Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждат корпус в двора на две бургаски гимназии

Нужни са средства от държавния бюджет за доизграждането на още две пристройки




В двора на двете бургаски гимназии - математическата и френската ще бъде изграден нов учебен корпус. Изготвен е проект, а Общинският съвет разреши на кмета Димитър Николов да поиска средства от републиканския бюджет за неговото осъществяване. Необходимата сума е 6 900 000 лв. Нужни са допълнително средства и за още две разширения на училища в Бургас.
Доизграждането на корпуса в СУ „Св.св.Кирил и Методий"  и изграждане на пристройка в учебното заведение „Христо Ботев“ в бургаския квартал Сарафово. 

Новият корпус в двора на двете гимназии ще осигури едносменен режим на обучение, ще повиши възможностите за избор на занимания по интереси, които да насърчават и развиват творческите способности на децата. Закъсняхме с решението си за изграждането му, каза общинският съветник Христо Панайотов:

„Длъжници сме на тези две училища и мисля, че закъсняхме с тази докладна. Време е да разширим мястото, където се учат децата. Бургаското образование има нужда от това разширение, ако мога така да го обясня."


В новите делегирани бюджети един от основните критерии ще бъде успеваемостта на учениците, каза Виолета Илиева:


„Едно от училищата, които има най-висока успеваемост, най-висок ръст в своите резултати, което е видно от резултатите постигнати на националните външни оценявания, от различните външни вътрешни олимпиади, както и от наградите, които получават от нашата общинска програма за деца, са на учениците от ППМГ„Акад.Никола Обрешков". Независимо от това, че те ще получат по-висок бюджет с това ново разпределение, те няма да са достатъчни, защото няма да генерират достатъчното средства за доизграждане на този корпус. Затова е нужно и финансиране от републиканския бюджет. 

В математическата гимназия се обучават 1027 деца, разпределени в 39 паралелки. Знаете, че в нашата математическа гимназия се осъществява прием и след завършен 4 клас.
907 са децата, които са разпределени в 35 паралелки в гимназията за романски езици „Г.С.Раковски". Ако този корпус не се реализира, ще бъдем поставени под един много неприятен въпрос, който е за намаляване на приема в тези училища. С това ще се сблъскаме с негативното отношение на бургаските родители.
По същия начин е въпросът с другото наше централно училище - СУ"Св.св.Кирил и Методий". Изискването за начален етап 1-4 клас да бъдат на едносменен режим е почти невъзможно при сегашното бързо и постоянно увеличаване на броя на учениците. Децата в първи клас в началото и края на учебната година, в 4, 7 и 12 клас всяка година в община Бургас расте. 


Според главния архитект на община Бургас – Емил Бурулянов за бъдещия корпус и този, който се изгражда в училище „Св.св.Кирил и Методий“:

„Този проект и тази идейна концепция вече са приети от експертен съвет. Те са плод на една обществена поръчка, подготвена с изключително точно задание. 
Разширението на училище "Кирил и Методий", с изграждането на няколко нови класни стаи, мултифункционална зала и спортен салон, ще даде възможност за преминаване в един друг етап на едносменен режим на обучение, което е и голямата цел на община Бургас. 
Предстои да се изгради и пристойка на училището в Сарафово, като този проект ще отговаря на всички изисквания. Според мен образованието винаги е било приоритет, особено в този мандат на общинската администрация. "

Очаква се този месец да влезе за обсъждане в Общинския съвет  докладна и за основно училище „Христо Ботев“ в кв. Сарафово, където броят на учениците расте всяка изминала година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Излезе второто класиране за гимназиите

Министерството на образованието и науката публикува второто класиране за гимназиите с прием след 7. клас. То е достъпно чрез системата   https://infopriem.mon.bg/ , в която трябва да се напишат  входящият номер и идентификационен код. Класираните ученици трябва да се запишат между 22-ри и 24 юли.

публикувано на 19.07.24 в 14:17

Сменят директорите в 13 бургаски училища и още 19 в областта

Конкурси за нови директори в 32 училища в област Бургас обяви Регионалното управление на образованието.  13 от тях са в град Бургас, останалите са в Айтос, Карнобат, Несебър, Каблешково, Камено, Слънчев бряг и селата Пирне, Оризаре, Бата, Горица, Струя, Планиница, Череша, Снягово, Трънак, Факия, Лозарево, Съединение. При повечето причината..

публикувано на 19.07.24 в 11:33

Обучиха деца от занималнята на читалище „Асен Златаров" как да опазват горите от пожари

„Безотговорността е най-опасната искра", научиха децата от лятната занималня на Народно читалище „Асен Златаров" - Бургас.  Регионална дирекция по горите в Бургас съвместно с Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ организираха информационно-образователно мероприятие за опазване на горите от пожари сред деца и подрастващи...

публикувано на 17.07.24 в 17:28

Най-желаната специалност от бургаските седмокласници е в Строителната гимназия

Специалността „Строителство и архитектура с английски език“ в ПГСАГ „Кольо Фичето“ – Бургас е събрала най-голям брой желания в тазгодишния прием след седми клас. Това показва статистиката, изготвена от РУО – Бургас след първото класиране и публикувана на сайта на инспектората. Специалността са посочили общо 878 ученици, което й отрежда първото..

публикувано на 17.07.24 в 10:40

Курс по японски език и култура за ученици през юли в Бургас

Днес е последният срок за записването на двуседмичния курс „Мацури - магията на японските летни фестивали“ ще се проведе в Бургас. Организатори са Филиалът в Бургас на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и Факултета по класически и нови филологии, Катедра Японистика.  Курсът е предназначен за ученици от 7 до 12 клас и ще се провежда всеки..

обновено на 15.07.24 в 10:31

Започва записването на приетите ученици на първо класиране в 8 клас

Започва записването на приетите ученици в 8 клас на първи етап на класирането (до 17 юли, включително). Записването ще става в училището, в което ученикът е класиран. Ако е решил да продължи в следващия етап на класиране, документите се подават в училището, в което е приет кандидат-гимназистът на първия етап. Неприетите ученици на първи етап..

публикувано на 15.07.24 в 08:20
Васил Казаков с учителките си по математика и български език и литература.

Единственият поморийски седмокласник със 100 т.: Нямаше да успея без учителите

„Гордея се, че съм от този красив град. Благодаря на моите учители за цялата подкрепа и за всички усилия, защото без тях нямаше да постигна тези резултати. Надявам се да не ги разочаровам и да продължа да представям Поморие подобаващо.“ Това сподели единственият поморийски седмокласник с максималните 100 точки на националното външно оценяване по..

публикувано на 12.07.24 в 15:23