Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предложение на общината:

Платено паркиране пред УМБАЛ-Бургас след втория час престой

Живеещи в района злоупотребяват, ежедневни са сигналите за репатриране, се посочва в мотивите

| обновено на 07.09.22 в 15:24


Нова организация за двата паркинга пред УМБАЛ-Бургас предвижда общината-до 2 часа безплатен престой, след което се въвежда такса за паркиране. Промените се предлагат с две докладни, които ще бъдат разглеждани на предстоящата сесия на Общинския съвет. 

С едната се предвижда обособяването на два паркинга пред стария и новия корпус. Общинският терен ще се предоставя срещу заплащане, като се даде толеранс от 2 часа за безплатно паркиране в услуга на посещаващите болницата. За всеки следващ час след изтичане на първите два безплатни се предвижда заплащане, което се увеличава в зависимост от времето за престой, предлагат от общината. Така след втория до осмия час се предвижда заплащане на 1 лев на час, от деветия до дванадесетия час – 8 лева еднократно, независимо от времето през тези три часа, от деветия до двадесет и четвъртия час – 10 лева еднократно. С друга докладна съветниците ще дадат правото на стопанисване и управление върху общинския имот на общинското предприятие „Транспорт“. Реорганизацията на паркингите ще струва 33 500 лв., а очакваните разходи за поддръжка за месец са 4050 лв.


Пациенти и техните близки коментираха:

"Не е достатъчно! Зависи каква е болестта. Понякога и три часа не стигат. С болни деца съм дошъл."

"Не е добре. За мен около болницата не трябва да е платено паркирането. Хората не идват от хубаво, дошли са с проблеми тук, притеснени са и както пропуснат да пуснат sms като се върнат колата им ще бъде вдигната. Тази опция с безплатното паркиране е объркваща."

"По-добре да е платено! Но като го правят-да разчертаят, да разграфят местата. Пиковите часове са сутрин до 10-11. Или след почивни дни се събират много хора, пък и от цялата област идват."

"Чакам джипито да ми напише рецепти за възрастни хора. Втори път идвам, първият път нямаше къде да спра и сега не съм спряла правилно. Нека да е платено-в цял свят е така."

Заради обществено значимата дейност на най-голямото здравно заведение в Бургаска област паркингите пред болницата бяха изключени от обхвата  на синята зона. Тази практика обаче от общината отчитат като неефективна. От паркирането се възползват живеещи в района и коли по цял ден своят в територията, което отрязва достъпа на истински нуждаещи се –пациентите и техните близки, мотивират от общината предложението. Зоната е натоварена денонощно. Това е единственият път, през който могат да преминават линейките на Спешната помощ, единствено възможният маршрут е и за достъп на автомобилите за хемодиализа, полиция и пожарна. Ежедневни са сигнали за нарушения на правилата за движение с искания за репатриране на неправилно паркирали автомобили. Ръководството на болницата също подкрепя предприемането на мерки за обезопасяване на района и  въвеждането на траен ред пред двата корпуса на болницата.

През 2016 година паркингът пред болницата бе включен в обхвата на синята зона като решението тогава бе за един час безплатен престой.

Повече чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отвориха моста на Нестинарка за автомобили

Мостът на Нестинарка и кв. "Василико" е отворен за движение на автомобили, съобщиха от пресцентъра на Община Царево. От там допълват, че п редстои полагането на асфалт при започване на ежегодното асфалтиране на града. Мостът е подаден и като обект с щети от бедствието към държавата за финансиране на основен ремонт.

публикувано на 30.04.24 в 12:17

Зелената зона в Бургас няма да бъде активна през празничните дни

Зелената зона няма да бъде активна през предстоящите празнични дни, съобщават от Община Бургас. Тя ще стане отново платена на 7 май, вторник. Работното й време е непроменено – от понеделник до неделя (включително), от 11:00 до 20:00 ч. За целия период от 07.05.2024 г. до 30.09.2024 г. безплатно ще се осъществява престоят на автомобили само на..

публикувано на 30.04.24 в 11:24

Информационно събитие-концерт в Бургас на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“

Бургас ще бъде домакин на заключително информационно събитие, представящо постиженията по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 -2020 г. Програмата е с бюджет от почти 3 млрд. лева и е една от десетте оперативни програми на Република България, които се финансират от Кохезионния и Структурните фондове на ЕС. Общата цел на..

публикувано на 29.04.24 в 16:26

Консултации с парламентарно представените партии и коалиции в Болярово

В конструктивен диалог преминаха днес консултациите с парламентарно представените партии и коалиции за разпределението на местата в секционните избирателни секции на територията на община Болярово. Те бяха водени от заместник-кмета Нина Терзиева. Присъстващите постигнаха пълно единодушие, така, че предложението ще бъде изпратено в срок с имената на..

публикувано на 29.04.24 в 15:44
Бургас

Бургас е с втория най-голям ръст на населението в България през 2023 г.

Област Бургас е втората по ръст на населението през 2023 година след Кърджали, показват обявените днес данни на Националния статистически институт. То се е увеличило с 1,5%, или 5850 души. В Кърджали ръстът е с 2,8 на сто. В областта живеят над 384 хил. души, а в града - над 188 хиляди, което нарежда Бургас на четвъртото място по..

публикувано на 29.04.24 в 15:41

Новият резервоар за питейна вода от язовир „Ясна Поляна“ ще е готов до януари

Започна изграждането на новия резервоар за питейна вода от язовир „Ясна Поляна“. Стартът беше даден със символична първа копка и водосвет. Строителните дейности по дългоочакваната реконструкция няма да попречат на нормалното водоподаване към общините по Южното Черноморие, увериха от фирмата изпълнител.  Проектът включва авариен ремонт на..

обновено на 29.04.24 в 15:11

Иван Костадинов: Най-много загинали при трудови злополуки има в строителството

Увеличение на смъртните случаи при трудови злополуки през миналата година отчитат от синдикатите в България, включително и в Бургас. Това каза Иван Костадинов, председател на регионалния съюз на КТ „Подкрепа”. Поводът е днешният Международен ден в памет на загиналите служители при злополуки на работното място: „В национален мащаб информацията..

обновено на 29.04.24 в 13:56