотици видове птици и важна част от миграционния път Виа понтика.

Проектът обединява усилията за запазване на зоната на две екологични организации - френска биологична станция и частния бизнес, който оперира в езерото, това съобщи експертът от „Зелени Балкани“ Димитър Попов

Основната дейност е да се възстановят двата обходни защитни канала, които са около Поморийско езеро. Това е част от инфраструктурата на Поморийски солници  и солодобивното предприятие. През тези последни 5-10 години пред очите ни се случиха неща, които доведоха до влошаване на тяхното функциониране, а именно засипване на част от устието на една от реките и промяна на течението й, което повече от пет години  директно се влива в Поморийско езеро. Това доведе до значително намаляване на солеността му“

Целта е да се намали потока на сладка вода в езерото, така че да се възстанови оптималната соленост, необходима за живота на екосистемата и свързаните с нея солодобив и калолечение.  

Паралелно община Поморие изпълнява проект за възстановянване на отводнителните канали за дъждовна вода, които да я отвеждат от езерото. Предвижда се и монтиране на видеонаблюдение в района.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Димитър Главчев за Сребреница: Вероятно ще има проверка за изтичането на документи от МВнР

"Надявам се редовно правителство да определи представителят на България на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон", каза в Малко Търново служебният премиер Димитър Главчев. Той и четирима министри от кабинета обсъдиха с новия турски посланик Мехмет Уянък бъдещото разширение и модернизирани на 3- те български пункта по границата ни с южната ни..

публикувано на 03.06.24 в 16:59

Представиха проекта за ремонт на зала "Младост" и пространството около нея

7 милиона лева ще струва ремонта на спортната зала „Младост“. Проектът предвижда и облагородяване на прилежащото пространство. Дейностите се очаква да започнат в средата на лятото. Те се реализират по проект, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие от Европейската инициатива за градовете, насочена към финансиране на иновативни..

обновено на 03.06.24 в 15:54

Стартира кандидат-студентската кампания в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Стартира кандидат-студентската кампания на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас. Документи могат да се  подават до 28 юни в Учебно-информационния център на Университета. Девет са новите специалности, за които може да кандидатстват бъдещите студенти. При „професионален бакалавър“ това са: „Мениджмънт на хотели и ресторанти“, „Туризъм и..

публикувано на 03.06.24 в 15:19

Изплащането на пенсиите започва на 7 юни

Изплащането на пенсиите през юни т.г. чрез пощенските станции ще започне на 7 юни (петък) и ще завърши на 20 юни (четвъртък).  Това съобщи националният осигурителен институт. Преводите на сумите за юнските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени също на 7 юни. Датата за изплащане на..

публикувано на 03.06.24 в 13:35

От 1-ви юли ваучерите за храна ще бъдат само електронни

Остава по-малко от месец до изтичането на преходния период, в който работещите могат да получават ваучерите си за храна - и на хартия, и в електронен вариант. От 1-ви юли те ще бъдат само електронни. За БНР главният секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България Таня Обущарова обясни, че търговците ще продължат да приемат..

публикувано на 03.06.24 в 12:23

Служебният премиер и посланикът на Турция у нас ще посетят ГКПП "Малко Търново"

Служебният премиер Димитър Главчев и посланикът на Турция Н.Пр. Мехмет Саит Уянък ще посетят днес ГКПП "Малко Търново", съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. Двамата обсъдиха по-рано на работна среща тежкия трафик, задръстванията и необходимостта от разширяване на граничното съоръжение. В огледа ще се включат още министрите на вътрешните..

публикувано на 03.06.24 в 08:34

Поморие остава без вода утре

Без водоподаване ще бъдат жителите на Поморие на 3 юни, понеделник.  Причина за спирането на водата е авария на довеждащия водопровод, съобщават от ВиК - Бургас.   Спирането ще е в 8.30 ч. до отстраняването на проблема.  От дружеството се извиняват на клиентите си за причиненото неудобство! 

публикувано на 02.06.24 в 19:49